Κόσμος|08.11.2022 23:24

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Τα 4 σενάρια για τα αποτελέσματα – Γιατί η Πενσυλβάνια έχει ενδιαφέρον για τα ελληνοτουρκικά

Newsroom

Από το πρωί της Τρίτης (8/11) εκατομμύρια αμερικανοί οδηγούνται στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ για το ποιος, μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, θα έχει την πλειοψηφία σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων. Αδιαμφισβήτητο φαβορί, στην εκλογική μάχη είναι οι Ρεπουμπλικάνοι.

Την ώρα που πολλοί φοβούνται την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στέλνει το μήνυμα ότι «η Δημοκρατία μας κινδυνεύει». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αναμένεται, μέσω ανακοίνωσης που θα κάνει, στις 15 Νοεμβρίου από το Mαρ α Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα να αναγγείλει την εκ νέου υποψηφιότητά του.

«Ξέρουμε βαθιά μέσα μας ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει και ξέρετε ότι είναι η στιγμή να την υπερασπιστείτε. Η δύναμη της Αμερικής βρίσκεται στα χέρια του λαού», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Μπάιντεν ενώ, από την πλευρά του, ο Τραμπ σημείωσε ότι «υπάρχει μόνο μία επιλογή για να βάλουμε τέλος σε αυτή την τρέλα. Εάν στηρίζετε την κάθετη πτώση της Αμερικής τότε ψηφίστε για τη ριζοσπαστική αριστερά και τους τρελούς Δημοκρατικούς. Εάν θέλετε να σταματήσετε την κατρακύλα τότε πρέπει να ψηφίσετε τους Ρεπουμπλικανούς».  

Ο τέως πρόεδρος της χώρας προετοιμάζει την κοινή γνώμη για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές του 2024 και, ενώ η ήττα των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων θεωρείται μάλλον δεδομένη, η μάχη για τη Γερουσία θα κριθεί στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Η πιθανότητα ήττας των Δημοκρατικών εκεί θα σημάνει και την απομάκρυνση, από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων, του Γερουσιαστή Μενέντεζ.

Οι κρίσιμες πολιτείες στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ είναι η Νεβάδα, η Τζόρτζια, η Αριζόνα και η Πενσυλβάνια. Ποια είναι τα σενάρια για τα αποτελέσματα;

Σενάριο 1ο

Πλειοψηφία Ρεπουμπλικανών σε Βουλή και Γερουσία

Σενάριο 2ο

Ήττα με «μισογεμάτο ποτήρι» για τους Δημοκρατικούς

Σενάριο 3ο

Σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικάνων

Σενάριο 4ο

Νίκη - έκπληξη των Δημοκρατικών

Γιατί η μάχη της Πενσυλβάνια έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα

Και για τη χώρα μας, η μάχη για την Πενσυλβάνια έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, ενδεχόμενη νίκη των Ρεπουμπλικάνων θα σημάνει και νίκη του υποψήφιου Μεχμέτ Οζ, ο οποίος έχει τουρκική και αμερικανική υπηκοότητα. Ο Οζ διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ χρηματοδοτείται από την τουρκική ελίτ.

Την ίδια ώρα, φωτιά βάζει ο ιδρυτής της Wagner, Gevgeni Prigkozin, ο οποίος έκανε λόγο για ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές, με τον Λευκό Οίκο να διαψεύδει. «Έχουμε παρέμβει στις εκλογές των ΗΠΑ, παρεμβαίνουμε και θα συνεχίζουμε. Προσεκτικά, με ακρίβεια, χειρουργικά όπως ξέρουμε να κάνουμε», σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, να απαντάει: «Οι ΗΠΑ έχουν εργαστεί για να αποκαλύψουν και να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες κακόβουλης επιρροής της Ρωσίας όταν τις ανακαλύπτουμε. Ο Γεβγένι είναι ένας γνωστός κακός ηθοποιός».

Μία ενδεχόμενη συντριπτική ήττα των Δημοκρατικών θα σημάνει και τον ασκό του Αιόλου για τον πρόεδρο Μπάιντεν, τον οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι απειλούν με πρόταση μομφής, για την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και τη διαχείριση της πανδημίας. 

Μήνυμα του Κρις Πάππας: Θα μπλοκάρουμε την πώληση F-16 στην Τουρκία

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και συνεπώς απολαμβάνουν διακομματική υποστήριξη σημειώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομοσπονδιακός βουλευτής Κρις Πάππας αναφορικά με τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο Κογκρέσο, μετά την ολοκλήρωση των ενδιάμεσων εκλογών.

«Δεν υπάρχει λόγος να πουλάμε οπλικά συστήματα στην Τουρκία»

Παράλληλα, δεσμεύεται ότι παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει να προωθεί μέχρι τέλους μια διατύπωση στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) που θα αποτρέπει την Τουρκία από το να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά F-16 για την πραγματοποίηση υπερπτήσεων γιατί, όπως εξηγεί, κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει λόγος να πουλάμε οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των F-16, στην Τουρκία, τη στιγμή που αυτά παραβιάζουν την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, παραβιάζοντας τον εναέριο τους χώρο σε τακτική βάση. Επομένως, αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μια δικομματική βάση. Είχαμε κάποια επιτυχία στην Βουλή και εργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας στη Γερουσία για να υιοθετήσουμε (την τροπολογία για τα F-16) και να αποτρέψουμε αυτές τις πωλήσεις», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Αλλά είτε πρόκειται για αυτό το θέμα είτε για τόσα άλλα που εμπίπτουν στη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, είμαστε πάντα σε καλύτερη θέση όταν λειτουργούμε διακομματικά. Έτσι, ελπίζω ότι ανεξάρτητα από το ποιος ελέγχει το Κογκρέσο, θα έχουμε ηγέτες και από τις δύο πλευρές που θα προωθούν την ενεργή εξωτερική πολιτική που χρειαζόμαστε για να υποστηρίξουμε αυτή τη σχέση, αναγνωρίζοντας ότι οι ελληνοαμερικανική σχέση είναι πιο ουσιαστική από ό,τι ήταν ποτέ στο παρελθόν».

Τέλος, ο Δημοκρατικός βουλευτής από το Νιου Χάμσαϊρ μιλάει για την δική του δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, τα θέματα, όπως η οικονομία και οι αμβλώσεις, που θα κρίνουν τις εκλογές, αλλά και την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζει η αμερικανική δημοκρατία με το νέο κύμα υποψηφίων που αμφισβητεί το αδιάβλητο των εκλογών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑΤζο ΜπάιντενΔημοκρατικοίειδήσεις τώραΡεπουμπλικάνοιΝτόναλντ Τραμπελληνοτουρκικές σχέσεις