Κόσμος|14.11.2022 22:10

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Περιγραφή-σοκ από την Ελληνίδα που τραυματίστηκε - Συναγερμός για άτομο που διέφυγε της σύλληψης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Θρηνεί η Κωνσταντινούπολη για τα θύματα της έκρηξης (AP Photo/Khalil Hamra)
Θρηνεί η Κωνσταντινούπολη για τα θύματα της έκρηξης (AP Photo/Khalil Hamra)
Θρηνεί η Κωνσταντινούπολη για τα θύματα της έκρηξης (AP Photo/Khalil Hamra)
Θρηνεί η Κωνσταντινούπολη για τα θύματα της έκρηξης (AP Photo/Khalil Hamra)
Θρηνεί η Κωνσταντινούπολη για τα θύματα της έκρηξης (AP Photo/Khalil Hamra)
Θρηνεί η Κωνσταντινούπολη για τα θύματα της έκρηξης (AP Photo/Khalil Hamra)
Θρηνεί η Κωνσταντινούπολη για τα θύματα της έκρηξης (AP Photo/Khalil Hamra)
Θρηνεί η Κωνσταντινούπολη για τα θύματα της έκρηξης (AP Photo/Khalil Hamra)
Θρηνεί η Κωνσταντινούπολη για τα θύματα της έκρηξης (AP Photo/Khalil Hamra)

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 81 τραυματίστηκαν από την έκρηξη σε πολυσύχναστη περιοχή στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης όπως έχει γνωστοποιηθεί από τις τουρκικές Αρχές, την ώρα που η φερόμενη ως δράστις έχει συλληφθεί και έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για ακόμη έναν ύποπτο.

Οι νεκροί από την επίθεση είναι δύο άνδρες, δύο γυναίκες και δύο παιδιά, όλοι τους Τούρκοι. Ανάμεσά τους είναι ένας άνδρας 34 ετών με την κόρη του και μία 38χρονη με την 15χρονη κόρη της. Το μεγαλύτερο σε ηλικία θύμα είναι 40 ετών και η γυναίκα του 27 ετών, σύμφωνα με τις Αρχές της Τουρκίας.

Σημειώνεται πως μεταξύ των τραυματιών και μία 39χρονη Ελληνίδα, η οποία περιέγραψε τις εφιαλτικές στιγμές λίγο πριν μεταφερθεί στην Ελλάδα.

Πέντε θύματα στην εντατική

Πέντε τραυματίες της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη νοσηλεύονται στην εντατική, με τους δύο από αυτούς να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

Ο Κότζα δήλωσε ότι 55 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Οι υπόλοιποι 26 βρίσκονται σε διάφορα νοσοκομεία, με πέντε να νοσηλεύονται στην εντατική και δύο από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση, ανέφερε ο υπουργός στο Twitter.

«Σταματάει η ζωή σου»: Συγκλονίζει η περιγραφή της 39χρονης Ελληνίδας

Συγκλονίζει η περιγραφή της 39χρονης Ελληνίδας που ήταν κοντά στο σημείο της έκρηξης στην Τουρκία και τραυματίστηκε. «Σε τινάζει ο αέρας προς τα πίσω, σταματάει η ζωή σου», λέει μεταξύ άλλων η γυναίκα που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

«Ήμουν στην Ιστικλάλ και περπατούσα άνετα και όπως ήμουν από την δεξιά μεριά της Ιστικλάλ, τρία μαγαζιά πιο κάτω έγινε έκρηξή. Εκείνη τη στιγμή, σοκΣτον αέρα μια λευκή λάμψη, σε τινάζει ο αέρας προς τα πίσω, δεν ξέρω πώς να το πω. Σταματάει η ζωή σου. Μέχρι τώρα αυτά τα βλέπαμε στις τηλεοράσεις. Αλλά δόξα τω Θεώ είμαι υγιείς, αρτιμελής, δεν έχω τίποτα παρά μόνο στο πόδι μου, στο καλάμι. Ελπίζω να ξεχάσω αυτό το θλιβερό γεγονός. Είδα κάποια πτώματα, τώρα πτώματα; Τραυματίες; Στα γρήγορα στα φευγαλέα… Εκείνη τη στιγμή κοιτάς να συνειδητοποιήσεις ότι έγινε έκρηξη» εξομολογήθηκε η τραυματίας.

«Κοιτάς γύρω σου και βλέπεις ότι επικρατεί χάος, πόλεμος»

Εικόνες τρόμου και πανικού εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια της, λέει στον ΑΝΤ1 η γυναίκα που πήγε στην Τουρκία για διακοπές.

«Μετά από αυτό το σοκ καταλαβαίνεις αυτομάτως ότι είναι έκρηξη, τρομοκράτες. Κοιτάς γύρω σου και βλέπεις ότι επικρατεί χάος, πόλεμος, πολύ άσχημη στιγμή. Ο κόσμος τρέχει πανικόβλητος, ήμουν πεσμένη στο έδαφος. Ξαφνικά είδα να τρέχει πάρα πολύ αίμα από το πόδι μου φοβήθηκα, άμα δεν το ζήσεις δεν μπορείς να καταλάβεις τον φόβο που αισθάνεσαι. Υπήρχαν άτομα σε πολύ χειρότερη κατάσταση, κάποια πέθαναν. Απλά ευγνωμονώ τον Θεό που ζω είμαι πάρα πολύ τυχερή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νιώθει τυχερή, όπως λέει, γιατί αν ήταν 20 μέτρα πιο μπροστά, τότε ίσως και να μη ζούσε.

