Κόσμος|30.11.2022 08:29

Μετεωρίτης που έπεσε το 2020 στη Σομαλία περιείχε δύο μοναδικά ορυκτά που δεν έχουν υπάρξει ξανά στη Γη

Newsroom

Δύο νέα ορυκτά, που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ ξανά στη Γη, ανακαλύφθηκαν μέσα σε έναν τεράστιο μετεωρίτη που είχε πέσει στη Σομαλία.

Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται πολύ σημαντική από τους επιστήμονες καθώς μπορεί να περιέχουν σημαντικές ενδείξεις για το πώς σχηματίζονται οι αστεροειδείς.

Τα δύο ολοκαίνουργια ορυκτά βρέθηκαν μέσα σε ένα κομμάτι 70 γραμμαρίων που ελήφθη από τον μετεωρίτη El Ali βάρους 16,5 τόνων, οποίος έπεσε στη Γη το 2020.

«Κάθε φορά που βρίσκεις ένα νέο ορυκτό, αυτό σημαίνει ότι οι γεωλογικές συνθήκες και η χημεία του πετρώματος, ήταν διαφορετικές από αυτές που γνωρίζαμε στο παρελθόν», δήλωσε ο Κρις Χερντ, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Γης και της Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Κατά την έρευνα του τμήματος του μετεωρίτη, οι λεπτομέρειες των νέων ορυκτών τράβηξαν την προσοχή των επιστημόνων. Συγκρίνοντας τα ορυκτά με εκδοχές τους που είχαν προηγουμένως συντεθεί σε εργαστήριο, μπόρεσαν να τα ταυτοποιήσουν ως πρόσφατα καταγεγραμμένα στη φύση.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να ερευνήσουν περαιτέρω τους μετεωρίτες προκειμένου να κατανοήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες σχηματίστηκε ο μητρικός αστεροειδής τους.

«Αυτή είναι η εξειδίκευσή μου. Το πώς ξεχωρίζεις τις γεωλογικές διεργασίες και τη γεωλογική ιστορία του αστεροειδούς στον οποίο ανήκε κάποτε αυτός ο βράχος», υπογράμμισε ο Χερντ,

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα συμμετείχα στην περιγραφή ολοκαίνουργιων ορυκτών μόνο επειδή δούλευα πάνω σε έναν μετεωρίτη», σημείωσε.

Σημειώνεται πως ο μετεωρίτης έχει μεταφερθεί στην Κίνα προς αναζήτηση πιθανού αγοραστή, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση των ερευνητών στον διαστημικό βράχο για έρευνα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ορυκτάμετεωρίτηςαστεροειδήςειδήσεις τώραΣομαλία