Κόσμος|21.11.2022 21:19

Τουρκία: Δε θέλει απέναντί του την Αίγυπτο ο Ερντογάν - Η χειραψία με τον Σίσι έφερε 1.000 αντιδράσεις

Μαρία Ζαχαράκη

Κάτι φαίνεται να συμβαίνει από την πλευρά της Τουρκίας αφού, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η Αίγυπτος διαμήνυε ότι διακόπτει κάθε διάλογο με τη χώρα για να δούμε, ξαφνικά, τη χειραψία μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι.

Η νέα μεγάλη στροφή που επιχείρησε ο Τούρκος πρόεδρος χθες με το Κάιρο, τείνοντας διάπλατα την παλάμη του προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο, δεν έτυχε της υποδοχής που θα περίμενε για την ενίσχυση του προφίλ του ισχυρού ηγέτη που τροφοδοτεί συνεχώς με κινήσεις αιφνίδιες, πολλές φορές και ματ...  

Αυτές οι εξελίξεις στην τουρκική εξωτερική πολιτική μπορεί να είναι μια εκλογική επένδυση για τον Ερντογάν, αλλά είναι παράλληλα και βούτυρο στο ψωμί των αντιπάλων του.  

Έντονες αντιδράσεις  από την αντιπολίτευση

Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση σήμερα είναι έντονες έως και υβριστικές. Το ίδιο συμβαίνει και με τον απλό κόσμο που από χθες του ‘χτυπά’ μέσω των σόσιαλ μίντια, για το πόσο μειώνει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας με τέτοιες κινήσεις

Ο μεγάλος κερδισμένος από τη χειραψία, εν τέλη, φαίνεται να είναι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα βέβαια, καθώς πήρε την ηθική ικανοποίηση που ήθελε. Ο Ερντογάν από εκεί που αρνούνταν να τον δει, έφτασε στο σημείο, να του χαμογελά, να του σφίγγει το χέρι και να τον παρακαλεί για εξομάλυνση, νομιμοποιώντας τον αλλά και κάνοντας θυσία τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Στόχος του να προσεταιριστεί έναν σύμμαχο της Ελλάδας

Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα των αιγυπτιακών ΜΜΕ,  οι δύο ηγέτες όχι μόνο έδωσαν τα χέρια, αλλά είχαν και συνάντηση. Ο Τούρκος πρόεδρος είναι επίμονος και παρά τις αντιδράσεις φαίνεται αποφασισμένος, αν δούμε πόσο πίεσε για μία τέτοια συνάντηση, να κάνει πολλές ακόμη παραχωρήσεις, μέχρι να πετύχει το στόχο του, που δεν είναι άλλος από το να «προσεταιριστεί» και να πάρει με το μέρος του έναν σύμμαχο της Ελλάδας. 

Το είπε εξάλλου ξεκάθαρα τονίζοντας πως «το μόνο αίτημά μας είναι με αυτές τις διαπραγματεύσεις να κάνουμε ειρήνη με την Αίγυπτο, κόντρα σε όσους στέκονται απέναντί μας στη Μεσόγειο».

Δεν φαίνεται να βιάζεται για εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία η Αίγυπτος

Ωστόσο, η Αίγυπτος δε φαίνεται να βιάζεται για εξομάλυνση με την Τουρκία. Μέχρι στιγμής ο Σίσι είναι ικανοποιημένος με τη χθεσινή φωτογραφία… Και για τα περαιτέρω… θα πρέπει να τρέξει και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος.


ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΑίγυπτοςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑμπντέλ Φάταχ αλ Σίσιειδήσεις τώρα