Κόσμος|24.11.2022 20:00

Προσβολές Τσελίκ: Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι κράτους-τσαντιριού

Μαρία Ζαχαράκη

Ιδιαίτερα προσβλητικός απέναντι και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και στην Ελλάδα ήταν ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, σήμερα μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χαρακτήρισε «παιδαριώδη» τη συμπεριφορά του Νίκου Δένδια στη Λιβύη και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, πολιτική ενός κράτους-τσαντίρι.

«Όσο για την τελευταία κατάσταση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, υποθέτω ότι στην ιστορία της διπλωματίας και στην ιστορία της εξωτερικής πολιτικής σπάνια συναντάς μία τόσο άθλια κατάσταση. Πρόσφατα, πήγε στη Λιβύη. Το αεροπλάνο του προσγειώθηκε στην Τρίπολη. Όταν όμως, τη στιγμή που κατέβαινε από το αεροπλάνο, έμαθε ότι η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νάζλα Μανγκούς ήταν εκεί, ενώ επρόκειτο να κατέβει... --ο κύριος σκοπός του ήταν να δώσει ένα μήνυμα στη Βεγγάζη. Δεν κατέβηκε τελικά από το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο. Ξαναέκλεισε την πόρτα του αεροπλάνου με έναν παιδαριώδη τρόπο. Έκλεισε την πόρτα και απογειώθηκε. Μετά, ζήτησε άδεια πτήσης για να πάει στην Βεγγάζη. Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έδωσε την άδεια. Μετά πήγε στη Μάλτα. Από εκεί, πήγε στη Βεγγάζη κλείνοντας το ραντάρ του αεροπλάνου, κάνοντας δηλαδή το αεροπλάνο αόρατο, και παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα του Λιβυκού κράτους! Είναι δυνατόν να υπάρχει ένας τέτοιος υπουργός Εξωτερικών; Μπορεί η διπλωματία ενός κράτους να ασκείται με τέτοιες ανοησίες; Πόσο αξιολύπητο είναι αυτό; Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά; Επειδή δεν ενεργούν με βάση καμία θέση. Το μόνο κίνητρό τους για δράση είναι ‘τι μπορούμε να κάνουμε ενάντια στην Τουρκία;’».

«Μην τολμήσουν Μητσοτάκης και Δένδιας να προσεγγίσουν χώρες που έχουμε σχέσεις»

Στη συνέχεια, εκφράζοντας τον εκνευρισμό του για την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, υποστήριξε ότι ο Νίκος Δένδιας πήγε στο Κάιρο μόνο και μόνο για να υπογράψει μία συμφωνία ενάντια στην Τουρκία κι ενάντια στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, που συνήψε η Άγκυρα με τη νόμιμη -όπως είπε- κυβέρνηση της Λιβύης, την οποία έχει μάλιστα καταχωρήσει στα Ηνωμένα Έθνη.

«Κάναμε ένα αστείο μεταξύ μας -είπε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ- Όταν ο Πρόεδρός μας έσφιξε τα χέρια με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, είπαμε: «Ο Δένδιας θα πάει εκεί αύριο το πρωί. Και πράγματι έτσι έγινε. Τώρα, βρίσκονται σε εγρήγορση».

«Αν ο Μητσοτάκης και ο Δένδιας τρέξουν να πάνε σε χώρες, όπου που η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της ή τις έχει βελτιώσει, να γνωρίζουν ότι θα κάνουμε τέτοια βήματα, που ο Μητσοτάκης και ο Δένδιας θα κάνουν βόλτες στον αέρα και δεν θα μπορούν καν να προσγειωθούν σε αυτές τις χώρες», προειδοποίησε.

Ο Τσελίκ υποστήριξε ότι, αν υπάρξει εξομάλυνση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, η Ελλάδα φοβάται ότι τα παράνομα βήματα που έχει κάνει θα είναι μάταια και δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα, όπως δεν είχαν και στη Λιβύη.

«Η άφιξή τους εκεί αποσκοπούσε να καταστρέψει τη συμφωνία που έκανε η Τουρκία με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση. Να υποστηρίξει άλλες δυνάμεις στη Λιβύη που προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ ως νόμιμη. Αυτό είναι το πρώτο. Και στη συνέχεια, ‘τι να κάνουμε στις περιοχές αυτές εναντίον της  Τουρκίας; Τι να υπογράψουμε  κατά της Τουρκίας; Ή, πώς να τα χειριστούμε όλα αυτά;’.

Διότι, εάν υπάρξει εξομάλυνση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, φοβούνται ότι κάποιες παρανομίες, παράνομα βήματα της Ελλάδας στη Μεσόγειο θα αποτύχουν. Φυσικά, δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Δεν μπόρεσαν να έχουν ούτε στη Λιβύη. Δεν μπόρεσαν να έχουν ούτε σε άλλα μέρη. Αυτή, λοιπόν, δεν είναι εξωτερική πολιτική ενός κράτους. Αυτή είναι εξωτερική πολιτική-τσαντίρι. Είναι εντελώς αντι-τουρκική, αντι-ερντογανική και η γλώσσα που χρησιμοποιούν δεν είναι σε καμία περίπτωση σεβαστή».

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε επίσης ότι η Ελλάδα εκτός από «κακομαθημένο παιδί» είναι και «μπελάς» για την Ευρώπη και προειδοποίησε την Αθήνα ότι δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα έτσι, παρά μόνο αν καθίσει στο τραπέζι με την Τουρκία.

