Κόσμος|28.11.2022 23:19

Βρετανία - Ενεργειακή κρίση: Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να κλείσουν ρωγμές και σχισμές σε πόρτες και παράθυρα

Newsroom

Πρόγραμμα επιδότησης ανακοίνωσε σήμερα (28/11) η κυβέρνηση της Βρετανίας, με σκοπό των εκσυγχρονισμό των κατοικιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Μέχρι τώρα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός επικεντρωνόταν στην παροχή επιδομάτων ώστε να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές τις αυξημένες τιμές ενέργειας αλλά και για την ασφάλεια των προμηθειών.  Το πρόγραμμα αφορά την επιδότηση, στους ιδιοκτήτες, για τη μόνωση των κατοικιών τους, αλλά και μία εκστρατεία για τη μείωση της κατανάλωσης.

Ένα δισεκατομμύριο λίρες συνολικά θα διαθέσει η βρετανική κυβέρνηση τους ιδιοκτήτες σπιτιών προκειμένου να τα μονώσουν. Το ποσό θα προστεθεί στα ήδη υφιστάμενα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τα οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου ενέργειας της χώρας, κοστολογούνται στα 6,6 δις. λίρες. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το πρόγραμμα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση «να επεκτείνει τη στήριξή της σε νοικοκυριά που αυτή τη στιγμή δε λαμβάνουν καμία κρατική βοήθεια, προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τις κατοικίες τους».

Παράλληλα, η κυβέρνηση ξεκινά εκστρατεία που έχει ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τους πολίτες, στοχεύοντας στη μείωση της θερμοκρασίας στα θερμαντικά σώματα αλλά και στη διακοπή της λειτουργίας των καλοριφέρ στα άδεια δωμάτια των σπιτιών καθώς και στη φραγή ρωγμών και σχισμών σε πόρτες και παράθυρα.

Συχνά η βρετανική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί, κυρίως από την αντιπολίτευση και περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει στη βελτίωση της μόνωσης των κατοικιών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, «η μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας από τα σπίτια είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η κατανάλωση των νοικοκυριών και ήδη συμβάλλει στη μείωση των λογαριασμών».

 «Σταγόνα στον ωκεανό» τα μέτρα για τη Greenpeace

Για τη Greenpeace UK η ανακοίνωση της Δευτέρας δεν είναι παρά «σταγόνα στον ωκεανό», ενώ, την ίδια στιγμή, «σχεδόν 7 εκατ. νοικοκυριά βρίσκονται σε κατάσταση ενεργειακής ανασφάλειας και 19 εκατ. νοικοκυριά στην Αγγλία και την Ουαλία έχουν κακά μονωμένα σπίτια».

Η Ofgem, ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας, την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε ότι, για μία μέση οικογένεια, η τιμή της ενέργειας θα αυξηθεί φτάνοντας τις 4.300 λίρες ετησίως, έναντι 3.500 λιρών, μέχρι στιγμής. Η κυβέρνηση των Τόρις έχει θεσπίσει, ετησίως, πλαφόν στις 2.500 λίρες στην τιμή που πληρώνουν τα νοικοκυριά ως τον Απρίλιο και θα καταβάλλει τη διαφορά στους παρόχους ενέργειας. Το πλαφόν, μετά τον Απρίλιο, θα αυξηθεί στις 3.000 λίρες ετησίως.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΒρετανίαεπιδότησηΕνεργειακή κρίσηενέργειαλογαριασμοί