Κόσμος|28.11.2022 10:45

Πρωτοφανές κύμα οργής στην Κίνα με την πολιτική μηδενικής ανοχής: O κόσμος ζητά την παραίτηση του Σι - Σάλος με σύλληψη δημοσιογράφου του BBC

Αναστασία Κιτσικώστα
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo

Κύμα οργής έχει ξεσπάσει στην Κίνα για τα αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού και τα συνεχή lockdown, με τον κόσμο να βγαίνει μαζικά στους δρόμους, σε μια σπάνια επίδειξη διαφωνίας των πολιτών με το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα.

Από τη Σαγκάη μέχρι την Γουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊό και το Πεκίνο, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν μεγάλες πόλεις το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα ζητώντας δημοκρατία και ελευθερία.

Μεταξύ των χιλιάδων διαδηλωτών, εκατοντάδες ζήτησαν ακόμη και την απομάκρυνση του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος εδώ και σχεδόν τρία χρόνια επιβλέπει την αυστηρή πολιτική της αναγκαστικής καραντίνας, του βίαιου αποκλεισμού και της ψηφιακής παρακολούθησης, που έχει καταστροφικά κόστη και στον λαό και στην οικονομία.

Γιατί διαμαρτύρονται οι Κινέζοι;

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν με αφορμή μια φονική πυρκαγιά την περασμένη Πέμπτη στο Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της δυτικής περιοχής Σιντζιάνγκ.

Η πυρκαγιά σκότωσε τουλάχιστον 10 ανθρώπους και τραυμάτισε εννέα σε μια πολυκατοικία – προκαλώντας την οργή της κοινής γνώμης αφού βίντεο από το περιστατικό έδειχναν ότι τα μέτρα είχαν καθυστερήσει τους πυροσβέστες να φτάσουν στα θύματα.

Η πόλη ήταν υπό αποκλεισμό για περισσότερες από 100 ημέρες, με τους κατοίκους να μην μπορούν να φύγουν από την περιοχή και πολλούς να αναγκάζονται να μείνουν στα σπίτια τους.

Βίντεο έδειξαν κατοίκους του Ουρούμτσι να διαδηλώνουν έξω από ένα κυβερνητικό κτίριο και να φωνάζουν για τον τερματισμό του lockdown την Παρασκευή.

Το επόμενο πρωί, η τοπική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα άρει το lockdown σταδιακά - αλλά δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα ούτε σχολίασε στις διαμαρτυρίες.

Με αυτόν τον τρόπο απέτυχαν να καταπνίξουν την οργή του κόσμου και οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν γρήγορα πέρα από τη Σιντζιάνγκ, με κατοίκους σε όλη την Κίνα να βγαίνουν επίσης στους δρόμους.

Σε ποιες πόλεις έγιναν διαμαρτυρίες

Οι σημαντικότερες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας - την πρωτεύουσα, το Πεκίνο και το οικονομικό κέντρο της χώρας, τη Σαγκάη.

Όπως αναφέρει το CNN, στη Σαγκάη, το Σάββατο, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ολονυκτία με κεριά στην οδό Ουρούμτσι, που πήρε το όνομά της από την πόλη Σιντζιάνγκ, για να θρηνήσουν και να τιμήσουν τα θύματα της πυρκαγιάς.=

Πολλοί κρατούσαν λευκά φύλλα χαρτιού - μια συμβολική διαμαρτυρία κατά της λογοκρισίας - και φώναζαν: «Θέλουμε ανθρώπινα δικαιώματα, θέλουμε ελευθερία».

Κάποιοι φώναξαν επίσης στον Σι να παραιτηθεί και τραγούδησαν έναν σοσιαλιστικό ύμνο που χρησιμοποιείται ως κάλεσμα σε διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για περισσότερο από έναν αιώνα.

Οι πολιτικές μηδενικής ανοχής της Κίνας έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στη Σαγκάη, όπου ένα δίμηνο λουκέτο άφησε πολλούς χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη και άλλες βασικές προμήθειες - σπέρνοντας βαθιά δυσαρέσκεια στο κοινό.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, οι μαζικές διαδηλώσεις είχαν εξαπλωθεί στο Πεκίνο, την Τσενγκντού, την Γκουανγκζού και τη Γουχάν, όπου χιλιάδες κάτοικοι ζήτησαν όχι μόνο τον τερματισμό των περιορισμών του covid, αλλά και, το πιο αξιοσημείωτο, πολιτική ελευθερία.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πανεπιστημιουπόλεις, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων ιδρυμάτων του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και του Πανεπιστημίου Tsinghua, καθώς και του Πανεπιστημίου Επικοινωνίας της Κίνας στο Nanjing.

