Κόσμος|29.11.2022 21:10

Νέα Τιέν Αν Μεν; Τα τανκς βγήκαν στους δρόμους των κινεζικών πόλεων

Newsroom

Εν μέσω πρωτοφανών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας κατά των lockdown στο όνομα της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» για τον κορονοϊό, σε κεντρικούς δρόμους μεγάλων πόλεων στην Κίνα, οι Αρχές έβγαλαν τα τανκς. Το κίνημα είναι γνωστό και ως η επανάσταση του «λευκού χαρτιού».

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει τριγμούς στο κομμουνιστικό καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ, το οποίο ζητά καταστολή των «εχθρικών δυνάμεων» ενώ το κύμα οργής κατά των περιοριστικών μέτρων και της αυστηρής λογοκρισίας κλιμακώνεται.

Μνήμες της Τιέν Αν Μεν

Από τα ξημερώματα της Τρίτης στα social media κυκλοφορούν βίντεο με τανκς τα οποία έχουν βγει στους δρόμους κινεζικών πόλεων. Οχήματα και άρματα του στρατού εμφανίστηκαν σε Σανγκάη, Γουχάν, Χανγκζού και άλλες περιοχές «ξυπνώντας» μνήμες του μακρινού 1989 και της σφαγής στην πλατεία Τιέν Αν Μεν, όταν το κυβερνών κόμμα έβγαλε, μέσα στις πόλεις, τα άρματα μάχης.

Σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδρίασης που έδωσε στη δημοσιότητα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua,  η επιτροπή πολιτικών και δικαστικών υποθέσεων του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος, στην οποία υπάγεται η εποπτεία των δυνάμεων της τάξης στη χώρα, είναι «απαραίτητο να κατασταλούν οι δραστηριότητες παρείσφρησης και δολιοφθοράς των εχθρικών δυνάμεων, βάσει του νόμου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚορονοϊόςΚίναΣι ΤζινπίνγκΔιαδηλώσειςειδήσεις τώρα