Κόσμος|04.12.2022 21:28

Αυτός είναι ο λόγος που τα βατράχια επιβίωσαν από τον αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους

Newsroom

Όταν εκατομμύρια χρόνια πριν ένας αστεροειδής χτύπησε τη Γη ο κατακλυσμός που ακολούθησε, εξαφάνισε αμέσως πολλές μορφές ζωής. Για τρία χρόνια η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα, ο ήλιος κρύφτηκε, η φωτοσύνθεση σταμάτησε και ακόμα και οι πανίσχυροι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν.

Αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι πανίσχυροι Τυραννόσαυροι και Τρικεράτωπες, το κατάφεραν όμως... τα βατράχια. «Το ότι οι βάτραχοι επιβίωσαν και επέδειξαν ανθεκτικότητα στην τελευταία μαζική εξαφάνιση παρέμενε ένα μυστήριο», λέει ο βιολόγος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών Άντερσον Φέιχο. Αλλά τώρα οι επιστήμονες βρήκαν την απάντηση και την δημοσίευσαν: είχαν το σωστό μέγεθος.

Είχαν το σωστό μέγεθος

Οι βάτραχοι που ζουν σήμερα έχουν διάφορα μεγέθη. Ο μικρότερος, που ανακοινώθηκε το 2012, έχει μήκος μόλις ένα τέταρτο της ίντσας και μπορεί να καθίσει άνετα σε μια δεκάρα, ενώ ο βάτραχος με το κατάλληλο όνομα γολιάθ μπορεί να φτάσει να έχει μήκος μεγαλύτερο από ένα πόδι. Όμως κατά το τέλος της Κρητιδικής περιόδου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι περισσότεροι βάτραχοι ήταν μεσαίου μεγέθους -περίπου τρεις ίντσες.

Αλλά γιατί το να μην είναι κανείς πολύ μεγάλος ή πολύ μικρός να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά; Ενώ πολύ μικρά είδη βατράχων μπορούν να απορροφήσουν γρήγορα νερό, αλλά επίσης στεγνώνουν πιο γρήγορα σε πιο ζεστά κλίματα και οι μεγαλύτεροι βάτραχοι μπορούν να συγκρατήσουν καλύτερα το νερό, αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επανυδατωθούν αν στεγνώσουν, οι μεσαίου μεγέθους βάτραχοι βρίσκονται σε ένα σημείο όπου μπορούν να απορροφούν το νερό αρκετά γρήγορα, αλλά και να το συγκρατούν. Η συν-συγγραφέας της μελέτης Catharina Karlsson λέει ότι αυτός είναι και ο λόγος που επιβίωσαν.

«Θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να ελεγχθεί η πρόταση αυτή», λέει ο επιμελητής Παλαιοντολογίας του Royal Tyrrell Museum James Gardner.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν εξέτασαν μόνο την καταστροφή που έπληξε πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Ερεύνησαν τα αρχεία απολιθωμένων βατράχων που κυμαίνονται από περίπου 220 εκατομμύρια χρόνια πριν έως σήμερα για να ελέγξουν το μοτίβο. Συνολικά, ξανά και ξανά, οι μεσαίου μεγέθους βάτραχοι φάνηκε να επιβιώνουν καλύτερα από τους μικροσκοπικούς ή γιγάντιους συγγενείς τους μέσα στις κλιματικές αλλαγές. 

Πάντως, πάνω από το 50% των πολύ μικρών ή πολύ μεγάλων ειδών βατράχων θα κινδυνεύσουν με εξαφάνιση μέχρι το 2100 λένε οι ερευνητές. Παρόλο που πολλά είδη βατράχων διαθέτουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν την ξηρασία, η γρήγορη αλλαγή του κλίματος στην οποία συντελεί ο άνθρωπος μπορεί να μην τους δώσει το χρόνο να προσαρμοστούν. Οι επιλογές τους είναι να μετακινηθούν ή να εξαφανιστούν, ενώ οι μεσαίου μεγέθους βάτραχοι περισσότερες αντοχές στην κλιματική κρίση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

βάτραχοςαστεροειδήςειδήσεις τώραεξαφάνισηδεινόσαυροι