Κόσμος|15.11.2022 20:34

Ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν κοντά στα σύνορα με την Πολωνία - Πληροφορίες για νεκρούς

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, δύο ρωσικές ρουκέτες έχουν χτυπήσει πολωνικό έδαφος, πολύ κοντά στα σύνορα με την Λβιβ στη δυτική Ουκρανία ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν δυο νεκροί

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι αυξάνει την ετοιμότητα του στρατού μετά την «έκρηξη στα σύνορα με την Ουκρανία», που αναφορές αποδίδουν σε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μύλλερ σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ανεβάζει το επίπεδο ετοιμότητας του στρατού ως απάντηση στην έκρηξη κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη.

Ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφερε, σύμφωνα με το Associated Press, ότι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν στην Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mατέους Μοραβιέτσκι, συγκάλεσε εκτάκτως την Επιτροπή του Υπουργικού Συμβουλίου για Υποθέσεις Εθνικής Ασφάλειας και Άμυναςόπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ. Περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να δοθούν μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής. 

Ανώτερη πηγή στο γραφείο του Πολωνού πρωθυπουργού έκανε λόγο στο BBC για «πληροφοριακό χάος». «Δεν έχω καμία βεβαιότητα και δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τίποτα», είπε η πηγή.

Οι πύραυλοι έπεσαν στην πόλη Przewodow στην περιοχή Hrubieszow, χτυπώντας σε εγκαταστάσεις σιτηρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία και ο στρατός βρίσκονται ήδη στο σημείο. «Οι πυροσβέστες βρίσκονται επί τόπου, δεν είναι σαφές τι έχει συνέβη», δήλωσε ο Λούκας Κούτσι, αξιωματικός της πυροσβεστικής.

Ούγγροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συγκαλέσουν το συμβούλιο άμυνας της χώρας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ζόλταν Κόβατς να κάνει αναφορά σε «πύραυλο που χτύπησε πολωνικό έδαφος» -σε μια προσεκτική διατύπωση, που δεν αναφέρει από πού προήλθε ο πύραυλος.

Ο ανταποκριτής του Guardian, Λορέντζο Τόντο, σημειώνει ότι υπάρχουν εκτιμήσεις από μερίδα αναλυτών, πως ο επιδιωκόμενος στόχος των πυραύλων που έπληξαν το πολωνικό χωριό ήταν το Λβιβ, η ουκρανική πόλη κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι και η Μολδαβία επηρεάστηκε από τη μαζική πυραυλική επίθεση της Ρωσίας, καθώς προκλήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας.

Δεν επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αναφορά, όπως αναφέρει το Reuters. «Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές στον Τύπο που ισχυρίζονται ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία εντός της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και το εξετάζουμε περαιτέρω», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο

Σημειώνεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε αφού η Μόσχα εξαπέλυσε καταιγισμό περισσότερων από 100 πυραύλων στην Ουκρανία, βυθίζοντας μεγάλο μέρος της χώρας στο σκοτάδι. Μάλιστα, κάποια από τα χτυπήματα έφτασαν μέχρι το Λβιβ, το οποίο απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα.

Ζελένσκι για Πολωνία: Ρωσική πυραυλική επίθεση κατά της συλλογικής ασφάλειας

Για ρωσική πυραυλική επίθεση «κατά της συλλογικής ασφάλειας» έκανε λόγο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχολιάζοντας τις αναφορές για χτύπημα ρωσικών πυραύλων σε πολωνικό έδαφος, στα σύνορα με την Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

«Η τρομοκρατία δεν περιορίζεται στα εθνικά μας σύνορα. Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν την Πολωνία. Να εκτοξεύσει πυραύλους σε έδαφος του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ρωσική πυραυλική επίθεση κατά της συλλογικής ασφάλειας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να δράσουμε» σημείωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. 

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, δύο ρωσικές ρουκέτες έχουν χτυπήσει πολωνικό έδαφος, πολύ κοντά στα σύνορα με την Λβιβ στη δυτική Ουκρανία ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν δυο νεκροί.

«Απίστευτα ανησυχητικές» οι αναφορές από την Πολωνία λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας κοντά στα ουκρανικά σύνορα είναι «απίστευτα ανησυχητικές», δήλωσε απόψε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποσαφηνίσει τι ακριβώς συνέβη προτού εξετάσει τις επόμενες ενέργειές της. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται σε επαφές με τα υπουργεία Εξωτερικών συμμαχικών χωρών και συνεργάζεται στενά με την πολωνική κυβέρνηση, είπε ο Πατέλ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Λευκός Οίκος δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές πολωνικών μέσων ενημέρωσης και συνεργάζεται με την πολωνική κυβέρνηση για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες, δήλωσε η εκπρόσωπος Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Αντριέν Γουάτσον, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικοί πύραυλοι να έπεσαν σε χωριό της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν νωρίτερα και οι δηλώσεις εκπροσώπου του Πενταγώνου. «Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο Πάτρικ Ράιντερ.

ΝΑΤΟ για Πολωνία: Εξετάζουμε τις αναφορές και συντονιζόμαστε με τη σύμμαχο χώρα

«Εξετάζουμε τις αναφορές και συντονιζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Πολωνία», αναφέρει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας.

«Πρόκειται για προβοκάτσια» - Η αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή της στο πυραυλικό χτύπημα σε πολωνικό έδαφος η Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Μέσω αυτής, δηλώνει κατηγορηματικά πως κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχει πληγεί από ρωσικά όπλα.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «οι αναφορές των πολωνικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και οι δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά με τους υποτιθέμενους καταρριφθέντες ρωσικούς πυραύλους σε πολωνικό έδαφος αποτελούν πρόκληση με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση».

Σύμφωνα με τη Μόσχα «κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχει πληγεί από ρωσικά όπλα».

Τονίζεται, δε, πως τα συντρίμμια, τα οποία φέρεται να εντοπίστηκαν» από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν είχαν καμία σχέση με ρωσικά όπλα.

ΥΠΕΞ για Πολωνία: Πολύ ανησυχητικές οι εξελίξεις, τις παρακολουθούμε στενά

Ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την Πολωνία, μετά τις αναφορές για ρωσικές επιθέσεις σε έδαφός της.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει τα εξής:

«Παρακολουθούμε στενά τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στην Πολωνία μετά την πυραυλική επίθεση στο έδαφός της.

Θερμά συλλυπητήρια στην πολωνική κυβέρνηση και τον λαό.

Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τον εταίρο μας στην ΕΕ και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, την Πολωνία».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡωσίαΠολωνίαΟυκρανίαπόλεμοςειδήσεις τώρα