«Και όταν συναντιόμαστε με τους Ευρωπαίους συνομιλητές μας, όλοι ξέρουν ότι (η Ελλάδα) είναι το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης. Είναι μπελάς και για την Ευρώπη. Λόγω κάποιων κοινών πολιτισμικών κωδίκων, λόγω κάποιων ιστορικών δεσμών, τους ανέχονται. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να λύσει τα ζητήματά της με την Τουρκία στο τραπέζι. Όποιον και να ακολουθείτε εναντίον της Τουρκίας, κανένας δεν θα σας ωφελήσει. Το πολύ να κάνουν 3-4 δηλώσεις. Η Ελλάδα θα λύσει τα ζητήματά της με την Τουρκία μόνο στο τραπέζι.

Θα ήθελα να πω και το εξής στην Ελλάδα: Στα δύσκολα τους... Έζησαν οικονομική κρίση… δεν την εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία. Έζησαν μια σειρά από φυσικές καταστροφές. Η Τουρκία δεν το εκμεταλλεύτηκε ούτε αυτό. Τώρα, όμως, καταγράφουμε όλα αυτά που έχουν κάνει εναντίον της Τουρκίας. Φυσικά, δεν θα ξεχάσουμε κανένα. Και δεν θα έχει τίποτα από αυτά αποτέλεσμα».

«Μητσοτάκης και Δένδιας τρέχουν από πίσω μας»

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Ελλάδα ακολουθεί τα χνάρια της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική και την προσέγγιση συμμάχων!

«Αν μετά από βήματα εξομάλυνσης της Τουρκίας με κάποιες χώρες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ή ο Έλληνας πρωθυπουργός τρέξουν να πάνε στις χώρες αυτές, ή να πάνε σε άλλες χώρες που η Τουρκία μόλις έχει αναπτύξει σχέσεις της με αυτές, ή όταν η Τουρκία κάνει περαιτέρω βήματα με χώρες με τις οποίες έχει ήδη σχέσεις, ένα μόνο μπορώ να πω: Θα κάνουμε τέτοια βήματα που ο Μητσοτάκης και ο Δένδιας δεν θα προλαβαίνουν να προσγειωθούν γιατί θα βολτάρουν συνεχώς στον αέρα. Επειδή θα ακολουθούν τα βήματά μας».

«Η Ελλάδα είναι αχάριστη»

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος είπε επίσης ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται «αχάριστα». «Η Ελλάδα, στην οποία επιτρέψαμε να επιστρέψει στο ΝΑΤΟ, αφού είχαν αποχωρήσει στο παρελθόν, είναι σήμερα μια χώρα όπου οι τρομοκρατικές οργανώσεις στρατοπεδεύουν εναντίον της Τουρκίας, από τη FETO μέχρι την τρομοκρατική οργάνωση PKK. Είναι μια χώρα που τους υποστηρίζει ενεργά, όπου η οργάνωση (PKK) έχει στρατόπεδα».

Άφησε βέβαια αιχμές και για ΗΠΑ και για Γαλλία. «Μπορούμε να δώσουμε κι άλλα παραδείγματα τέτοιων συμμάχων μας. «Γνωρίζουμε – είπε με νόημα- ποιοι από τους συμμάχους μας υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, γνωρίζουμε ποιοι από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ τους παρέχουν εκπαίδευση στη Συρία, γνωρίζουμε ποια τσιμεντοβιομηχανία, η οποία έχει σχέσεις με χώρα-σύμμαχο στο ΝΑΤΟ (σ.σ. Γαλλία), πηγαίνει και χτίζει φυλάκια και αρχηγεία εκεί. Αλλά δεν θέλουμε να δώσουμε πληροφορίες γι’ αυτά».

Κύπρος: «Και μετά περιμένετε παραχωρήσεις από την Τουρκία»

Ο Ομέρ Τσελίκ, στοχεύοντας την ΕΕ κυρίως, υποστήριξε όσον αφορά την ένταξη του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ότι είναι ντροπή όσοι εξαπέλυσαν απειλές.

«Υπήρξαν κάποιες σημαντικές εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική. Αναμφίβολα, η σημαντικότερη από αυτές είναι η αποδοχή της ‘ΤΔΒΚ’ ως μέλος-παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Θα ήθελα να πω ότι απορρίπτουμε απολύτως τις σχετικές δηλώσεις ορισμένων χωρών, ειδικά της ΕΕ, το ότι γράφουν επιστολές ή κάνουν δηλώσεις με τρόπο απειλητικό, εκβιαστικό ή στοχοποιώντας τα τουρκικά κράτη λόγω αυτού του βήματος που έκαναν. Σε ένα νησί χωρισμένο στα δύο, δέχεστε ως μοναδικό  εκπρόσωπο την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση! Μετά από αυτό, περιμένετε παραχωρήσεις από την τουρκική πλευρά. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν το εξής: όποιο και αν είναι το κόστος, υπάρχουν δύο ισότιμες κοινωνίες σε αυτό το νησί. Και η ‘ΤΔΒΚ’ είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Η Τουρκική Δημοκρατία θα υποστηρίξει την ‘ΤΔΒΚ’ μέχρι τέλους για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της. Η υπόθεση των Τουρκοκυπρίων είναι υπόθεση όλων μας. Είναι μία από τις πιο δίκαιες υποθέσεις στον κόσμο. Είναι ντροπή αυτό που έκαναν όλοι όσοι εξαπέλυσαν απειλές μετά την ένταξη της ΤΔΒΚ ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Είναι μια επιτυχία. Είναι μια επιτυχία για την ΤΔΒΚ. Είναι επιτυχία για το κράτος μας. Και μετά από αυτό, πρώτα ο Αλλάχ, θα δούμε μαζί νέες εξελίξεις σχετικά με την ΤΔΒΚ».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΥπουργός Εξωτερικώνειδήσεις τώραΟμέρ ΤσελίκΝίκος ΔένδιαςAKP