Κόσμος|05.12.2022 16:39

Κορονοϊός: Τέλος στη στρατηγική μηδενικών κρουσμάτων από την Κίνα; Αναφορές για μέτρα χαλάρωσης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Η Κίνα εν μέσω κορονοϊού (AP Photo/Andy Wong)
Η Κίνα εν μέσω κορονοϊού (AP Photo/Andy Wong)
Η Κίνα εν μέσω κορονοϊού (AP Photo/Andy Wong)
Η Κίνα εν μέσω κορονοϊού (AP Photo/Andy Wong)
Η Κίνα εν μέσω κορονοϊού (AP Photo/Andy Wong)
Η Κίνα εν μέσω κορονοϊού (AP Photo/Andy Wong)

Η Κίνα ενδέχεται να ανακοινώσει 10 νέα μέτρα χαλάρωσης για τον κορονοϊό από την Τετάρτη, δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος. Τρία χρόνια μέτρων μηδενικής ανοχής -από τα κλειστά σύνορα μέχρι τα συχνά λουκέτα- έχουν πλήξει την οικονομία της Κίνας, πυροδοτώντας τον περασμένο μήνα τη μεγαλύτερη εκδήλωση δημόσιας δυσαρέσκειας από τότε που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία το 2012.

Παράλληλα, εκτιμάται πως από τον Ιανουάριο η Κίνα θα υποβιβάσει τη διαχείριση του κορονοϊού στην κατηγορία Β από την κατηγορία Α όπου είναι τώρα, επιτρέποντας την ουσιαστική χαλάρωση της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό.

Εξασθενεί η παθογένεια της Όμικρον

Την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Sun Chunlan δήλωσε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει «μια νέα κατάσταση» καθώς η παθογένεια της Όμικρον εξασθενεί. Πρόκειται για τον πρώτο υψηλόβαθμο αξιωματούχο που αναγνώρισε δημοσίως ότι η ικανότητα της νέας παραλλαγής να προκαλεί ασθένειες έχει μειωθεί.

Πολλές μεγάλες πόλεις άρχισαν έκτοτε να άρουν τα εκτεταμένα λουκέτα, να μειώνουν τα τακτικά μοριακά τεστ κορονοϊού και να βάζουν «στοπ» στους ελέγχους για αρνητικές εξετάσεις σε δημόσιους χώρους, όπως σταθμούς του μετρό και πάρκα.

Η εθνική υγειονομική Αρχή είχε ανακοινώσει μία σειρά νέων μέτρων στις 11 Νοεμβρίου, στην προσπάθεια να βελτιώσει τη διαχείριση της COVID-19 και να επιτύχει καλύτερη ισορροπία μεταξύ του ελέγχου της επιδημίας και της στήριξης της οικονομίας.

Τι θα περιλαμβάνεται στα 10 νέα μέτρα

Παράλληλα, η Κίνα θα επιτρέψει την κατ' οίκον καραντίνα για ορισμένα από τα άτομα που βρέθηκαν θετικά, μεταξύ των συμπληρωματικών μέτρων που πρόκειται να ανακοινωθούν, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό θα ήταν μια σημαντική αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με τις αρχές του έτους, όταν ολόκληρες κοινότητες απομονώνονταν, μερικές φορές για εβδομάδες, μετά από ένα μόνο θετικό κρούσμα.

Τον περασμένο μήνα, οι νέοι, πιο «χαλαροί» κανόνες καραντίνας απαιτούσαν μόνο το λουκέτο σε κτίρια που είχαν εντοπιστεί κρούσματα.

Ασυμπτωματικό το 95% των κρουσμάτων

Από τον Ιανουάριο του 2020, η Κίνα έχει ταξινομήσει την COVID-19 ως μολυσματική ασθένεια της κατηγορίας Β, αλλά το διαχειρίζεται σύμφωνα με πρωτόκολλα της κατηγορίας Α, δίνοντας στις τοπικές Αρχές την εξουσία να θέτουν σε καραντίνα τους ασθενείς και τις στενές επαφές τους και να αποκλείουν περιοχές.

Η κατηγορία Α καλύπτει ασθένειες όπως η βουβωνική πανώλη και η χολέρα, ενώ η κατηγορία Β ομαδοποιεί το SARS, το AIDS και τον άνθρακα, ενώ ασθένειες όπως η γρίπη, η λέπρα και η παρωτίτιδα τοποθετούνται στην κατηγορία Γ.

Ωστόσο, περισσότερο από το 95% των κρουσμάτων στην Κίνα είναι ασυμπτωματικά και ήπια, με λίγους θανάτους. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εμμονή στη στρατηγική της κατηγορίας Α δεν συνάδει με την επιστήμη, ανέφερε την Κυριακή το κρατικό μέσο ενημέρωσης Yicai, επικαλούμενο εμπειρογνώμονα.

