Κόσμος|08.11.2022 21:00

Μήνυμα του Κρις Πάππας με φόντο τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Θα μπλοκάρουμε την πώληση F-16 στην Τουρκία

Newsroom

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και συνεπώς απολαμβάνουν διακομματική υποστήριξη σημειώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομοσπονδιακός βουλευτής Κρις Πάππας αναφορικά με τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο Κογκρέσο, μετά την ολοκλήρωση των ενδιάμεσων εκλογών.

«Δεν υπάρχει λόγος να πουλάμε οπλικά συστήματα στην Τουρκία»

Παράλληλα, δεσμεύεται ότι παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει να προωθεί μέχρι τέλους μια διατύπωση στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) που θα αποτρέπει την Τουρκία από το να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά F-16 για την πραγματοποίηση υπερπτήσεων γιατί, όπως εξηγεί, κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει λόγος να πουλάμε οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των F-16, στην Τουρκία, τη στιγμή που αυτά παραβιάζουν την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, παραβιάζοντας τον εναέριο τους χώρο σε τακτική βάση. Επομένως, αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μια δικομματική βάση. Είχαμε κάποια επιτυχία στην Βουλή και εργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας στη Γερουσία για να υιοθετήσουμε (την τροπολογία για τα F-16) και να αποτρέψουμε αυτές τις πωλήσεις», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Αλλά είτε πρόκειται για αυτό το θέμα είτε για τόσα άλλα που εμπίπτουν στη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, είμαστε πάντα σε καλύτερη θέση όταν λειτουργούμε διακομματικά. Έτσι, ελπίζω ότι ανεξάρτητα από το ποιος ελέγχει το Κογκρέσο, θα έχουμε ηγέτες και από τις δύο πλευρές που θα προωθούν την ενεργή εξωτερική πολιτική που χρειαζόμαστε για να υποστηρίξουμε αυτή τη σχέση, αναγνωρίζοντας ότι οι ελληνοαμερικανική σχέση είναι πιο ουσιαστική από ό,τι ήταν ποτέ στο παρελθόν».

Τέλος, ο Δημοκρατικός βουλευτής από το Νιου Χάμσαϊρ μιλάει για την δική του δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, τα θέματα, όπως η οικονομία και οι αμβλώσεις, που θα κρίνουν τις εκλογές, αλλά και την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζει η αμερικανική δημοκρατία με το νέο κύμα υποψηφίων που αμφισβητεί το αδιάβλητο των εκλογών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρις ΠαππαςΗΠΑενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑειδήσεις τώραεκλογές