«Ένιωσα σοκ, φόβο, τρόμο και με βοήθησαν κάποια άτομα, με πήγαν σε κάποιο μαγαζί, έκλεισαν τα στόρια. Έκλαιγε ο κόσμος, πανικός, φωνές, μωράκια, γονείς. Μετά περιμέναμε τα ασθενοφόρα. Με πήγαν πιο πέρα και το πόδι μου έτρεχε τόσο αίμα που φοβήθηκα μην έχει γίνει κάτι χειρότερο. Με βοήθησαν άνδρες, γυναίκες από το μαγαζί αλλά ήμουν τρομοκρατημένη. Πολύ λυπάμαι για τα άτομα που πέθαναν, ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους και εγώ ας ευγνωμονήσω για άλλη μια φορά τον Θεό που ζω» είπε η γυναίκα.

Η 39χρονη που είναι από τη Θεσσαλονίκη φέρει τραύμα στο πόδι, που ευτυχώς δεν κρίνεται σοβαρό.

Ο πατέρας της 39χρονης στο OPEN: «Έγινε η έκρηξη 6-7 μέτρα μακριά»

«Έγινε η έκρηξη 6-7 μέτρα μακριά από την κόρη μου. Μπροστά της ήταν ένα ζευγάρι και "έφαγε" όλη την έκρηξη και διαμελίστηκε. Το παιδί μου μόνο τραυματίστηκε στο πόδι», περιγράφει ο πατέρας της 39χρονης μιλώντας στο OPEN.

Όπως περιγράφει στη συνέχεια, «Ήταν διαμελισμένα κορμιά κάτω και κάποιο μικρό κοριτσάκι σκοτώθηκε. Το είδε εκεί πέρα. Ο κόσμος τρομοκρατήθηκε, έκλεισαν τα στόρια, τα μαγαζιά τους, την πήραν αμέσως από τα μαγαζιά, την έβαλαν μέσα σ' ένα μαγαζί και προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες μέχρι να την πάνε στο νοσοκομείο».

Αναφορικά με την κατάσταση υγείας της κόρης του, ο ίδιος αναφέρει: «Έχει ένα τραύμα στο πόδι, στο κουντεπιέ και μέσα είναι το θραύσμα της βόμβας. Έχουν βάλει το πόδι της στον γύψο και αύριο είναι να κάνει εγχείρηση, για να της βγάλουν το θραύσμα».

Αναζητούν συνεργό της γυναίκας που συνελήφθη - Σήμα και στις ελληνικές Αρχές

Αναζητείται συνεργός της γυναίκας που συνελήφθη για τη φονική έκρηξη. Ο δεύτερος ύποπτος φαίνεται πως έχει διαφύγει στη Βουλγαρία.

Ειδικότερα, οι Τούρκοι ενημέρωσαν την Interpol για άτομο που θεωρείται ύποπτο και το αναζητούν. Ζητούν να ενημερωθούν όλες οι όμορες χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN.

Οι Αρχές Ασφαλείας, μάλιστα, επισημαίνουν την πληροφορία πως το πιθανότερο είναι το άτομο αυτό να έχει διαφύγει και να βρίσκεται στη Βουλγαρία. Το πιθανό είναι, σύμφωνα με τις Αρχές, να πρόκειται για το άτομο που ήταν μαζί με τη γυναίκα που έχει συλληφθεί.

Μάλιστα, το απόγευμα της Δευτέρας το σήμα έφτασε το σήμα των τουρκικών Αρχών και στις ελληνικές.

Η Τουρκία κατηγορεί το ΡΚΚ

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για την επίθεση. «Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο κ. Σοϊλού, ανακοινώνοντας τη σύλληψη προσώπου που φέρεται να τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό. «Έχουμε μια εκτίμηση ότι η εντολή δράσης προήλθε από το Κομπάνι. Έχουμε εκτίμηση ότι ο δράστης πέρασε από το Αφρίν. Το άτομο που πραγματοποίησε το περιστατικό και έριξε τη βόμβα συνελήφθη από ομάδες της Αστυνομίας Κωνσταντινούπολης. Πριν από αυτό, περίπου 21 ακόμη άτομα κρατήθηκαν», είπε ο Σοϊλού.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN και του ethnos.gr Μαρία Ζαχαράκη η τελευταία εκδοχή των τουρκικών Αρχών είναι πως η ύποπτη άφησε τη βαλίτσα με τον εκρηκτικό μηχανισμό δίπλα σε παγκάκι. Όπως φαίνεται στις εικόνες που μετέδωσε το OPEN, η αστυνομία βρέθηκε στο σημείο γύρω από το παγκάκι όπου έγινε η έκρηξη το οποίο φυσικά έχει γίνει κομμάτια, ενώ καταστροφές έχουν προκληθεί και στα διπλανά καταστήματα. Η αστυνομία ξήλωσε όλα τα παγκάκια από την Ιστικλάλ.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα σενάρια που μετέδιδαν τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων την Κυριακή ανέφεραν ότι η έκρηξη είχε προκληθεί από βομβιστή αυτοκτονίας, όμως πλέον οι Αρχές θεωρούν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μηχανισμό μέσα σε τσάντα, ενώ δεν αποκλείεται το χτύπημα να σημειώθηκε με τηλεχειριστήριο, είτε από την μαντιλοφορούσα γυναίκα με το παντελόνι παραλλαγής είτε από κάποιο άλλο άτομο.

Σημειώνεται πως το κουρδικό ΡΚΚ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με το τρομοκρατικό χτύπημα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

έκρηξηειδήσεις τώραΤουρκίατραυματίαςτραυματίεςΚωνσταντινούπολη