Κόσμος|08.12.2022 11:04

Αναμένονται νέες συλλήψεις ακροδεξιών στη Γερμανία: Ποιοι είναι οι Πολίτες του Ράιχ και ο γαλαζοαίματος ανάμεσά τους

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Συλλήψεις μελών ακροδεξιάς ομάδας στη Γερμανία (AP Photo)
Συλλήψεις μελών ακροδεξιάς ομάδας στη Γερμανία (AP Photo)
Συλλήψεις μελών ακροδεξιάς ομάδας στη Γερμανία (AP Photo)
Συλλήψεις μελών ακροδεξιάς ομάδας στη Γερμανία (AP Photo)

Οι γερμανικές Αρχές «βλέπουν» περαιτέρω συλλήψεις και εφόδους τις επόμενες ημέρες σε σχέση με την ακροδεξιά ομάδα «Πολίτες του Ράιχ» που, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, προετοίμαζε πραξικόπημα με στόχο να γίνει εθνικός ηγέτης ένα πρώην μέλος της γερμανικής βασιλικής οικογένειας.

«Με βάση την εμπειρία μου, υπάρχει συνήθως ένα δεύτερο κύμα συλλήψεων», δήλωσε την Πέμπτη ο Γκέοργκ Μάιερ, υπουργός Εσωτερικών του ανατολικογερμανικού κρατιδίου της Θουριγγίας, στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Συνολικά 25 μέλη και υποστηρικτές της ομάδας συνελήφθησαν την Τετάρτη σε επιδρομές στις οποίες συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα των υπηρεσιών ασφαλείας, τις οποίες ο Μάιερ χαρακτήρισε πρωτοφανείς στη σύγχρονη γερμανική ιστορία.

Ο Χόλγκερ Μιουντς, επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας, δήλωσε την Πέμπτη στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι ο αριθμός των υπόπτων στην υπόθεση ανέρχεται πλέον σε 54 και ότι μπορεί να αυξηθεί. «Έχουμε εντοπίσει και άλλα άτομα, για τα οποία δεν είμαστε ακόμη σίγουροι ποια είναι η σχέση τους με αυτή την ομάδα», διευκρίνισε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η αστυνομία στις επιδρομές της την Τετάρτη βρήκε από προστατευτικά γιλέκα μέχρι βαλλίστρες, τουφέκια και πυρομαχικά, δήλωσε ο Μιουντς. «Έχουμε μία επικίνδυνη ομάδα ανθρώπων που ακολουθούν παράλογες πεποιθήσεις, κάποιοι με πολλά χρήματα, άλλοι με όπλα και σχέδιο να εξαπολύσουν επιθέσεις και να επεκταθούν», πρόσθεσε.

Πολίτες του Ράιχ: Ποια είναι η οργάνωση που απορρίπτει το γερμανικό κράτος

Οι «Πολίτες του Ράιχ», ο κεντρικός πυρήνας των οποίων εξαρθρώθηκε στη «μεγαλύτερη μεταπολεμικά αντιτρομοκρατική επιχείρηση» των γερμανικών δυνάμεων ασφαλείας, αποτελούν συνονθύλευμα ατόμων και ομάδων από την ακροδεξιά σκηνή, τον νεοναζιστικό χώρο, τους κύκλους θεωριών συνωμοσίας και τους αρνητές της πανδημίας του κορονοϊού. Απορρίπτουν τη νομιμότητα του σύγχρονου γερμανικού κράτους και πιστεύουν στο Ράιχ (1871-1945).

Σύμφωνα με την οργάνωση, το Ράιχ εξακολουθεί να υπάρχει στα προπολεμικά όριά του και κυβερνάται από μια Προσωρινή Κυβέρνηση (KRR) ή εξόριστη κυβέρνηση, το σημερινό γερμανικό κράτος είναι παράνομο και το Σύνταγμα της Βαϊμάρης (1919) παραμένει σε ισχύ. Η γερμανική συνθηκολόγηση απορρίπτεται, όπως και το Σύνταγμα του 1949, στο οποίο τονίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία δεν αποτελεί διάδοχο σχήμα του Ράιχ. «Οι Πολίτες του Ράιχ» πιστεύουν ότι το Ράιχ παραμένει ζωντανό, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κράτος, επειδή του λείπει η οργάνωση και οι κυβερνητικές Αρχές.

