Κόσμος|21.11.2022 12:44

Ερντογάν: «Γιατί όχι με τον Σίσι;» - Εξετάζεται το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στη Συρία

Μαρία Ζαχαράκη

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στην Τουρκία από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αντιπολίτευση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε σήμερα της χειραψίας του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, στο περιθώριο της τελετής έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Κατάρ 2022, προαναγγέλλοντας μία νέα αρχή με την Αίγυπτο.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε, μετά την ευρεία αεροπορική επιδρομή, και χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία κατά των Κούρδων ανταρτών PYD/YPG, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί παρακλάδι της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ.

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Κατάρ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν απέφυγε να σχολιάσει τη χειραψία που έκανε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, χωρίς ωστόσο να ερωτηθεί καν για τις προηγούμενες σκληρές δηλώσεις του για τον Σίσι, τον οποίο αποκαλούσε «πραξικοπηματία» και «δολοφόνο» για πολλά χρόνια.

Ερώτηση: Όλη η Τουρκία μιλάει τώρα για το φωτογραφικό καρέ της συνάντησής σας με τον Σίσι. Είμαστε πραγματικά περίεργοι: τι συζητήθηκε, έχει ξεκινήσει κάποια διαδικασία; Είχατε κάνει δηλώσεις για αυτό το θέμα στο παρελθόν λέγοντας ότι «μπορούν να γίνουν βήματα εξομάλυνσης». Αυτή η φωτογραφία κυριάρχησε στο Μουντιάλ. Τι θα λέγατε για αυτό;

Ερντογάν: «Γιατί όχι ξανά, γιατί να μην ξαναρχίσουμε; Τους δώσαμε το σήμα», είπε χαρακτηριστικά. «Είπαμε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διαδικασία. Έγινε ένα βήμα εδώ για να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία και είχαμε ήδη πολύ καλές συνομιλίες. Ελπίζω ότι η διαδικασία που ξεκίνησε με τους υπουργούς μας θα φτάσει σε ένα καλό σημείο με συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Για εμένα η σχέση Τουρκία-Αίγυπτος δεν είναι (απλώς) μια συνάντηση ηγετών, η προϋπάρχουσα ενότητα του τουρκικού έθνους και του αιγυπτιακού λαού είναι πολύ σημαντική για εμάς. Αυτά τα έχουμε σημειώσει. Θεού θέλοντος, αν δεν συμβεί κάτι ανατρεπτικό, θα κάνουμε αυτό το βήμα προς το καλύτερο. Φυσικά, το μόνο αίτημά μας από αυτούς είναι με αυτές τις διαπραγματεύσεις να εδραιώσουμε την ειρήνη εδώ απέναντι σε όσους έχουν μια στάση εναντίον μας στη Μεσόγειο, και ας συνεχίσουμε το δρόμο μας έτσι, Θεού θέλοντος».

Ερντογάν: Δεν γίνεται να περιοριστείς στον αέρα

Αναφερόμενος στη διασυνοριακή αεροπορική επιχείρηση, ο Ερντογάν έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι, αν κάποιος πειράξει τα τουρκικά εδάφη, η Άγκυρα θα τον κάνει να πληρώσει το τίμημα, σηματοδοτώντας πιθανή χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Ερώτηση: Η κοινή γνώμη αναρωτιέται εάν η αεροπορική επιχείρηση ‘Γαμψό Ξίφος’ στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία θα συνεχιστεί με χερσαία επιχείρηση. Υπάρχει επίσης ο ισχυρισμός ότι η Ρωσία έχει ανοίξει τις υπό τον έλεγχό της περιοχές στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Εάν αυτό ισχύει, τι είδους αλλαγή θα φέρει στην περιοχή η κοινή επιχείρηση Μόσχας και Άγκυρας όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας;

Ερντογάν: Μπορώ εύκολα να πω ότι, κατ’ αρχάς, αυτή η επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία δεν είναι μια επιχείρηση που έγινε τυχαία, ούτε (έγινε) με τη σκέψη ποιος θα πει τι ή τι θα γίνει. Όπως έχουμε ξαναπεί, αν κάποιος πειράξει τη χώρα μας και τα εδάφη μας, θα τον κάνουμε να πληρώσει το τίμημα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις στον νότο μας που αυτήν τη στιγμή σχεδιάζουν επιθέσεις ή πραγματοποιούν τέτοιες επιθέσεις, συνιστώντας απειλή. Αυτό συμβαίνει επίσης από την πλευρά του Ιράκ και από την πλευρά της Συρίας. Όπως σημείωνα πάντα, όταν λέμε: ‘Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ’, δεν το λέμε στον αέρα, αυτά τα βήματα έγιναν μόλις ήρθε η αναμενόμενη, σχεδιασμένη και προγραμματισμένη ώρα. Εκ των πραγμάτων, η προχθεσινοβραδινή επιχείρηση ήταν μια πλήρης απόδειξη αυτού που λέω. Διότι το να καταστήσουμε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις ακίνδυνες, να τις καταστρέψουμε, είναι καθήκον των δυνάμεων ασφαλείας μας. Και αυτό αποκλείεται να περιοριστεί σε αεροπορική επιχείρηση. Το πόση ισχύς από την πλευρά των Χερσαίων Δυνάμεων θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή την επιχείρηση θα το αποφασίσουν οι αρμόδιες μονάδες μας, το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο μαζί. Θα συνεννοηθούμε και μετά θα κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Έχουμε ήδη κάνει διπλωματικές επαφές με τις χώρες που έχουν παρουσία εδώ και έχουμε προβεί και προβαίνουμε στα βήματά μας ανάλογα.

