Κόσμος|23.11.2022 15:20

Η χειραψία Ερντογάν – Σίσι άναψε «φωτιές» στην Τουρκία: Κεραυνοί Ακσενέρ - «Εξωτερική πολιτική με φίλους, ιδιοτροπίες και καπρίτσια»

Μαρία Ζαχαράκη

Καυστική η Μεράλ Ακσενέρ κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη χειραψία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι. Η αρχηγός του ακροδεξιού Καλού Κόμματος απαίτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να ζητήσει συγγνώμη για την κυβίστηση, που έβλαψε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας.

«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε μια απίστευτη έλλειψη πολιτικής, παρόλα τα δεινά  που έχουμε υποστεί ως αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής, που υποτίθεται ότι ασκείται μέσω των φιλικών του (Ερντογάν) σχέσεων και των προσωπικών του ιδιοτροπιών και καπρίτσιων», δήλωσε η Μεράλ Ακσενέρ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική της ομάδα.

 «Μην εκπλαγείτε, αν παρακολουθήσει ματς και με τον Άσαντ»

«Καταλαβαίνουμε από τη βαθιά στοργή που έδειξε (στη φωτογραφία) ότι άναψε η σπίθα μιας νέας φιλίας. Ο κ. Ερντογάν, τον οποίο ούτε τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπόρεσαν να τον μαλακώσουν, έχει γίνει σαν βαμβάκι εξαιτίας της αγάπης του για το ποδόσφαιρο», δήλωσε σκωπτικά η αρχηγός του Καλού Κόμματος, προσθέτοντας ότι «μην εκπλαγείτε, αν πάει να παρακολουθήσει κάποιο ματς μαζί και με τον Μπασάρ αλ Άσαντ».

Η Μεράλ Ακσενέρ παρουσίασε ενώπιον των βουλευτών της και σχετικό βίντεο για το τι έλεγε ο Ερντογάν για τον Σίσι στο παρελθόν, όταν αρνήθηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Αιγύπτιο πρόεδρο σε εκδήλωση του ΟΗΕ.

«Έβαλαν τον Σίσι στο ίδιο τραπέζι με εμένα στον ΟΗΕ. Είπα ότι δε θα παρευρεθώ σε αυτό το δείπνο. Γιατί είπα ότι δεν είμαι κάποιος ηγέτης που έχει χάσει τόσο την αξιοπρέπειά του, ώστε να νομιμοποιήσω αυτόν τον άνθρωπο (Σίσι), και φυσικά δεν συμμετείχα. Γιατί έχουμε αξιοπρέπεια εμείς και πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την αξιοπρέπεια», είχε πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν μπορεί το έθνος να πληρώνει τις αποτυχίες σου

Η αρχηγός του Καλού Κόμματος ζήτησε λογαριασμό από τον Τούρκο πρόεδρο, ρωτώντας τον αν άξιζε τόσο ο προσωπικός του θυμός, ώστε να αποδυναμώσει το χέρι της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο και να βρει την ευκαιρία η Ελλάδα να ενισχυθεί.

«Άξιζε τον κόπο να αποδυναμώσουμε το χέρι της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο και να θέσουμε σε κίνδυνο την Γαλάζια Πατρίδα μας; Κύριε Ερντογάν, ένα  κράτος δεν κυβερνάται έτσι. Δεν μπορείτε να κάνετε αυτό το έθνος να πληρώνει τις προσωπικές σας σχέσεις και ιδιοτροπίες. Δεν μπορείτε να κάνετε την Τουρκία να πληρώνει τα δικά σας ζιγκ-ζαγκ στην πολιτική», ανέφερε η Μεράλ Ακσενέρ, συνεχίζοντας το δριμύ κατηγορώ της κατά του Τούρκου ηγέτη.

«Δεν μπορείς να πεις εξαπατήθηκα, δεν μπορείς να βγεις και να πεις μπήκαν ανάμεσα σε μένα και τον αδελφό μου τον Σίσι. Πρώτα θα βγεις και θα αναλάβεις την ευθύνη αυτής της αποτυχίας, πρώτα θα βγεις και θα ζητήσεις συγγνώμη από το έθνος μας. Να βγεις και να πεις, 'είμαι έρμαιο των προσωπικών μου ιδιοτροπιών, έκανα λάθος, ζητώ συγγνώμη από το έθνος. Να βγεις και να πεις  ‘αν δεν είχα κάνει αυτό το λάθος, θα είχαμε υπογράψει εμείς συμφωνία με την Αίγυπτο και όχι η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο’ και να ζητήσεις συγγνώμη. Και μετά να καθίσεις να παρακολουθήσεις την ολοκαίνουργια σελίδα που θα ανοίξει το έθνος μας στην κάλπη. Να κάνεις γρήγορα όμως, γιατί οι εξηγήσεις που θα δώσεις στο έθνος είναι πολύ κοντά».

«Ερντογάν, ο νέος Ναπολέοντας»

Η Μεράλ Ακσενέρ δεν δίστασε να παρομοιάσει τον Ερντογάν με τον Ναπολέοντα και να τον κατηγορήσει για εθνική μειοδοσία με τις επιλογές του στην εξωτερική πολιτική.

«Φυσικά, γνωρίζετε ότι ο κ. Ερντογάν θέλει να είναι πάντα στο πλευρό του νικητή. Χρειάστηκε λίγος χρόνος, αλλά επέλεξε τελικά τον Σίσι.

Καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές, αφήστε στην άκρη το σήμα της Ράμπια από εδώ και στο εξής, να θυμάστε τον Ναπολέοντα. Λεφτά, λεφτά, λεφτά! Βλέπετε ο Θεός είναι μεγάλος, κύριε Ερντογάν, τα ψέματα που είπες αποκαλύφθηκαν. Ήσασταν άσχετος, τα κάνατε πάλι μαντάρα. Τον Μόρσι, τον οποίο θρηνούσες, τον έκανες να αναποδογυρίσει στον τάφο του, ενώ τα κεφάλια των φίλων του, που σε πίστεψαν, έπεσαν στο έδαφος. Άξιζε πραγματικά να φτάσουμε στο σημείο να αποσύρουμε τον πρέσβη; Άξιζε πραγματικά να πάει χαμένο τόσο εμπόριο και τόσες επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων του επιχειρηματικού μας κόσμου;

Εάν επρόκειτο να φτάσετε σε αυτό το σημείο, γιατί υποχρεώσατε την Τουρκία να υποστεί τόσες πολλές απώλειες, τόσο στο διπλωματικό τομέα, όσο και στον στρατιωτικό τομέα και στον οικονομικό; Ποιος θα πληρώσει αυτό τον λογαριασμό τώρα;», αναρωτήθηκε η αρχηγός του Καλού Κόμματος. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑμπντέλ Φάταχ αλ ΣίσιΜεράλ Ακσενέρ