Ιδρυτής της αρχικής προσωρινής κυβέρνησης του Ράιχ ήταν το 1985 ο Βόλφγκανγκ Γκούντερ Έμπελ, πρώην επιστάτης στον σιδηρόδρομο του Ράιχ στο Δυτικό Βερολίνο. Ο Έμπελ είχε αυτοανακηρυχθεί «Καγκελάριος του Ράιχ», αλλά έπειτα από διαφωνίες με άλλα στελέχη δημιουργήθηκαν πολλές «κυβερνήσεις», ακόμη και στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Από αυτές τυπώνονται νόμισμα και γραμματόσημα, εκδίδονται άδειες οδήγησης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ιδρύονται και «κρατικές υπηρεσίες». Συχνά μέλη της οργάνωσης αρνούνται να πληρώσουν φόρους, ενώ επιβάλλουν «πρόστιμα» και εκδίδουν εντάλματα σύλληψης σε βάρος υπαλλήλων οι οποίοι αρνούνται να δεχθούν τα έγγραφά τους και δεν αναγνωρίζουν την εξουσία των δικαστηρίων.

Τον Απρίλιο του 2018 οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούσαν ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν αυξηθεί κατά 80% τα προηγούμενα δύο χρόνια, για να φθάσουν συνολικά περίπου τις 20.000. Από αυτούς οι 950 ήταν καταχωρισμένοι ως «ακροδεξιοί». Ο μέσος όρος ηλικίας των μελών των Πολιτών του Ράιχ βρίσκεται πάνω από τα 50 έτη, είναι κυρίως άνδρες και ζουν στα νότια της Γερμανίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στελεχών της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων τα οποία προσχώρησαν στην οργάνωση. Τον Οκτώβριο του 2016 ένας βαυαρός αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα λόγω των διασυνδέσεών του με τους «Πολίτες του Ράιχ».

Η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, από περίπου 3.000 αστυνομικούς, αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταπολεμικά κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας στον χώρο της τρομοκρατίας και είχε ως βασικό στόχο την ομάδα γύρω από τον πρίγκιπα Ερρίκο 13ο, διάδοχο του Οίκου των Ρόις. Ο πρίγκιπας βρίσκεται μεταξύ των 25 ατόμων που συνελήφθησαν σε έρευνες σε 11 κρατίδια, με την υποψία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Η πρώην βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Μπίργκιτ Μάλζακ-Βίνκεμαν, δικαστής στο Βερολίνο, προοριζόταν για «υπουργός Δικαιοσύνης» του Ράιχ και έχει επίσης συλληφθεί.

Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα Πέτερ Φρανκ, οκτώ από τους 25 συλληφθέντες έχουν ήδη προφυλακιστεί με κατηγορίες για κατάργηση της ισχύουσας κρατικής ελεύθερης δημοκρατικής τάξης. Ο κ. Φρανκ αναφέρθηκε σε μια «τρομοκρατική οργάνωση η οποία σχηματίστηκε γύρω από τον πρίγκιπα Ερρίκο 13ο και είχε τη μορφή συμβουλίου, δομημένου όπως ένας κυβερνητικός οργανισμός», με ιδεολογική επίδραση από τις θεωρίες συνωμοσίας και τη θεωρία QAnon. Ηγετικά στελέχη της οργάνωσης είχαν ήδη προετοιμαστεί για την ανάληψη συγκεκριμένων θέσεων στο κράτος, επισήμανε ο Εισαγγελέας και πρόσθεσε ότι υπήρχαν σκέψεις ακόμη και για ένοπλη εισβολή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Ερρίκος 13ος του Ρόις: Ποιος είναι ο ξεπεσμένος γαλαζοαίματος που συνελήφθη

Από τους τελευταίους απογόνους μίας δυναστείας γαλαζοαίματων, που κάποτε κυβερνούσε μεγάλες εκτάσεις στα ανατολικά της Γερμανίας, ο πρίγκιπας Ερρίκος ο 13ος του Ρόις συνελήφθη από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες με την κατηγορία ότι με μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» οργάνωναν βίαιο πραξικόπημα για την κατάλυση της Δημοκρατίας στην ομοσπονδιακή χώρα.

Ο 71χρονος γαλαζοαίματος είναι ένα από τα 25 μέλη της εξτρεμιστικής ομάδας που σχεδίαζε το πραξικόπημα, οι οποίο συνελήφθησαν το πρωί της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου σε εφόδους που έκαναν οι Αρχές σε όλη τη χώρα. Επί χρόνια, ο πρίγκιπας υποστήριζε στις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι, υπό τη μοναρχία, η ζωή ήταν καλύτερη παγκοσμίως. Ο Ερρίκος ο 13ος κατάγεται από τον οίκο των Ρόις που επί αιώνες κυβερνούσε τμήματα του σημερινού κρατιδίου του Τούρινγκεν. Η επανάσταση του 1918 στη Γερμανία, που οδήγησε στην ίδρυση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, ήταν το γεγονός που έφερε το τέλος της μοναρχίας των Ρόις.

