Κόσμος|28.11.2022 23:54

Ισημερινή Γουινέα: Συνεχίζει την 43χρονη διακυβέρνησή του ο μακροβιότερος πρόεδρος του κόσμου

Newsroom

Την επανεκλογή του κέρδισε ο μακροβιότερος πρόεδρος του κόσμου στις εκλογές της Ισημερινής Γουινέας, γνωστής και ως Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκουέμα Μπασόγκο, στα 80 του, εξασφάλισε σχεδόν το 95% των ψήφων, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, έξι ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές. «Για μία ακόμα φορά τα αποτελέσματα μάς δικαιώνουν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Τεοντόρο Νγκουέμα Ομπιάνγκ Μανγκούε, γιος του προέδρου. «Εξακολουθούμε να είμαστε ένα μεγάλο κόμμα», συμπλήρωσε.

Στις προεδρικές εκλογές της κεντροαφρικανικής χώρας, έθεσαν υποψηφιότητα και άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ωστόσο, κανένας δεν αναμενόταν να κερδίσει. Η επιρροή του προέδρου Ομπιάνγκ είναι ιδιαίτερα ισχυρή, με μέλη της οικογένειάς του να βρίσκονται σε καίριους κυβερνητικούς ρόλους.

Ο Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκουέμα Μπασόγκο, κατέλαβε την εξουσία μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα το 1979. Κατά τη μακρόχρονη θητεία του, έχει επιβιώσει από πολλαπλές απόπειρες πραξικοπημάτων. Ανέλαβε το αξίωμα από τον προκάτοχο και θείο του, Φραντσέσκο Μάκιας Νγκουέμα. Με την ανάληψη της εξουσίας έκανε κάποιες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο διατήρησε τον απόλυτο έλεγχο του προέδρου στο κράτος.

Στην Ισημερινή Γουινέα, οι αντιπολιτευτικές φωνές είναι ελάχιστα ανεκτές και παρεμποδίζονται σοβαρά από την έλλειψη της ελευθερίας του Τύπου καθώς όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, είτε ανήκουν εξ ‘ ολοκλήρου στην κυβέρνηση, είτε ελέγχονται από συμμάχους της.

Εικάζεται ότι ο πρόεδρος Ομπιάνγκ, παρότι έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κατά το παρελθόν τις κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκλογική νοθεία σκοπεύει να αξιοποιήσει την έκτη θητεία του με σκοπό να αποκαταστήσει τη διεθνή φήμη του. Σε μία κίνηση που επαινέθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση της Ισημερινής Γουινέας κατάργησε τη θανατική ποινή. Η χώρα έχει ιστορικό στη νοθεία των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Μόλις δύο πρόεδροι από την ανεξαρτησία της χώρας το 1968

Το 1968, η Ισπανική Γουινέα απέκτησε την ανεξαρτησία της και έγινε Δημοκρατία της Ισημερινής Γουινέας με πρόεδρο τον Φραντσέσκο Μάκιας Νγκουέμα. Ακτιβιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει τους δύο προέδρους της χώρας από τους χειρότερους παραβάτες των δικαιωμάτων στην Αφρική.

Το 1996, η ισπανόφωνη, γαλλόφωνη και πορτογαλόφωνη χώρα ανακάλυψε τεράστια αποθέματα πετρελαίου. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων της δεν έχει επωφεληθεί από τον φυσικό πλούτο της, με τα επίπεδα της φτώχειας να είναι αποθαρρυντικά κι ανεξέλεγκτα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πρόεδροςΑκτή Ελεφαντοστούειδήσεις τώραΑφρική