Γιατί η Κίνα πρέπει να φοβάται τη μετάλλαξη Όμικρον

Η Κίνα έχει σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και αναμνηστικών εμβολίων, ιδίως μεταξύ των ευάλωτων ηλικιωμένων - μόνο το 40% των ατόμων άνω των 80 ετών έχουν κάνει αναμνηστικά εμβόλια. Σχεδόν κανείς δεν έχει φυσικά αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κίνας ήταν αδύναμο και αποσπασματικό ακόμη και πριν από την πανδημία και έχει υπονομευθεί από τα χρόνια της καταπολέμησης της Covid.

Οι γιατροί και τα νοσοκομεία κατακλύστηκαν το 2020 καθώς η ασθένεια σάρωσε την πόλη Γουχάν στην αρχή της πανδημίας και οι ζοφερές σκηνές εκείνων των πρώτων ημερών θα μπορούσαν να επαναληφθούν αν ο ιός ξεχυθεί σε έναν απροστάτευτο πληθυσμό.

Ένα ανοιξιάτικο ξέσπασμα στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο διαθέτει ένα πολύ ισχυρότερο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, προσφέρει μια ζοφερή πρόβλεψη για το τι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Κίνα εάν χειριστεί λάθος το άνοιγμα.

«Υπήρξε μεγάλος αριθμός θανάτων στο Χονγκ Κονγκ, παρά το σχετικά μικρό ξέσπασμα», δήλωσε ο Martin Hibberd, καθηγητής αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

«Ενώ τα δεδομένα δείχνουν ότι η Όμικρον είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα, είδαμε στο Χονγκ Κονγκ πόσο θανατηφόρα μπορεί να είναι η μετάλλαξη Όμικρον όταν δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενης έκθεσης λοιμώξεων και περιορισμένοι εμβολιασμοί στις ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι».

Στον σε μεγάλο βαθμό ανεμβολίαστο ηλικιωμένο πληθυσμό, τα ποσοστά θανάτου ήταν παρόμοια με εκείνα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, δήλωσε ο Julian Tang, κλινικός ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, στο British Medical Journal τον Μάρτιο.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία εμβολιασμού που απευθύνεται σε ηλικιωμένους πολίτες, αλλά η Κίνα χρησιμοποιεί μόνο εγχώρια αναπτυγμένα εμβόλια, τα οποία προστατεύουν λιγότερο αποτελεσματικά από το Covid από ό,τι οι δυτικές εναλλακτικές λύσεις.

Το Πεκίνο έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να εισάγει εμβόλια ξένης κατασκευής. Αντ' αυτού πιέζει για πρόσβαση στην τεχνολογία, ενώ τα εγχώρια εργαστήρια προσπαθούν να ταιριάξουν με τα εμβόλια mRNA που κατασκευάζουν η Pfizer και η Moderna - αλλά δεν είχε επιτυχία με καμία από τις δύο προσπάθειες, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο επικεφαλής εμβολίων του Τζο Μπάιντεν, Ashish Jha, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι το Πεκίνο χρειάζεται «ποιοτικότερες» επιλογές εμβολίων για τη διαχείριση του ιού. Χωρίς αυτές, η Κίνα κινδυνεύει να διολισθήσει προς τους κύκλους επικίνδυνων κρουσμάτων και αυστηρών ελέγχων που υπέστησαν πολλές άλλες χώρες το 2020 και το 2021.

«Έχουμε δει αμέτρητες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, όταν η κοινωνική αντίσταση οδηγεί τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τα μέτρα πριν υπάρξει σημαντική ανοσία στον πληθυσμό. Το αποτέλεσμα ήταν συχνά μια μη βιώσιμη αύξηση των λοιμώξεων που θέτει σε κίνδυνο το σύστημα υγείας και στη συνέχεια απαιτεί μια μεγαλύτερη, σκληρότερη περίοδο περιορισμών», δήλωσε ο Τόμας Χέιλ, αναπληρωτής καθηγητής παγκόσμιας δημόσιας πολιτικής στη Σχολή Κυβερνήσεων Blavatnik του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα θα χειριστεί τον ανώμαλο δρόμο εξόδου από την απομόνωση θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο. Ενδεχομένως να διακυβεύονται οι τύχες μιας παγκόσμιας οικονομίας που έχει ήδη πληγεί τα τελευταία χρόνια από σοκ, όπως η πανδημία και η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. για πρώτη φορά σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες, η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό από τους γείτονές της, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο ρόλος της ως παγκόσμιο εργοστάσιο σημαίνει ότι περισσότερα λουκέτα θα προκαλούσαν διαταραχές σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων και σε ζωτικής σημασίας προμήθειες υγειονομικής περίθαλψης.

Μπορεί επίσης να υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία. Η χαλάρωση των περιορισμών από την Κίνα χαιρετίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά ο γενικός διευθυντής του, Tedros Adhanom Ghebreyesus, προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους ανάπτυξης νέων παραλλαγών σε κάθε μεγάλο πληθυσμό που δεν προστατεύεται από τον εμβολιασμό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚορονοϊόςΚίναειδήσεις τώραμετάλλαξη Όμικρονμέτρα κορονοϊός