Κόσμος|20.11.2022 18:00

Ντρίμπλα Ερντογάν: Συναντήθηκε πρώτη φορά με τον Σίσι της Αιγύπτου - Διαμεσολαβητής ο Εμίρης του Κατάρ

Μαρία Ζαχαράκη

Για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια συναντήθηκαν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στη Ντόχα του Κατάρ, όπου βρίσκονται και οι δύο στο πλαίσιο της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022.

Η φωτογραφία με τους δύο ηγέτες να χαιρετιούνται θερμά χαρακτηριστική: Σφίξιμο χεριών, χαμόγελα σαν να μην έχει προηγηθεί τίποτα και ειπωθεί τίποτα μεταξύ τους κι από πάνω τους ο «κουμπάρος» ο εμίρης του Κατάρ, ο ηθικός αυτουργός για το «μυστικό συνοικέσιο» μεταξύ ΤουρκίαςΑιγύπτου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, χρησιμοποιώντας ως μέσο τον εμίρη του Κατάρ, προσεγγίζει χώρες δύσκολες, χώρες τις οποίες έχει προσεταιριστεί η Ελλάδα, προκειμένου να πλέξει τις δικές του συμμαχίες στην περιοχή, κάνοντας ωστόσο τους αντιπάλους του να του καταλογίζουν ιστορικές κυβιστήσεις, που κοστίζουν στο γόητρο της χώρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε κάνει το ίδιο και αρχές του χρόνου με τη Σαουδική Αραβία. Με διαμεσολαβητή τον εμίρη του Κατάρ και πάλι, προσπάθησε να συναντήσει τον πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας, ένα ραντεβού που ωστόσο πέτυχε μετά από μήνες.

Κυβίστηση Ερντογάν

Η «φωτογραφία της συμφιλίωσης» έγινε από τα πρώτα θέματα στα τουρκικά ΜΜΕ, με τα αντιπολιτευόμενα ωστόσο να μην «χαρίζονται» καθόλου στον Τούρκο πρόεδρο για αυτή την νέα κυβίστηση, που έδειξε να κάνει, και να του υπενθυμίζουν με τον πλέον δηκτικό τρόπο ότι εκεί που έκανε το σήμα της Ράμπια και των Μουσουλμάνων Αδελφών (αντίπαλοι του Σίσι) επί χρόνια στις δημόσιες εμφανίσεις του, εκεί που είχε σηκωθεί κι είχε φύγει από επίσημο τραπέζι στην Αμερική για να μην κάτσει με τον «πραξικοπηματία-δολοφόνο Σίσι», όπως τον αποκαλούσε, εκεί που έλεγε ότι δεν θα καταδεχόταν να τον συναντήσει ποτέ, ούτε θα του δώσει το χέρι ποτέ, τώρα έρχεται αυτή η φωτογραφία, που ανατρέπει ακόμη και τον ίδιο τον Ερντογάν… Ή μάλλον τον παλιό Ερντογάν…

ειδήσεις τώραΑίγυπτοςΑμπντέλ Φάταχ αλ ΣίσιΚατάρΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν