Κόσμος|23.02.2019 14:30

Ελ Τσάπο: Ο «κοντός» που έσπερνε τον τρόµο

Στέλιος Βογιατζάκης

Το καλοκαίρι του 2015, ο Χοακίν Γκουζµάν ήταν κρατούµενος στις µεξικανικές φυλακές περιµένοντας τη δίκη του, η οποία, όπως εκτιµούσαν οι περισσότεροι, θα ολοκληρωνόταν µε µια ποινή φυλάκισης 300 µε 400 ετών. Εκείνη η δίκη δεν έγινε ποτέ. Ο Γκουζµάν απέδρασε µέσα από ένα τούνελ µήκους 1,5 χιλιοµέτρου στο οποίο οι συνεργάτες του είχαν φροντίσει να αφήσουν και µια µοτοσικλέτα για να φτάσει πιο γρήγορα στην έξοδο. Για έναν κοινό εγκληµατία µια τέτοια απόδραση θα ήταν η κορυφαία στιγµή της ζωής του.

Για τον «El Chapo» («Ελ Τσάπο»), ωστόσο, είναι άλλη µία µικρή παράγραφος σε ένα µακρύ βιογραφικό αποτελούµενο από αναρίθµητους φόνους, βασανισµούς, απαγωγές και εµπόριο τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών που θα τον εκτόξευε ακόµα και στη λίστα µε τους βαθύπλουτους του περιοδικού «Forbes». Πριν από λίγες µέρες ο «Κοντούλης» κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της Νέας Υόρκης για όλες τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί και το καλοκαίρι θα ανακοινωθεί η ποινή του, η οποία θα τον στείλει στη φυλακή για πάντα, εκτός κι αν εκείνος στο µεταξύ καταφέρει να σκαρφιστεί άλλη µια απίθανη απόδραση.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του ακούστηκαν ιστορίες οι οποίες σίγουρα θα δώσουν υλικό για νέες σεζόν στους σεναριογράφους του Netflix που δουλεύουν σε σειρές όπως είναι το «El Chapo» και το «Narcos: Mexico». Στο ακροατήριο βρέθηκε και ο ηθοποιός Αλεχάντρο Εντα, ο οποίος παίζει τον Γκουζµάν στο «Narcos: Mexico», για να µελετήσει τους µανιερισµούς του και να τον αποδώσει όσο το δυνατόν πιο πιστά. Αλλωστε, εκτός από την πλούσια εγκληµατική του δράση, η οποία είναι ικανή να προκαλέσει ανατριχίλες ακόµα και τους πιο αµείλικτους κακοποιούς, ο 61χρονος Γκουζµάν είναι και µια πληθωρική προσωπικότητα. Ο,τι κι αν έκανε το έκανε µε τρόπο που συχνά ξεπερνούσε τα όρια του γκροτέσκου.

Όπλο στο μικρό

Είναι πολύ χαρακτηριστικό το µήνυµα που έστειλε ο «El Chapo» στη σύζυγο του -και παρουσιάστηκε ως τεκµήριο στη δίκη- στο οποίο της έλεγε ότι σκοπεύει να αγοράσει ένα καλάσνικοφ στην τότε έξι µηνών κόρη του «για να µπορούµε να βγαίνουµε έξω µαζί». Αν τελικά το αγόραζε δεν θα ήταν ένα απλό όπλο. Ο Βιθέντε Ζαµπάντα, µέλος και ο ίδιος του καρτέλ της Σιναλόα, κατέθεσε, παρουσιάζοντας και τη σχετική φωτογραφία, ότι ο «El Chapo» είχε µια τεράστια συλλογή όπλων. Το αγαπηµένο του όµως είναι ένα πιστόλι η λαβή του οποίου είναι καλυµµένη µε πανάκριβα διαµάντια.

