Κόσμος|23.11.2022 14:34

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Κράτος προαγωγός της τρομοκρατίας» η Ρωσία

Newsroom

Κείμενο που χαρακτηρίζει τη Ρωσία «κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας» στον πόλεμο της Ουκρανίας υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο καλεί τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν το ίδιο.

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν τη Ρωσία «κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας και κράτος που χρησιμοποιεί τρομοκρατικά μέσα».

Το σχετικό κείμενο υιοθετήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με 494 ψήφους υπέρ (58 κατά και 44 αποχές).

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Ζαπορίζια

Σημειώνεται ότι νεογέννητο σκοτώθηκε όταν ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μαιευτήριο στη Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της, ο Ολεξάντρ Σταρούχ, μέσω Telegram.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο Ουκρανός αξιωματούχος με ανεξάρτητο τρόπο.

Οι βομβαρδισμοί στη Ζαπορίζια δεν προκαλούν ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στην Ουκρανία μπορεί να βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο και να έχει δεχτεί η περιοχή σφοδρούς βομβαρισμούς τις τελευταίες ημέρες, όμως δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την πυρηνική ασφάλεια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Ο ΙΑΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι οι εμπειρογνώμονες του εξέτασαν τον χώρο και «κατάφεραν να επιβεβαιώσουν ότι, παρά τη σφοδρότητα των βομβαρδισμών, ο βασικός εξοπλισμός παραμένει άθικτος και δεν υπάρχουν ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια».

Έτσι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η κατάσταση των έξι αντιδραστήρων είναι σταθερή και οι ειδικοί επιβεβαίωσαν επίσης ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με τα αναλωμένα ή τα μη ακτινοβολημένα καύσιμα ή τα ραδιενεργά απόβλητα στις δεξαμενές αποθήκευσής τους.

Με αφορμή τους νέους βομβαρδισμούς, ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι εντείνει τις διαβουλεύσεις του με στόχο την εγκαθίδρυση μιας ζώνης προστασίας στην περιοχή όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