Κόσμος|24.11.2022 19:10

«Κανείς δε θα κάνει πίσω» - Χωρίς νερό, ηλεκτρικό και θέρμανση, οι πολίτες των βομβαρδισμένων ουκρανικών πόλεων έχουν μπει σε λειτουργία επιβίωσης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Κάτοικοι του βομβαρδισμένου Κιέβου κρατούν άδεια μπουκάλια αναζητώντας νερό και συνωστίζονται σε καφετέριες της πρωτεύουσας της Ουκρανίας για ρεύμα και ζεστασιά, μετά τα νέα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα της Τετάρτης, που βύθισαν την πόλη και μεγάλο μέρος της χώρας στο σκοτάδι. Κάποιοι από αυτούς καταφεύγουν στη συγκομιδή βρόχινου νερού από σωλήνες αποχέτευσης όσο οι ομάδες επισκευής εργάζονταν για να επανασυνδέσουν τις παροχές. Φίλοι και μέλη οικογενειών ανταλλάσσουν μηνύματα με σκοπό να πάθουν σε ποιον έχει επανασυνδεθεί το ρεύμα και το νερό. Ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι που έχουν πρόσβαση και στα δύο αυτά αγαθά, καθιστώντας τις καφετέριες οάσεις παρηγοριάς.

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι περίπου το 70% της πόλης παρέμενε χωρίς ρεύμα το πρωί της Πέμπτης. Με τα παγωμένα νερά της βροχής να πέφτουν, και τα απομεινάρια της προηγούμενης χιονόπτωσης να είναι ακόμα εμφανή στους δρόμους η διάθεση όλων είναι ζοφερή αλλά δυναμική. Ο χειμώνας στην Ουκρανία θα είναι μακρύς. Αλλά οι πολίτες λένε ότι, αν η πρόθεση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι να τους λυγίσει, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί.

«Κανείς δε θα κάνει πίσω από τη θέληση και τις αρχές του μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα», αναφέρει στο Associated Press η 34χρονη Alina Dubeiko, η οποία, όπως πολλοί άλλοι, αναζήτησε την άνεση ενός ζεστού και φωτισμένου καφέ. Είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη δουλειά της, ακόμα και χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση ή νερό στο σπίτι της. Προσαρμοσμένη πια στις πρακτικές δυσκολίες, η Dubeiko αναφέρει ότι δύο ποτήρια νερό για να πλυθεί, στη συνέχεια δένει τα μαλλιά της σε αλογοουρά και είναι έτοιμη για την εργάσιμη ημέρα της.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες για τους βομβαρδισμούς εντός του αστικού ιστού στην ουκρανική κυβέρνηση. «Η ηγεσία της Ουκρανίας έχει κάθε ευκαιρία να επαναφέρει την κατάσταση στην κανονικότητα, έχει κάθε ευκαιρία να επιλύσει την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς και, κατά συνέπεια, να τερματίσει κάθε πιθανή ταλαιπωρία του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε, ενώ ο  εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, ισχυρίστηκε ότι «ούτε ένα πλήγμα» δεν είχε στόχο εντός της πόλης του Κιέβου και επέρριψε την ευθύνη στην πτώση πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από «ξένα και ουκρανικά συστήματα αεράμυνας», τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε κατοικημένες περιοχές της πόλης.

Εντωμεταξύ, οι κάτοικοι του Κιέβου σχηματίζουν ουρές στα δημόσια σημεία υδροδότησης προκειμένου να γεμίσουν πλαστικά μπουκάλια. Η 31χρονη υπάλληλος του υπουργείου Υγείας Κατερίνα Λουτσκίνα, κατέφυγε στη συγκομιδή βρόχινου νερού από έναν αγωγό αποχέτευσης, ώστε να μπορεί τουλάχιστον να πλένει τα χέρια της στη δουλειά της. Γέμισε δύο πλαστικά μπουκάλια, περιμένοντας υπομονετικά κάτω από τη βροχή μέχρι να η στάθμη του νερού να φτάσει στο χείλος τους. Ένας συνάδελφός της την ακολούθησε, κάνοντας το ίδιο. «Οι Ουκρανοί είμαστε πολυμήχανοι, κάτι θα σκεφτούμε. Δεν πέφτει το ηθικό μας», αναφέρει η ίδια. «Δουλεύουμε και ζούμε σε λειτουργία επιβίωσης. Δε χάνουμε την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά», υπογραμμίζει.

Σταδιακά, στο Κίεβο και τις άλλες πόλεις, η ηλεκτροδότηση, η θέρμανση και το τρεχούμενο νερό επιστρέφουν. Έχοντας επίγνωση των αντιξοοτήτων, όσο προχωρά ο χειμώνας, οι αρχές ανοίγουν χιλιάδες θερμαινόμενους χώρους, οι οποίοι προσφέρουν στους πολίτες ζεστά γεύματα, ηλεκτρικό ρεύμα και πρόσβαση στο internet. Σε όλη τη χώρα, το πρωί της Πέμπτης, πάνω από 3.700 τέτοια σημεία ήταν ανοιχτά για το κοινό.

ηλεκτροδότησηΚίεβοειδήσεις τώραΟυκρανίαΡωσίανερόβομβαρδισμόςθέρμανσηπόλεμος