Κόσμος|08.11.2022 22:07

Τι κάνει τη Χερσώνα τόσο σημαντική για Ρώσους και Ουκρανούς; Όσα πρέπει να ξέρετε για την πόλη που έγινε «μήλον της έριδος»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Δραματικές ώρες στην Ουκρανία (AP Photo)
Δραματικές ώρες στην Ουκρανία (AP Photo)
Δραματικές ώρες στην Ουκρανία (AP Photo)
Δραματικές ώρες στην Ουκρανία (AP Photo)
Δραματικές ώρες στην Ουκρανία (AP Photo)
Δραματικές ώρες στην Ουκρανία (AP Photo)

Οι ουκρανικές δυνάμεις πλησιάζουν στη Χερσώνα, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν την άμυνά τους στο εσωτερικό της. Και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι η πόλη, στα νότια της χώρας, είναι σημαντικό να ελεγχθεί. Ωστόσο, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι μια μάχη γι' αυτήν θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δαπανηρή, σύμφωνα με το BBC.

Πού βρίσκεται η Χερσώνα και γιατί έχει σημασία η θέση της;

Πριν από τον πόλεμο, η Χερσώνα είχε πληθυσμό περίπου 380.000 κατοίκους. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Βρίσκεται επίσης κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας - ένα τμήμα της Ουκρανίας το οποίο η Ρωσία προσάρτησε το 2014 και το οποίο περιέχει ορισμένες στρατιωτικές βάσεις της.

«Η Χερσώνα είναι πύλη προς την Κριμαία», λέει η Marina Miron, ερευνήτρια αμυντικών σπουδών στο Kings College του Λονδίνου. «Η ανακατάληψή της θα άνοιγε τον δρόμο για την ανακατάληψη της Κριμαίας, κάτι που η Ουκρανία επιδιώκει να κάνει σε αυτόν τον πόλεμο».

Η τοποθεσία της Χερσώνας είναι επίσης σημαντική, λέει ο Forbes Mackenzie, πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του βρετανικού στρατού και διευθύνων σύμβουλος της Mackenzie Intelligence Services. «Ο έλεγχος του ποταμού Ντνίπρο είναι σημαντικός, επειδή περνάει ακριβώς στο κέντρο της Ουκρανίας», λέει.

Ποια είναι η συμβολική σημασία της Χερσώνας;

Η Χερσώνα είναι η μόνη από τις περιφερειακές πρωτεύουσες της Ουκρανίας που έχει πέσει στις ρωσικές δυνάμεις. Η Ρωσία την κατέλαβε στις αρχές Μαρτίου και πρόσφατα δήλωσε ότι προσάρτησε την περιοχή της Χερσώνας, μαζί με άλλες τρεις περιοχές της Ουκρανίας.

Η ανακατάληψη της πόλης θα έστελνε ένα μήνυμα ότι ο πόλεμος στρέφεται υπέρ της Ουκρανίας, λέει η κ. Miron. «Θα έδειχνε στη Δύση ότι εξακολουθεί να αξίζει τον κόπο να ξοδεύει χρήματα για την υποστήριξη της Ουκρανίας και τον εφοδιασμό της με όπλα».

Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται επίσης υπό τεράστια πίεση για να υπερασπιστούν τη Χερσώνα. Έχασαν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους από τις ουκρανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσής τους στα ανατολικά της χώρας. «Η Ρωσία χρειάζεται μια νίκη», λέει η κ. Miron. «Πρέπει να δείξει ότι μπορεί να αντεπιτεθεί».

Πόσο σύντομα θα μπορούσε να ξεκινήσει μια μάχη για τη Χερσώνα;

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει με πυραύλους τις γέφυρες που διασχίζουν τον ποταμό Δνείπερο, για να προσπαθήσουν να κόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας προς την πόλη από τα ανατολικά και τα νότια. Οι δυνάμεις της επίσης προελαύνουν σταδιακά στην πόλη από τα βορειοδυτικά και τα βορειοανατολικά.

«Ο επόμενος μεγάλος στόχος της Ουκρανίας είναι η πόλη Beryslav, ανάντη στον ποταμό Dnipro», λέει η κ. Miron. «Μόλις καταλάβουν αυτή την πόλη, τότε μπορούν να εξαπολύσουν επίθεση στην ίδια τη Χερσώνα. Αυτό μπορεί να είναι μόνο θέμα εβδομάδων».

Ωστόσο, λέει ο Ben Barry, ανώτερος συνεργάτης για τον χερσαίο πόλεμο στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν αρκετά αργή πρόοδο προς την πόλη της Χερσώνας.

«Πρέπει ακόμη να διασπάσουν τα ρωσικά μέτωπα βόρεια της Χερσώνας», λέει. «Μπορεί να επιβραδυνθούν από το λασπώδες έδαφος. Μπορεί να μην μπορέσουν να διαπεράσουν για να φτάσουν στην πόλη».

Η Ρωσία αποσύρεται από τη Χερσώνα;

Η Ρωσία λέει ότι έχει εκκενώσει 70.000 πολίτες από την πόλη και υπάρχουν ενδείξεις ότι εκκενώνει και αξιωματούχους. Ο διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής πολιτικός διοικητής της περιοχής της Χερσώνας, Kirill Stremousov, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να υποχωρήσουν από τμήματα της Χερσώνας στη δυτική πλευρά του Dnipro.

«Πιθανότατα οι μονάδες μας, οι στρατιώτες μας, θα φύγουν για την αριστερή (ανατολική) όχθη», δήλωσε. Ωστόσο, ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι η συζήτηση για την αποχώρηση των στρατευμάτων μπορεί να είναι ένα τέχνασμα.

Η Mackenzie Intelligence εκτιμά ότι η Ρωσία έχει μεταξύ 5.000 και 10.000 στρατιώτες που υπερασπίζονται την πόλη, συμπεριλαμβανομένων μονάδων επίλεκτων στρατευμάτων.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου υποστηρίζει ότι προετοιμάζουν αμυντικές θέσεις εντός της Χερσώνας και στα βορειοδυτικά της πόλης. «Υπάρχουν αντικρουόμενες αφηγήσεις», λέει ο Ben Barry. «Η Ρωσία αποσύρει τους διαχειριστές της, αλλά ταυτόχρονα βάζει αλεξιπτωτιστές και ναυτικό πεζικό».

Πόσο δαπανηρή θα μπορούσε να είναι μια μάχη για τη Χερσώνα;

Μια επίθεση για την ανακατάληψη της Χερσώνας θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή για τις ουκρανικές δυνάμεις, λέει ο Forbes Mackenzie.

«Οι μάχες θα γίνονταν από σπίτι σε σπίτι και το ποσοστό των απωλειών θα ήταν πολύ υψηλό», λέει. «Οι προοπτικές είναι τρομακτικές». Ωστόσο, μια μάχη για την πόλη δεν είναι αναπόφευκτη, λέει ο Ben Barry.

«Κάθε πλευρά έχει επιλογές», λέει. «Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να πολεμήσουν για να καθυστερήσουν τους Ουκρανούς και στη συνέχεια να αποσυρθούν. Οι Ουκρανοί μπορεί να προσπαθήσουν να περικυκλώσουν την πόλη και να κόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού αντί να εισέλθουν σε αυτήν».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραπόλεμοςΡωσίαΟυκρανία