Οι Ρώσοι δεν εκπλήρωσαν τη συμφωνία εκκαθάρισης

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε για άλλη μία φορά ότι αν οι Ρώσοι είχαν εκκαθαρίσει την περιοχή της βόρειας Συρίας από τους Κούρδους αντάρτες, κατά τη συμφωνία του Σότσι το 2019, δεν θα προέβαινε η Τουρκία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Έχουμε επίσης μια συμφωνία με τους Ρώσους στο Σότσι, από το 2019. Είχαν την ευθύνη να καθαρίσουν την περιοχή από τρομοκράτες. Δυστυχώς, αν και τους το έχουμε υπενθυμίσει πολλές φορές, δεν το έχουν κάνει και δεν μπορούν να το κάνουν. Είπαμε, λοιπόν, ότι δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί και ότι θα λάβουμε μέτρα εναντίον των τρομοκρατών εκεί, εάν δεν το κάνουν (σ.σ. οι Ρώσοι) με οποιονδήποτε τρόπο.

Χθες, σε αυτό το πλαίσιο, εξουδετερώσαμε τους τρομοκράτες που φωλιάζουν στο Κομπάνι χτυπώντας 12 στόχους εκεί. Δεν υπάρχουν όρια σε αυτό το θέμα. Η επιχείρηση συνεχίζεται. Κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο στο έδαφος και στον αέρα. Θα το κάνουμε και από εδώ και πέρα».

Δεν ενημερώθηκαν Μπάιντεν και Πούτιν

Ο Ερντογάν διέψευσε για άλλη μια φορά ότι ενημέρωσε τις μεγάλες δυνάμεις για την επιχείρηση Γαμψό Ξίφος, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν ενημερώθηκαν καν για την επιχείρηση.

«Δεν είχαμε καμία συνομιλία με τον κ. Μπάιντεν ή τον κ. Πούτιν γι’ αυτή την επιχείρηση. Ωστόσο, τόσο ο κ. Μπάιντεν όσο και ο κ. Πούτιν γνωρίζουν ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοιες επιχειρήσεις σε αυτήν την περιοχή ανά πάσα στιγμή. Στην πραγματικότητα, λέμε πάντα πως, όπως και σε αυτήν την περίπτωση, «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ…». Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας, δεν δουλεύουμε μόνοι μας. Αν πρόκειται να κάνουμε ένα βήμα, παίρνουμε την απόφαση και κάνουμε αυτό το βήμα. Η Αμερική πρέπει να γνωρίζει πως λειτουργούμε. Και μάλλον γνωρίζει.

Στην πορεία, ελπίζουμε ότι θα δουν πως θα κάνουμε, πως πρέπει να κάνουμε, πολύ πιο σημαντικά βήματα με αποφασιστικότητα. Φυσικά, αυτό που μας λυπεί είναι ότι, ενώ είμαστε μαζί με την Αμερική στο ΝΑΤΟ, δυστυχώς η Αμερική έχει στείλει χιλιάδες οχήματα, εξοπλισμό, πυρομαχικά και όπλα στη ζώνη των τρομοκρατών στη Συρία. Αυτό ξεκίνησε επί του κ. Ομπάμα, συνεχίστηκε επί του κ. Τραμπ και συνεχίζεται επί του κ. Μπάιντεν. Τους εκφράσαμε τη λύπη μας; Ναι, το κάναμε. Είναι ένα θέμα που το μοιράστηκα με τον κ. Ομπάμα, το μοιράστηκα με τον κ. Τραμπ, το μοιράστηκα με τον κ. Μπάιντεν. Τους είπα: ‘Είμαστε μαζί σας στο ΝΑΤΟ, είμαστε δύο σημαντικοί σύμμαχοι. Δεδομένου ότι μια τέτοια απειλή για εμάς προέρχεται από τον νότο, μας βάζετε σε μπελάδες υποστηρίζοντας τρομοκρατικές οργανώσεις εδώ. Φυσικά, δεν μπορούμε να ζήσουμε με αυτά τα προβλήματα. Θα πρέπει να απαντάμε όταν χρειαστεί. Και φυσικά δεν μπορούν να πουν τίποτα. Κάναμε, κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε αυτό το σημείο. Δεν μπορούμε ποτέ να συμβιβαστούμε σε αυτό το θέμα, γιατί τέτοιοι συμβιβασμοί είναι επιβλαβείς για τη χώρα μας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑίγυπτοςΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑλ Σίσιειδήσεις τώρα