Γιατί είναι αξιοσημείωτες οι διαδηλώσεις;

Οι δημόσιες διαμαρτυρίες είναι εξαιρετικά σπάνιες στην Κίνα, όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει τον έλεγχο της ζωής των πολιτών, με καταστολή της ελευθερίας του λόγου. Επίσης, είναι ένα πολύ ανεπτυγμένο τεχνολογικά κράτος.

Το σύστημα μαζικής επιτήρησης είναι ακόμη πιο αυστηρό στο Σιντζιάνγκ, όπου η κινεζική κυβέρνηση κατηγορείται ότι κρατάει έως και δύο εκατομμύρια Ουιγούρους και άλλες εθνικές μειονότητες σε στρατόπεδα όπου πρώην κρατούμενοι ισχυρίζονται ότι κακοποιήθηκαν σωματικά και σεξουαλικά.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

Σημειώνεται πως διαδηλώσεις συμβαίνουν κατά καιρούς στην Κίνα ωστόσο σπάνια γίνονται σε αυτή την κλίμακα, και δεν στοχεύουν τόσο άμεσα την κεντρική κυβέρνηση και τον ηγέτη της χώρας, ανέφερε στο CNN η Μαρία Ρεπνίκοβα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια που μελετά την κινεζική πολιτική.

«Πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος διαμαρτυρίας από τις πιο έντονες που έχουμε δει να επαναλαμβάνονται τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι οποίες τείνουν να εστιάζουν στις διεκδικήσεις και σε στοχευμένα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα», δήλωσε η ίδια.

Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι ενδείξεις ότι η υπομονή του κόσμου έχει εξαντληθεί με την μηδενική ανοχή του κορονοϊού, τρία χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας που προκάλεσε σε πολλούς οικονομικά προβλήματα.

Πώς ανταποκρίθηκαν οι Αρχές στις μαζικές διαδηλώσεις; Με άγριες συμπλοκές

Οι διαδηλώσεις στη Σαγκάη το Σάββατο οδήγησαν σε συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με συλλήψεις.

Χωρίς να πτοηθούν, οι διαδηλωτές επέστρεψαν την Κυριακή, όπου συνάντησαν μια πιο επιθετική απάντηση. Βίντεο δείχνουν χαοτικές σκηνές με αστυνομικούς να σπρώχνουν, να σέρνουν και να χτυπούν διαδηλωτές.

Κάποια στιγμή, εκατοντάδες αστυνομικοί σχημάτισαν ένα ανθρώπινο τείχος για να αποκλείσουν μεγάλους δρόμους, με ένα μεγάφωνο να εκπέμπει μήνυμα προς τους διαδηλωτές να φύγουν.

Τα βίντεο έχουν διαγραφεί από το κινεζικό διαδίκτυο λόγω λογοκρισίας.

Παράλληλα, σε αρκετές πανεπιστημιουπόλεις, οι φοιτητές περιέγραψαν ότι είδαν φρουρούς ασφαλείας να καλύπτουν τις πινακίδες διαμαρτυρίας με μπουφάν και μαύρη μπογιά. Ένα βίντεο δείχνει έναν πανεπιστημιακό αξιωματούχο να προειδοποιεί τους φοιτητές ότι «θα πληρώσουν» γι' αυτό που έκαναν.

Συνέλαβαν δημοσιογράφου του BBC – Ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς

Στο κλίμα χάους και έντασης, ο δημοσιογράφος του BBC Έντουαρντ Λόρενς συνελήφθη στη Σαγκάη το βράδυ της Κυριακής.

«Το BBC είναι πολύ ανήσυχο για τη μεταχείριση την οποία υπέστη ο δημοσιογράφος μας, ο οποίος συνελήφθη και του περάστηκαν χειροπέδες καθώς κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σαγκάη», ανέφερε εκπρόσωπος του ομίλου σε ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο ρεπόρτερ «χτυπήθηκε» από αστυνομικούς την ώρα που εργαζόταν, όντας διαπιστευμένος δημοσιογράφος.


Έπειτα, αφέθηκε ελεύθερος.

Οι κινεζικές αρχές δεν έχουν ακόμη προβεί σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τη σύλληψή του.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν ανέφεραν τίποτα για σχετικά με τις διαδηλώσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραlockdownΚίναΚορονοϊόςΔιαδηλώσεις