Κόσμος|18.11.2022 22:23

Γερμανία: «Πολύ ρεαλιστικός» ο κίνδυνος black out τον χειμώνα – Σενάρια για δελτίο στο φυσικό αέριο

Newsroom

Νέες συμφωνίες με τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας επιδιώκει να συνάψει η Γερμανία με σκοπό τη μείωση της χρήσης, σε περίπτωση διάθεσης με δελτίο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου.

Στη νότια Γερμανία, οι δύο μεγαλύτεροι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου επιδιώκουν, μέσω των επαφών τους με τεράστιους κατασκευαστές, όπως η BASF SE, να μάθουν κατά πόσο, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, μπορούν να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως σημειώνει φορέας του κλάδου ήδη, το κράτος συνομιλεί με ορισμένες εταιρείες προκειμένου οι τελευταίες να συμφωνήσουν σε συμβόλαια που θα προβλέπουν τα black out για ορισμένες ώρες ενόψει του χειμώνα που πλησιάζει.

Περίπου το 15% της ενέργειας της Γερμανίας παράγεται από φυσικό αέριο – γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να προκύψει έλλειμμα καθώς, σε συνθήκες πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, είναι πιθανή η εξάντληση της κάλυψης της ζήτησης των νοικοκυριών για θέρμανση. Η χώρα, ωστόσο, δεν υπήρξε πρόθυμη να παραδεχτεί ότι μπορεί οι περικοπές να καταστούν απαραίτητες αυτό τον χειμώνα. Η γειτονική της Γαλλία, από την άλλη, έχει δηλώσει ότι, φέτος τον χειμώνα υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί black out εκατοντάδων ωρών.

Oργανωμένες διακοπές σε συγκεκριμένες περιοχές

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, ο κίνδυνος για black out τον φετινό χειμώνα στη Γερμανία, είναι «πολύ ρεαλιστικός». Το σχέδιο της χώρας προβλέπει οργανωμένες διακοπές σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ επιτρέπει στις εταιρείες να προγραμματίσουν, εκ των προτέρων, τον σχεδιασμό τους. «Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού ή η σταθερότητα του συστήματος διατρέχουν κίνδυνο», σημείωσε, εν αντιθέσει, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας.

Μιλώντας στο Bloomberg ο ειδικός σε θέματα ενέργειας στην Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων, Sebastian Bolay, υπογράμμισε ότι «ο συντονισμός γίνεται τώρα διμερώς. Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος να δούμε black out τον χειμώνα είναι πολύ ρεαλιστικός».

Στη χώρα, ορισμένες περιοχές είναι περισσότερο προετοιμασμένες σε σχέση με άλλες. Οι νότιες πολιτείες της ομοσπονδιακής δημοκρατίας αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους κατάρρευσης, οι οποίοι και οφείλονται στην χαμηλότερη δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ήδη, παρόμοιες προετοιμασίες για διακοπές στην παροχή ρεύματος τον ερχόμενο χειμώνα έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού η Ρωσία, για αντίποινα στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, διέκοψε τις αποστολές φυσικού αερίου.

Δύο από τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, η Amprion GmbH και η Tennet TSO GmbH παραδέχτηκαν μέσω ανακοινώσεων ότι πράγματι διεξάγουν συνομιλίες με εταιρείες.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΓερμανίαμπλακ άουτηλεκτρικό ρεύμαδιακοπή ρεύματοςφυσικό αέριο