Κόσμος|17.11.2022 10:16

Δημοσκόπηση Τουρκία: Κακά μαντάτα για τον Ερντογάν - Το 44% θα ψήφιζε οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο

Newsroom

Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους Τούρκους πολίτες καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της Mak Research που παρουσίασε η ανταποκρίτρια του ethnos.gr και του OPEN στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, περισσότεροι είναι αυτοί που θα επέλεγαν οποιονδήποτε άλλο για πρόεδρο της χώρας.

Συγκεκριμένα, το 44% όσων ερωτήθηκαν απαντούν ότι θα ψήφιζαν οποιονδήποτε υποψήφιο ήταν αντίπαλος του Ερντογάν. Παράλληλα, μόλις το 36% απαντά ότι θα ψήφιζε τον σημερινό Τούρκο πρόεδρο ανεξάρτητα από τον αντίπαλο. Οι αναποφάσιστοι στη δημοσκόπηση είναι στο 6%.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως το κόμμα του Ερντογάν  είναι μεν πρώτο στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο είναι πολύ μακριά από το 50,01% που απαιτείται για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αντίθετα, ενισχυμένα εμφανίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν, τον ακροδεξιό Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να βρίσκεται κάτω από το εκλογικό όριο του 7% για είσοδο στην Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του 2023.

Αναλυτικά τα ποσοστά ανά κόμμα έχουν ως εξής:

  •  Το AKP, το κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 32,3%
  • Οι Κεμαλιστές, το CHP με αρχηγό τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου συγκεντρώνουν ποσοστό 24,4%
  • Το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ επιλέγει το 15,5%
  • Το φιλοκουρδικό HDP συγκεντρώνει ποσοστό 7,5%
  • Το MHP του Μπαχτσελί βρίσκεται στο 6,5%
  • Το DEVA με πρόεδρο τον Αλί Μπαμπατζάν είναι στο 2,4%

Αν, μάλιστα, στις εκλογές του 2023 και κερδίσει η αντιπολίτευση και αλλάξει το σύστημα από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό, η Μεράλ Ακσενέρ θα γίνει πρωθυπουργός της Τουρκίας, όπως ανέφερε η Μαρία Ζαχαράκη

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δημοσκόπησηειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές ΤουρκίαΤουρκία