Κόσμος|03.12.2022 05:45

Με διάφορα καταπιάνονται οι υπουργοί του Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου «κόλλησε» με Αίγυπτο και ο Ακάρ με Ελλάδα - Το νέο τουρκικό αφήγημα

Μαρία Ζαχαράκη

Η Αίγυπτος είναι πλέον ο μεγάλος καημός της Άγκυρας. Τουλάχιστον για το υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή, γιατί για τον υπουργό Άμυνας η Ελλάδα παραμένει στο στόχαστρο, όπως ακούσαμε από τον Χουλουσί Ακάρ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που βρέθηκε στη Ρώμη για το φόρουμ των Μεσογειακών Διαλόγων, μπορεί να μην κατάφερε τελικά να δει τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, καθώς αποχώρησε χωρίς να δηλώσει κάποια πρόθεση συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του -παρά τη χειραψία Ερντογάν-Σίσι στο Κατάρ.

Μπορεί να μην συναντήθηκαν στην ίδια πόλη, αλλά το στόμα του Τσαβούσογλου «έσταζε μέλι» για την Αίγυπτο, για το πόσο σημαντική χώρα είναι, για το ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία των χωρών της περιοχής για να αντιμετωπιστούν τα προσκόμματα και τα προβλήματα.

Πρέπει, τόνισε, να δημιουργηθούν καλές σχέσεις με την Αίγυπτο, παίρνοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη για το ότι εννιά χρόνια είχαν παγώσει οι σχέσεις και κάνοντας μία μικρή αυτοκριτική.

«Δεν λέμε αν ήταν σωστή ή λάθος, ήταν πάντως δική μας απόφαση», είπε.

Το νέο αφήγημα της Τουρκίας

Οι αναφορές του για την Ελλάδα αυτή τη φορά, παρότι σε ένα διεθνές ακροατήριο, ελάχιστες. Περιορίστηκε μόνο να στείλει μήνυμα στην Ευρώπη ότι τα νότια σύνορά της δεν ξεκινούν από την Ελλάδα, «αλλά από την Τουρκία, γιατί από εδώ ξεκινά η ασφάλεια της Ευρώπης».

Κατηγόρησε όμως και την Ελλάδα ότι είναι η αρνητική της υπόθεσης, δηλαδή ότι η Τουρκία θέλει διάλογο, αλλά η Ελλάδα όχι και «το τανγκό θέλει δύο».

Επαφές Τσαβούσογλου και Ερντογάν για την αμυντική βιομηχανία

Επίσης, Τσαβούσογλου και Ερντογάν, την Παρασκευή, είχαν επαφές για την αμυντική βιομηχανία.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό για τα βρετανικά Eurofighters και ο Τούρκος ΥΠΕΞ με τον Ιταλό ομόλογό του, Ταγιάνι, ίσως για το αντι-αεροπορικό σύστημα SAMP-T.

Επιπλέον, μίλησε και διεξοδικά για τη Λιβύη με την Ιταλία, μια Ιταλία που πολλές φορές έχουμε δει να παίζει το ρόλο του «μπαλαντέρ¬ μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας και να μην έχει ξεκάθαρη θέση για πολλά ευρω-τουρκικά ζητήματα…

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΑκάρΑίγυπτοςελληνοτουρκικές σχέσειςελληνοτουρκικάΧουλούσι Ακάρ