Κόσμος|10.11.2022 06:29

Archie Battersbee: Ανατροπή με το θάνατο που συγκλόνισε τη Βρετανία – Δεν οφείλεται σε TikTok challenge

Newsroom

Ο Archie Battersbee είχε πρόσβαση στο TikTok την ημέρα που υπέστη καταστροφικό εγκεφαλικό τραυματισμό, αλλά δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι συμμετείχε στο διαδικτυακό «blackout challenge», σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή, για το θάνατο του παιδιού που συγκλόνισε τη Βρετανία λίγους μήνες πριν.

Ο Archie, οι γονείς του οποίου έδωσαν μια μακρά αλλά τελικά ανεπιτυχή νομική μάχη για να αποτρέψουν την απενεργοποίηση της μηχανικής υποστήριξης της ζωής του, υπέστη τον τραυματισμό στις 7 Απριλίου στο σπίτι του στο Southend του Essex.

Η μητέρα του, Hollie Dance, δήλωσε ότι πίστευε ότι είχε λάβει μέρος σε διαδικτυακή πρόκληση. Θέλει η ανάκριση να εξετάσει πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συνέβαλαν στον θάνατό του.

Κατά την προκαταρκτική ακρόαση της ανάκρισης την Τρίτη, στο Chelmsford του Essex, η ντεντέκτιβ Sarah Weeks διάβασε μια έκθεση της αστυνομίας η οποία ανέφερε ότι ο Archie, 12 ετών, είχε πρόσβαση στο TikTok στο κινητό του τηλέφωνο στις 7 Απριλίου. Είπε ότι οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να εξακριβώσουν τι παρακολουθούσε και ίσως να μην μπορέσουν ποτέ να το κάνουν.

Ωστόσο, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ήταν κατεβασμένα από το τηλέφωνό του δεν παρείχαν καμία απόδειξη ότι ο Archie είχε λάβει μέρος στην πρόκληση, είπε η Weeks.

Η αξιωματικός πρόσθεσε ότι η λήψη μηνυμάτων από το τηλέφωνο που ελήφθησαν εκείνο το πρωί «αντανακλούσε τη διάθεση του αγοριού» κατά τους μήνες που προηγήθηκαν του θανάτου του. Συμφώνησε όταν ο επικεφαλής ιατροδικαστής του Essex, Lincoln Brookes, αναφέρθηκε σε αυτά ως ένδειξη «πολύ χαμηλής διάθεσης».

Ο Brookes είπε: «Δεν υπάρχουν στοιχεία σε αυτό το στάδιο που να τεκμηριώνουν την ανησυχία/τον φόβο της κας Dance σχετικά με τη συμμετοχή [του Archie] στην πρόκληση πνιγμού, είτε στο TikTok είτε σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα».

Ο έλεγχος του τηλεφώνου θα συνεχιστεί και η αστυνομία πρόκειται να εξετάσει το Mac και το Xbox του Archie, τα οποία επίσης αφαιρέθηκαν από το σπίτι του από τους αστυνομικούς στις 7 Απριλίου. Τους έχει ζητηθεί να συντάξουν μια έκθεση με βάση όλες τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από τις ηλεκτρονικές συσκευές του Archie έως τις 16 Δεκεμβρίου, αν και ο Brookes προέτρεψε τον Weeks να επικοινωνήσει μαζί του αν προκύψει κάτι νέο πριν από αυτό.

Οι δικηγόροι του Dance ζήτησαν να γίνει η TikTok ενδιαφερόμενο μέρος στην ανάκριση, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να κληθεί να δώσει στοιχεία. Αλλά ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες για να συμβεί κάτι τέτοιο προς το παρόν.

Μιλώντας μετά την ακρόαση, ο Steven Horsley, από τους δικηγόρους Simpson Millar, ο οποίος εκπροσωπεί την Dance, δήλωσε: «Ο Archie χρησιμοποιούσε το TikTok την ημέρα του τραυματισμού του, αν και πολλοί δεν θα μάθουμε ποτέ τι κοιτούσε. Η αστυνομία δεν έχει ακόμη εξετάσει τις άλλες δύο συσκευές του, αλλά έχει λάβει εντολή από το δικαστήριο να το κάνει».

Βρετανίαειδήσεις τώραTikTokθάνατος