Κόσμος|02.12.2022 09:57

Μυστήριο με τον θάνατο Ρώσου συνταγματάρχη που ασχολήθηκε με την επιστράτευση - «Αυτοκτόνησε» με πέντε σφαίρες στο στήθος

Newsroom

Ένας μυστήριος θάνατος Ρώσου συνταγματάρχη έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Ο Βαντίμ Μπόικο αναπληρωτής επικεφαλής της Ανώτερης Ναυτικής Σχολής Μακάροφ στο Βλαδιβοστόκ, βρέθηκε νεκρός στις 16 Νοεμβρίου από πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο.

Ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοκτονία, ωστόσο γεννώνται ερωτήματα πώς μπορεί κάποιος να αυτοκτόνησε και να πυροβολήθηκε με πέντε σφαίρες στο στήθος, στο γραφείο του διοικητή του.

Συμφωνά με το Moscow Times, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Γιούλια Μπόικο έγραψε ανοιχτή επιστολή προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας του να δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για την έρευνα σχετικά με τον θάνατο του. 

Η πεντασέλιδη δακτυλογραφημένη επιστολή είχε ημερομηνία 20 Νοεμβρίου, αλλά το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο News Vladivostok τη δημοσίευσε μόλις την Κυριακή.

Σύμφωνα με την επιστολή της Γιούλια, στα μέσα Σεπτεμβρίου -περίπου την εποχή που ο Πούτιν παρουσίασε το σχέδιο για την επιστράτευση 300.000 εφέδρων- ο σύζυγός της τέθηκε επικεφαλής της υποδοχής και στέγασης τους στη ναυτική σχολή.

Από τότε, είπε η χήρα, ο σύζυγός της περνούσε τις περισσότερες νύχτες του στη δουλειά και πάλευε με πολλά λογιστικά ζητήματα, αλλά δεν λάμβανε καμία υποστήριξη από τους ανωτέρους του. Κάποια στιγμή, σύμφωνα με τη Γιούλια, ο Μπόικο συνειδητοποίησε ότι τον είχαν χρησιμοποιήσει για να του επιρρίψουν ευθύνες για τις αποτυχίες και τις ελλείψεις.

Αργότερα, ο Μπόικο ανέλαβε την επισκευή στρατιωτικών οχημάτων που επρόκειτο να σταλούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και την προετοιμασία των νεοσυλλέκτων που είχαν κινητοποιηθεί για μάχη. Όμως ο αξιωματικός αντιμετώπισε «σημαντικά προβλήματα», δηλαδή ο εξοπλισμός ήταν «ακατάλληλος» για υπηρεσία, καθώς βρισκόταν για χρόνια σε μουσείο.

Σύμφωνα με την επιστολή της γυναίκας, ο Μπόικο υπέφερε με αϋπνία για περίπου ένα μήνα και έχασε πολλά. Επίσης, είχαν σκοπό να τους χρεώσουν 100 εκατομμύρια ρούβλια για ζημιές σε κρατική περιουσία και ήταν αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες.

Αισθανόμενος την πίεση, ο Μπόικο μπήκε στο γραφείο του προϊσταμένου του στις 16 Νοεμβρίου και αυτοπυροβολήθηκε πέντε φορές στο στήθος με πιστόλι, σε μια άμεση έκκληση, όπως υποστηρίζει η χήρα του, «προς τις αρχές να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που δημιουργούσε η επιστράτευση».

«Με τις ενέργειές του ήθελε σαφώς να προσελκύσει την προσοχή των ηγετών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να σας δώσει ένα σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα, ότι κάτι πρέπει να γίνει, ότι η πατρίδα κινδυνεύει», γράφει στον Βλαντιμίρ Πούτιον η Γιούλια.

Από την επιστολή φαίνεται πως η γυναίκα δεν θεωρεί ότι ο θάνατος του συζύγου της είναι κάτι άλλο πέρα από αυτοκτονία, ωστόσο υπάρχουν ερωτήματα εάν μπορεί κάποιος να αυτοκτονήσει με πέντε σφαίρες. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

αυτοκτονίαειδήσεις τώραστρατόςεπιστράτευσηνεκρόςΡωσία