Κόσμος|21.11.2022 20:14

Οι βίσονες των ΗΠΑ ισορροπούν ανάμεσα σε δύο κόσμους - Προσπάθεια να ενωθούν ξανά με φυλές ιθαγενών

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Σκαρφαλωμένος στην κορυφή ενός φράχτη στο Εθνικό Πάρκο Badlands, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Troy Heinert κοίταξε ένα μαντρί, μέσα στο οποίο 100 άγριοι βίσονες, περιμένουν για να μεταφερθούν σε έναν καταυλισμό ιθαγενών στο Rosebud.

Οι βίσονες πέρασαν από έναν καταρράκτη και στη συνέχεια ταξίδεψαν στη Νότια Ντακότα, όπου εντάχθηκαν σε ένα από τα  πολλά κοπάδια που ο Heinert έχει βοηθήσει ώστε να δημιουργηθούν.  Μέχρι να νυχτώσει και οι τελευταίοι είχαν φτάσει στον προορισμό τους. Την επόμενη μέρα, ο γερουσιαστής θα επέστρεφε στο Badlands, ώστε να φορτώσει άλλους 200 βίσονες, που θα παραδίδονταν στους Cheyenne River Sioux.

Οι περισσότεροι βίσονες στη Βόρεια Αμερική βρίσκονται σε κοπάδια και αντιμετωπίζονται ακριβώς όπως τα βοοειδή. «Τα βουβάλια ισορροπούν ανάμεσα σε δύο κόσμους» σχολιάζει ο γερουσιαστής και αναρωτιέται:«Είναι άγρια ζώα ή ζώα οικόσιτα προς βρώηση;» Γιατί στα μάτια των ιθαγενών είναι άγρια ζώα ακόμα και συγγενείς».

Περίπου 82 φυλές στις ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα περισσότερους από 20.000 βίσονες σε 65 κοπάδια. Ο αριθμός τους αυξάνεται, όπως και η επιθυμία των ιθαγενών να αναλάβουν την κηδεμονία τους. 

Η ισορροπία του πληθυσμού των βισόνων καταστράφηκε, όταν οι Ευρωπαίοι άποικοι έσφαξαν τα μεγάλα κοπάδια. Έφτασαν κοντά στην εξαφάνιση, μέχρι που οικολόγοι, όπως ο Τέντι Ρούσβελτ, παρενέβησαν και αποκατέστησαν έναν μικρό αριθμό κοπαδιών στα ομοσπονδιακά εδάφη.

Οι ιθαγενείς είχαν αποκλειστεί από τις πρώτες προσπάθειες διάσωσης του είδους. Ωστόσο,  πιο πρόσφατα ομάδες οικολόγων σύμπραξαν με ιθαγενείς και πολλές από αυτές σήμερα κάνουν ένα βήμα πίσω. 

Ο Troy Heinert  έχει μεταφέρει 2.041 βίσονες σε 22 φυλές σε 10 πολιτείες.  Ο πολιτειακός γερουσιαστής της Νότιας Ντακότα και διευθυντής του InterTribal Buffalo Council, βλέπει τη δουλειά του με πρακτικούς όρους: Να μεταφέρει τους βίσονες στις φυλές που τους θέλουν, είτε πρόκειται για δύο ζώα είτε για 200. Τις βοηθάει να αναζωπυρώσουν πολιτιστικές συνδέσεις που είχαν ατονίσει, να βελτιώσουν την επισιτιστική τους ασφάλεια και τη διαχείριση της γης, αλλά και να διεκδικήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. 

«Όλες αυτές οι φυλές βασίζονταν στους βίσονες κάποτε είτε για τροφή είτε για καταφύγιο είτε για τελετές. Οι ιστορίες τους είναι μοναδικές. Σήμερα προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη σύνδεση που υπήρχε άλλοτε και ήταν πολύ ισχυρή».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ιθαγενείςδιάσωσηΗΠΑειδήσεις τώραβίσονας