Φυσικά ο «El Chapo» δεν ήταν κάποιος αντιήρωας, αλλά ένας στυγνός δολοφόνος χωρίς ίχνος ανθρωπιάς για τα θύµατά του. Μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο Γκουζµάν νάρκωνε και βίαζε ανήλικα κορίτσια, ακόµα και 13 ετών, επειδή «ήταν οι βιταµίνες που του έδιναν ζωή», ενώ ακούστηκαν και ιστορίες για µια σειρά φρικτών δολοφονιών. Ο πρώην σωµατοφύλακάς του Ησαΐας Βαλντές Ρίος κατέθεσε ότι ο Γκουζµάν έβαλε τους άνδρες του να δείρουν δύο µέλη αντίπαλου καρτέλ «µέχρι να µοιάζουν σαν πάνινες κούκλες», τους πυροβόλησε στο κεφάλι και διέταξε να πετάξουν τα σώµατά τους στη φωτιά. Ενας άλλος αντίπαλός του είχε ακόµα χειρότερη τύχη.

Ο Γκουζµάν διέταξε να τον κάψουν αλλά να µην τον σκοτώσουν. Το θύµα του µεταφέρθηκε µε εγκαύµατα σε νεκροταφείο όπου ο Γκουζµάν τον πυροβόλησε και τον έθαψε ενώ ήταν ακόµα ζωντανός. Ούτε τα µέλη της οικογένειάς του γλίτωναν αν δεν ακολουθούσαν πιστά τις διαταγές του. Ενας ξάδελφός του δολοφονήθηκε χωρίς δισταγµό επειδή είπε ψέµατα στον Γκουζµάν για το πού βρισκόταν. «Ή η δική τους µάνα θα κλάψει ή η δική σου» έλεγε. Ολα αυτά είναι χαρακτηριστικά περιστατικά της πορείας ενός ανθρώπου που από τα εφηβικά του χρόνια µπήκε στον κόσµο του εµπορίου ναρκωτικών και κυριολεκτικά πάτησε επί πτωµάτων για να φτάσει σε σηµείο να τον φοβούνται όλοι οι Μεξικανοί, ακόµα και εκείνοι που είχαν τα υψηλότερα αξιώµατα.

Ειδικό ταμείο στο καρτέλ

Κατά τη διάρκεια αγόρευσής του, ο δικηγόρος του «El Chapo» είπε ότι το καρτέλ είχε ένα ταµείο από το οποίο έβγαιναν χρήµατα για να δωροδοκούνται ισχυρά πρόσωπα του Μεξικού. Ανέφερε συγκεκριµένα δύο πρώην προέδρους του Μεξικού, τον Ενρίκε Πένια Νιέτο και τον Φελίπε Καλντερόν, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, έλαβαν δεκάδες εκατοµµύρια δολάρια για να τον προστατεύουν, ενώ τακτικά πληρωνόταν και ο στρατηγός Γκιλµπέρτο Τολεδάνο για να κάνει τα στραβά µάτια όταν εντόπιζε φορτία ναρκωτικών που έφευγαν για τις ΗΠΑ.

Τα ποσά που φέρεται να πλήρωνε ο Γκουζµάν στους Μεξικανούς αξιωµατούχους ήταν ψίχουλα µπροστά στα τεράστια κέρδη που είχε. Οπως ανέφερε ο εισαγγελέας, «µόνο σε τέσσερα φορτία υπήρχε ποσότητα κοκαΐνης που αντιστοιχούσε σε µία γραµµή για κάθε κάτοικο των ΗΠΑ». Μετρ των αποδράσεων Χάρη στο αλάνθαστο ένστικτο επιβίωσής του, ο Γκουζµάν έγινε µετρ των αποδράσεων.

Εκτός από τις δύο φορές που το έσκασε από φυλακές του Μεξικού, κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις να γλιτώσει και από τις σφαίρες των αντιπάλων του µε τρόπους που συχνά έµοιαζαν µε µαγικά τρικ. Η έφεσή του στις αποδράσεις έγινε αντικείµενο αστεϊσµών στη δίκη, όταν εξαιτίας µιας διακοπής ρεύµατος η αίθουσα βυθίστηκε για λίγα δευτερόλεπτα στο σκοτάδι. Μόλις άναψαν το φώτα κάποιος φώναξε «το έσκασε» και όλοι γύρισαν προς το εδώλιο απ’ όπου ο «El Chapo» τούς κοίταζε χαµογελαστός. Ολοι έβαλαν τα γέλια, εκτός από τους αστυνοµικούς οι οποίοι έµοιαζαν βλοσυροί και ταυτόχρονα ανακουφισµένοι.

ναρκωτικάκαρτέλ ναρκωτικώνΕλ Τσάποκαρτέλ