Κόσμος|09.12.2022 19:12

Ο χρόνιος υποσιτισμός παιδιών στον Εκουαδόρ είναι μία εφιαλτική πραγματικότητα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Η Sara Milena είναι μόλις 20 ημερών. Η μητέρα της, Tania Herrera, ζει με τους γονείς της, βιοπαλαιστές ενός φτωχού νοικοκυριού στο Εκουαδόρ. Για να ζήσουν, πέντε ενήλικες και το νεογέννητο, κερδίζουν 5 – 7 δολάρια ημερησίως.

Το μεροκάματο βγαίνει με την ελπίδα από αυτό να τραφούν οι ενήλικες δύο φορές τη μέρα: καφέ με ψωμί -όταν υπάρχει- το πρωί, ένα πιάτο ρύζι το βράδυ. Μπορεί, όμως και να μη βγαίνει. Η οικογένεια ζει στο Κίτο, την πρωτεύουσα της χώρας, και κατάγεται από την επαρχία Cotopaxi των Άνδεων. Σπάνια καταφέρνει να αγοράσει κρέας κοτόπουλου. Το μωρό ακόμα θηλάζει.

Αγροτικές περιοχές και ιθαγενείς πληθυσμοί οι πιο ευάλωτες ομάδες

Ο υποσιτισμός των παιδιών στο Εκουαδόρ, σύμφωνα με τον γραμματέα του κυβερνητικού προγράμματος «Ανάπτυξη χωρίς υποσιτισμό για το Εκουαδόρ», Erwin Ronquillo, είναι χρόνιος. Η χώρα έχει 18.000.000 κατοίκους. Παρατηρείται παντού, αλλά περισσότερο πλήττει τις αγροτικές περιοχές και τον ιθαγενή πληθυσμό, όπως σημειώνει.

Η χώρα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό χρόνιου παιδικού υποσιτισμού στη Λατινική Αμερική, μετά τη Γουατεμάλα. Σύμφωνα με το ταμείο του ΟΗΕ, ένα στα τρία παιδιά του Ισημερινού υποφέρει από υποσιτισμό. Από αυτά, το 40,7% προέρχεται από ιθαγενείς οικογένειες, παρότι αυτές, με τη σειρά τους, αποτελούν μόλις το 7% του πληθυσμού.

Η Neiri Espinosa, μονογονέας που εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της και ζει στην απομακρυσμένη γειτονιά Pisuli του Κίτο, δήλωσε ότι τα παιδιά της, 8 και 4 ετών, δεν τρώνε συνήθως κρέας. Και τα δύο φαίνονται νεότερα λόγω υπανάπτυκτου αναστήματος αλλά και της σημαντικής αδυναμίας που είναι εμφανέστατη στο μικρότερο παιδί της οικογένειας. Όπως σημειώνει η ίδια στο Associated Press, κάποιες φορές μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν λίγο κοτόπουλο, αλλά όχι συχνά. «Είναι δύσκολο να βρεις οποιαδήποτε δουλειά ως οικιακή βοηθός και, μετά την πανδημία, είναι χειρότερα», λέει.

Προβλήματα ανάπτυξης για το 27% των υποσιτισμένων παιδιών

Στην τελευταία της έκθεση, η UNICEF αναφέρει ότι το 50% των νοικοκυριών με παιδιά, το 2021 δυσκολεύτηκαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα τρόφιμα λόγω της πανδημίας. Το 27% των παιδιών, ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης λόγω χρόνιου υποσιτισμού. Εκτός από την έλλειψη ή την ανεπάρκεια τροφίμων 72,3% των παιδιών στερείται βασικών υπηρεσιών για την ανάπτυξή τους, όπως η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρώην τραπεζίτη, Γκιγιέρμο Λάσο, έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει τον χρόνιο υποσιτισμό δαπανώντας 350 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη βελτίωση της υγείας, της οικογένειας, της εκπαίδευσης και των συμβουλευτικών υπηρεσιών.

υποσιτισμόςπαιδιάΙσημερινόςΕκουαδόρειδήσεις τώρα