Κόσμος|25.11.2022 08:10

Απόλυτη φρίκη στην Ουκρανία: Εθνοκάθαρση μέσω βιασμών κάνουν οι Ρώσοι – Βάζουν τις γυναίκες να κρεμούν λευκά πανιά έξω από τα σπίτια τους

Newsroom

Ανείπωτη φρίκη προκαλούν οι πληροφορίες που φτάνουν από τους ερευνητές εγκλημάτων πολέμου οι οποίοι ισχυρίζονται ότι, στην Ουκρανία, οι διοικητές των ρωσικών στρατευμάτων διατάζουν τις γυναίκες να κρεμάσουν λευκά πανιά έξω από τα σπίτια ώστε οι στρατιώτες να ξέρουν ποιες να βιάσουν

Ο Βρετανός ποινικός δικηγόρος Wayne Jordash, ο οποίος συμμετέχει στις έρευνες εγκλημάτων πολέμου στο Κίεβο, υποστηρίζει ότι τα ρωσικά στρατεύματα «ενθαρρύνονται και διατάσσονται» από τους διοικητές τους να βιάζουν γυναίκες στις κατεχόμενες πόλεις της Ουκρανίας, από την αρχή του πολέμου. Ο ίδιος εξηγεί ότι, γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα σε διάφορες περιοχές υπάρχουν ενδείξεις για σεξουαλική βία, η οποία έχει διαπραχθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, και καταδεικνύει σχεδιασμό σε πιο συστηματικό επίπεδο. Ακόμα περισσότερες αποδείξεις ότι ο βιασμός χρησιμοποιείται από τους Ρώσους στρατιώτες ως όπλο πολέμου, από την έναρξή του τον περασμένο Μάρτιο είναι η «συστηματική» φύση της σεξουαλικής βίας.

Μέσο εθνοκάθαρσης οι συστηματικές εκστρατείες μαζικών βιασμών

Στον πόλεμο, οι συστηματικές εκστρατείες μαζικών βιασμών χρησιμοποιούνται ως μέσο εθνοκάθαρσης, μέσω της αναγκαστικής εγκυμοσύνης, ενώ προκαλούν ψυχολογικό τραύμα σε μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων. Τα παιδιά που γεννιούνται από αυτές τις εγκυμοσύνες εν καιρώ πολέμου στιγματίζονται συχνά καθώς αποτελούν μία  «ζωντανή υπενθύμιση της σύγκρουσης», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σε όλη την Ουκρανία οι γυναίκες αναφέρουν λεπτομερώς τη φρικιαστική σεξουαλική βία στην οποία υπόκεινται ενώ, πλέον, έχουν προκύψει και στοιχεία για τους Ρώσους διοικητές, ότι γνωρίζουν ή ακόμα και διατάσσουν τους συστηματικούς αυτούς βιασμούς.

Όπως ανέφερε στη Daily Mail η 42χρονη Viktoriia από το χωριό Berestianka, κοντά στο Κίεβο, ένας Ρώσος στρατιώτης την διέταξε να κρεμάσει ένα λευκό πανί έξω από το σπίτι της. Εκείνο το βράδυ, στο σπίτι της ο ίδιος επέστρεψε με άλλους δύο στρατιώτες. Της ανέφερε ότι οι στρατιώτες ήταν μεθυσμένοι και ήθελαν να διασκεδάσουν.

Η ίδια είπε ότι, οι δύο στρατιώτες την πήγαν σε ένα γειτονικό σπίτι, στο οποίο ο ένας τους πυροβόλησε και σκότωσε έναν άντρα που προσπάθησε να τους εμποδίσει από το να πάρουν τη γυανίκα του. Στη συνέχεια, οι στρατιώτες μετέφεραν τις δύο γυναίκες σε ένα κοντινό σπίτι, όπου και τίς βίασαν.

Στο μέσο μίλησε και η Πολωνή γυναικολόγος Agnieszka Kurczuk η οποία ανέφερε ότι, η μία από τις Ουκρανές πρόσφυγες που περιέθαλψε - μια γυναίκα από τα ανατολικά που ισχυρίστηκε ότι βιάστηκε ενώ η εννιάχρονη κόρη της ήταν κοντά- είπε ότι ο βιασμός συνέβη λίγο αφότου Ρώσοι στρατιώτες είπαν στις γυναίκες στο χωριό να κρεμάσουν λευκές σεντόνια ή πετσέτες.

Η σεξουαλική βία αντιπροσωπεύει ένα μικρό μόνο μέρος των δεκάδων χιλιάδων αναφορών για φερόμενα εγκλήματα πολέμου από ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό που εξετάζει το Κίεβο.

βιασμοίΟυκρανίαειδήσεις τώραΡωσίαπόλεμος