Κόσμος|01.12.2022 23:38

Σοβαρές καταγγελίες από την Ουκρανία: Παρουσίασε θραύσμα ρωσικού πυραύλου σχεδιασμένου για πυρηνική χρήση

Newsroom

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο ουκρανικός στρατός που δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πλέον πυραύλους με πυρηνική ικανότητα και μη εκρηκτικές κεφαλές για να εξαντλήσει την αεράμυνα της Ουκρανίας.

Παρουσίασε μάλιστα θραύσματα σοβιετικής κατασκευής πυραύλων κρουζ Χ-55 - σχεδιασμένων για πυρηνική χρήση - που βρέθηκαν στις δύο δυτικές περιοχές της Ουκρανίας.

Οι πύραυλοι εκτοξεύονται για να «εξαντλήσουν το σύστημα αεράμυνας της χώρας μας», δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος. Είπε ότι οι δοκιμές στα θραύσματα δεν έδειξαν ασυνήθιστα επίπεδα ραδιενέργειας.

Σύμφωνα με το bbc, Ουκρανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η Ρωσία μπορεί να έχει εξαντλήσει σημαντικά το τεράστιο πυραυλικό οπλοστάσιό της, αφού πραγματοποίησε το ένα κύμα μετά το άλλο μαζικών χτυπημάτων σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Μόσχα καταφεύγει τώρα στη χρήση αμβλύβιων βλημάτων που εξακολουθούν να προκαλούν καταστροφές, λένε. Μια έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών τον Νοέμβριο κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα.

Η Ρωσία -η οποία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου- δεν έχει κάνει κανένα δημόσιο σχόλιο για το θέμα. Σε μια ενημέρωση την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, στρατιωτικός αξιωματούχος έδειξε στους δημοσιογράφους αυτό που περιέγραψε ως θραύσματα πυραύλων κρουζ Χ-55 (γνωστά ως AS-15 από το ΝΑΤΟ) που βρέθηκαν στις περιοχές Lviv και Khmelnytsky.

Είπε ότι τα βλήματα είχαν σχεδιαστεί κατά τη σοβιετική εποχή για να πλήττουν «στρατηγικούς στόχους με προκαθορισμένες συντεταγμένες».

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι οι πύραυλοι σχεδιάστηκαν «αποκλειστικά ως σύστημα μεταφοράς πυρηνικών όπλων». Ωστόσο, πιστεύεται ότι ο ρωσικός στρατός αφαίρεσε τις πυρηνικές κεφαλές από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν στην Ουκρανία και τις αντικατέστησε με ένα αδρανές σύστημα.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανίαειδήσεις τώραπυρηνικάπόλεμοςΚίεβο