Κόσμος|28.11.2022 12:50

Ιταλία: Τουλάχιστον 8 οι νεκροί στο νησί Ίσκια από την κακοκαιρία - 2 παιδιά και ένα βρέφος ανάμεσα στα θύματα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα νεογέννητο μωρό και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν στο νησί Ίσκια της νότιας Ιταλίας μετά την κατολίσθηση που προκλήθηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές. 

Τέσσερις άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa.

Δεκάδες εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έσπευσαν στο μικρό νησί, ενώ δύτες διάσωσης ψάχνουν τα νερά στα ανοικτά της ακτής, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο νομάρχης της Νάπολης, Κλαούντιο Παλόμπα.

Ένα κύμα από λάσπη, συντρίμμια και πέτρες αποκολλήθηκε από το ψηλότερο βουνό του νησιού το Σάββατο και έπεσε πάνω σε σπίτια και δρόμους μέσα και γύρω από την πόλη Casamicciola Terme.

Φωτογραφίες και εναέρια βίντεο έδειχναν κτίρια να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από την κατολίσθηση και πολλά αυτοκίνητα να έχουν πέσει στη θάλασσα .

Η πυκνοκατοικημένη Ίσκια είναι ένα ηφαιστειακό νησί που απέχει περίπου 30 χλμ. από τη Νάπολη. Προσελκύει επισκέπτες για τα ιαματικά λουτρά της και τη γραφική ακτογραμμή της.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται πιο συχνά και πιο έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής, λένε οι ειδικοί.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η Ίσκια έχει μεγάλο αριθμό σπιτιών που χτίστηκαν παράνομα, θέτοντας τους κατοίκους σε μόνιμο κίνδυνο από πλημμύρες και σεισμούς - οι οποίοι έχουν πλήξει συχνά το νησί τα τελευταία χρόνια.

Η μοιραία κατολίσθηση αναζωπύρωσε την πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τις άδεις για παράνομα κτίρια που χορηγήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και την απροθυμία ορισμένων πολιτικών να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.

Πάνω από 90% των δήμων στη χώρα κινδυνεύουν από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Περισσότερο από το 90% των δήμων στην Ιταλία κινδυνεύουν από κατολισθήσεις και άλλες φυσικές καταστροφές, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσο.

«Το 94% των δήμων κινδυνεύει από πλημμύρες, κατολισθήσεις, διάβρωση των ακτών», δήλωσε ο Κούρτσο στην εφημερίδα La Stampa προσθέτοντας ότι «ολόκληρη η Ιταλία βρίσκεται σε κίνδυνο».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρακακοκαιρίααγνοούμενοιΙταλία