Κόσμος|19.11.2022 10:50

Πυρά Άγκυρας... και στην Ουάσινγκτον: Πού αποσκοπεί με την επίθεση στον Δένδια για το επεισόδιο στη Λιβύη - Η τακτική των δύο ταχυτήτων

Μαρία Ζαχαράκη

Στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το περιστατικό στη Λιβύη μεταξύ Νίκου Δένδια και μεταβατικής κυβέρνησης. Πίσω από το περιστατικό με τον Έλληνα ΥΠΕΞ και το ταξίδι του τελικά στη Βεγγάζη, βλέπουν έναν απώτερο στόχο της Ελλάδας.

Και αυτός δεν είναι άλλος από το να αγνοήσει την κυβέρνηση της Τρίπολης και να ενισχύσει το καθεστώς της Βεγγάζης και το πολιτικό χέρι του Χαφτάρ, με τελικό σκοπό μία συμφωνία Αθήνας-Βεγγάζης, ανάλογη του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι, και η επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη Μπλίνκεν ουσιαστικά αποσκοπούν στον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Λιβύης, με σκοπό την ακύρωση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Δηλαδή, η τουρκική ερμηνεία και σκέψη είναι ότι, η Ελλάδα θέλει να υπογράψει μια εναλλακτική συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη, «προσπαθώντας να ανοίξει χώρο για τον εαυτό της στη βορειο-αφρικανική χώρα» και να πάει, με αυτό τον τρόπο, κόντρα στην Τουρκία.

Και μάλιστα, σε μια Τουρκία που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα υπερ-προφίλ διεθνώς, όπως τόνισαν και δύο Τούρκοι υπουργοί την Παρασκευή, στέλνοντας το μήνυμά τους και προς Αμερική αλλά και προς Ελλάδα. Όπως είπαν οι Σοϊλού και Τσαβούσογλου, η Αμερική έχει διαταράξει την ισορροπία, και στο θέμα της τρομοκρατίας και θέμα της Ελλάδας. Στα δύο πεδία, δηλαδή, με τα οποία μάχεται η Τουρκία.

Η τακτική των δύο ταχυτήτων

Και σε αυτά ακριβώς τα πεδία, βρίσκει απέναντί της την Ουάσιγκτον. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που τελευταία το φωνάζει. Αυτή την περίοδο, στο στόχαστρο της Άγκυρας είναι η Ουάσιγκτον. Ωστόσο, ακολουθεί μία τακτική δύο ταχυτήτων. Από τη μια, χειραψίες και χαμηλούς τόνους σε επίπεδο προέδρων για να πάρει τα F-16, και από την άλλη, προειδοποιήσεις υπουργών για αποκατάσταση ισορροπιών.

ΟυάσινγκτονΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκίαΣουλεϊμάν ΣοϊλούΛιβύηειδήσεις τώραΝίκος ΔένδιαςΗΠΑ