Το 2019 στο World Web Forum (το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως «φορέας συγκέντρωσης προοδευτικών μυαλών για την ενδυνάμωση της θετικής ριζοσπαστικής αλλαγής»), σε ομιλία του, ο επίδοξος πραξικοπηματίας έλεγε ότι, υπό το πριγκιπάτο των Ρόι, οι άνθρωποι ζούσαν «ευτυχισμένες ζωές» επειδή οι συντελεστές της φορολογίας ήταν «μόλις 10%» και οι δομές ήταν «απλές και διαφανείς». «Αν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, απλώς πήγαινες στον πρίγκιπα», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του. «Σήμερα, σε ποιον πρέπει να απευθυνθεί κανείς; Στους βουλευτές του, σε τοπικό, ομοσπονδιακό ή ευρωπαϊκό επίπεδο; Καλή τύχη!», σημείωσε.

Κατά την -διανθισμένη με αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας- ομιλία του, ο ίδιος ανέφερε ότι η Γερμανία, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελεί υποτελές κράτος, το οποίο, προκειμένου να ανακτήσει την κυριαρχία του, θα πρέπει να καταλήξει σε μία ειρηνευτική συμφωνία. Συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, οι μοναρχίες σε όλο τον κόσμο ανατράπηκαν εξαιτίας των παρεμβάσεων ξένων δυνάμεων επιδίωξη των οποίων ήταν η δημιουργία εταιρικών δομών με μόνο σκοπό το κέρδος, υποστήριξε, σημειώνοντας ότι, σαν αποτέλεσμα, ο λαός έμελλε να υποφέρει.

Μετά τη σύλληψη του γαλαζοαίματου συνωμότη, οι εισαγγελείς της Γερμανίας ανακοίνωσαν ότι αυτός είχε προσεγγίσει εκπροσώπους της Ρωσίας, τους οποίους οι οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» θεωρούσαν κομβικούς παράγοντες για την εγκαθίδρυση της νέας τάξης πραγμάτων. Σύμφωνα με την εισαγγελική ανακοίνωση, δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι η ρωσική πλευρά είχε αντιδράσει θετικά στο αίτημα. Σε ανακοίνωσή του, το Κρεμλίνο, υπογράμμισε ότι, δεν μπορεί να τεθεί θέμα ρωσικής εμπλοκής στην συνωμοσία.

Ο 71χρονος, που δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά ως κτηματομεσίτης συνελήφθη στο σπίτι του στη Φραγκφούρτη, ενώ οι φωτογραφίες του κατά τη διάρκεια της μεταγωγής του από τους αστυνομικούς, κάνουν τον γύρο του κόσμου: Με κοτλέ, μουσταρδί παντελόνι, σακάκι ταρτάν και μακριά, γκρίζα μαλλιά, ο πρίγκιπας οδηγείται σιδηροδέσμιος έξω από το σπίτι του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ostthueringer, οι Αρχές διεξήγαγαν έρευνα και στο κυνηγετικό του καταφύγιο στη Θουριγγία, κρατίδιο γνωστό μακροχρόνια για τη στήριξη της ακροδεξιάς, όπου υποψιάζονταν ότι συγκέντρωνε όπλα και στρατιωτικό υλικό. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι, όντως, έγινε έφοδος στην περιοχή.

Παραδοσιακά, μετά το τέλος του 12ου αιώνα, τα μέλη της δυναστείας των Ρόις, που είναι απευθείας απόγονοι του Κάιζερ, ονόμαζαν όλα τα αγόρια που γεννιούνταν, με το όνομα του Ερρίκου του 4ου, αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο οποίος τους κληροδότησε τις εκτάσεις  Weida και Gera, που σήμερα αποτελούν πόλεις στο κρατίδιο της Θουριγγίας. Ορισμένοι απόγονοι της δυναστείας, όπως ακριβώς και ο συλληφθείς, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους τίτλους τους, παρότι η χώρα έχει καταργήσει τη μοναρχία.

Του οίκου των Ρόις ηγείται (χωρίς να κατέχει θεσμικό ρόλο) σήμερα ο Ερρίκος ο 14ος, ο οποίος ζει στην Αυστρία. Έχει, ωστόσο, αποστασιοποιηθεί από τον Ερρίκο τον 13ο, τον οποίο έχει αποκαλέσει στο παρελθόν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, «έναν μπερδεμένο άνθρωπο που διακινεί θεωρίες συνωμοσίας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