Κόσμος|02.12.2022 08:57

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ πιθανότητα αποφεύχθη: Τι κέρδισε ο Μακρόν στη συνάντησή του με τον Μπάιντεν

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Με γεμάτη βαλίτσα φαίνεται ότι φεύγει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την Ουάσινγκτον καθώς σύμφωνα με το Politico έπεισε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να συμπεριληφθούν και οι ευρωπαϊκές εταιρείες στο αμερικανικό πρόγραμμα επιδοτήσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις «πράσινες» βιομηχανίες.

Η Ευρώπη ήταν εδώ και καιρό οργισμένη για τον νόμο Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού (Ιnflation Reduction Act) ο οποίος χορηγεί δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις για ηλεκτρικά οχήματα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά μόνο εάν συναρμολογούνται και κατασκευάζονται στην Αμερική. Ο νόμος που θα ισχύσει τη 1 Ιανουαρίου του 2023 θα αποσπούσε επενδύσεις από την ΕΕ. 

Η Γαλλία και η Γερμανία, χώρες με μεγάλη κατασκευαστική δραστηριότητα στα αυτοκίνητα είχαν διαμαρτυρηθεί ότι ο αμερικανικός νόμος ήταν δυνητικά παράνομος επειδή έκανε διακρίσεις σε βάρος ξένων εταιρειών στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων και ενθάρρυνε τους καταναλωτές να «αγοράσουν αμερικανικά».

Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι πίεζαν για να λάβουν τα ίδια δικαιώματα με τους Μεξικανούς και τους Καναδούς για να επωφεληθούν από τον «πράσινο μποναμά», αλλά με λίγες προοπτικές επιτυχίας. Εδώ και εβδομάδες, οι Γάλλοι κάνουν εκστρατεία για να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι στο δικό τους ανταγωνιστικό πακέτο επιδοτήσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός στοιχείου "Αγοράστε Ευρώπη".

Για διορθώσεις έκανε λόγο ο Μπάιντεν

Αρκετοί κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά της Κίνας αντί να ανταγωνίζονται η μία την άλλη.

Αυτό φαίνεται να έπεισε και τον Μπάιντεν. Ενώ δεν ζήτησε «καμία συγγνώμη» για τη νομοθεσία που, όπως είπε, είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, σημείωσε ότι τμήματα του IRA μπορεί να χρειάζονται διόρθωση. 

Είπε ότι έχουν γίνει εξαιρέσεις για εταιρείες που έχουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, αλλά πρότεινε να επεκταθεί αυτό γενικότερα στους «συμμάχους». "Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να διευθετήσουμε", συνέχισε.

Ο Μακρόν φάνηκε επίσης αισιόδοξος για την εξέλιξη των πραγμάτων

«Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση για τον IRA και αποφασίσαμε να συγχρονίσουμε τις προσεγγίσεις μας ... καθώς και τις επενδύσεις μας, επειδή μοιραζόμαστε την ίδια ισχυρή βούληση να διασφαλίσουμε τις βιομηχανίες μας», δήλωσε ο Μακρόν.

Μένει ωστόσο, να φανεί και στην πράξη κατά πόσο θα γίνουν όσα δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στη φιλική συνάντηση με τον Μακρόν, καθώς θα αντιμετωπίσει ένα εχθρικό Κογκρέσο.

Πάντως, μια αλλαγή του αμερικανικού νόμου θα σήμαινε και το τέλος του Αγοράστε Ευρωπαϊκά που προωθούσε η Γαλλία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire πρόκειται να συνεχίσει τις εμπορικές συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους την Παρασκευή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

νομοσχέδιοΟυάσιγκτονΤζο Μπάιντενειδήσεις τώραΕμανουέλ Μακρόν