Κόσμος|14.12.2022 09:18

Πώς η Αίγυπτος χαλάει τα τουρκικά σχέδια στη Λιβύη: Η καθορισμός θαλασσίων συνόρων και η κίνηση Σίσι

Newsroom

Προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της ΑΟΖ της Αιγύπτου προς την πλευρά της Λιβύης εξέδωσε ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν αιγυπτιακά ΜΜΕ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την κίνηση της Λιβύης

Όπως προκύπτει από το Προεδρικό Διάταγμα, τα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου ξεκινούν από το χερσαίο σημείο στα σύνορα Αιγύπτου – Λιβύης στο σημείο 1 και για μια απόσταση 12 ναυτικών μιλίων που φτάνει μέχρι το σημείο 8 προς τα βόρεια. H συγκεκριμένη γραμμή κινείται και σταματάει νότια από τη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου, σύμφωνα με το euronews.

Ο καθορισμός των θαλασσίων συνόρων στα δυτικά της Αιγύπτου κινείται στην βάση της συμφωνίας ανάμεσα σε Αίγυπτο και Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Η Αίγυπτος ελπίζει να γίνει ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος με την ταχεία ανάπτυξη των προμηθειών φυσικού αερίου. Διαμόρφωσε μαζί με άλλες χώρες το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου της περιοχής. Σε αυτό συμμετέχουν η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ ή Ιταλία η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή όμως έχει αποκλειστεί η Τουρκία.

Τον Οκτώβριο, η Αίγυπτος και η Ελλάδα καταδίκασαν σθεναρά τις συμφωνίες σε αμφισβητούμενα ύδατα μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη. Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος, έχουν υπογράψει συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα με στόχο τη διευκόλυνση της εκμετάλλευσης μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αιγυπτιακή σφήνα στα τουρκικά σχέδια

Σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη της ΕΡΤ Νίκο Μελέτη, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχουμε από τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αυτή η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί τη λογική και τη γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ και μάλιστα κινείται και σταματάει νότια ακόμα από τη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου».

«Εφόσον δούμε και τους χάρτες που θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Αιγύπτου και επιβεβαιωθούν αυτές οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε θα είναι η δεύτερη έμπρακτη αμφισβήτηση από πλευράς της Αιγύπτου στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Ελλάδα για οριοθέτηση ΑΟΖ», ανέφερε ο δημοσιογράφος και συνέχισε:

«Μάλιστα, γίνεται με ένα τρόπο αυτή η οριοθέτηση από την πρώτη εικόνα που έχουμε, που ουσιαστικά αφήνει προς βορρά ένα σημείο τριεθνές μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Λιβύης προς διαπραγμάτευση. Και αυτό ουσιαστικά είναι μια πίεση στη λιβυκή πλευρά για διαπραγμάτευση και με την Αθήνα και με την Αίγυπτο με βάση όμως την αμφισβήτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Αυτό έρχεται μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου που καυχήθηκε ότι η Λιβύη αντιστέκεται στις πιέσεις της Ελλάδας και στις ελληνικές έρευνες και επίσης είναι ένα μήνυμα προς την Άγκυρα, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο για να επιβάλει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας».

Τι αναφέρει το προεδρικό διάταγμα

Σε τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Αιγύπτου και με τίτλο «Προεδρικό Διάταγμα για τον Καθορισμό των Θαλάσσιων Συνόρων της Αιγύπτου στη Μεσόγειο Θάλασσα» αναφέρεται:

«Ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi εξέδωσε το διάταγμα 595 του 2022 σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.

» Η εκδοθείσα απόφαση διευκρίνισε ότι τα χωρικά θαλάσσια όρια της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο των χερσαίων συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης, σημείο 1, για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων έως το σημείο 8, και στη συνέχεια η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινά από το σημείο 8 με βόρεια κατεύθυνση, παράλληλα με τον μεσημβρινό 25 ανατολικά, μέχρι το σημείο 9, των οποίων οι συντεταγμένες φαίνονται στον συνημμένο πίνακα σύμφωνα με τη γεωδαιτική αναφορά WGS84.

» Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΟΖειδήσεις τώραΑίγυπτοςΑμπντέλ Φάταχ αλ ΣίσιΛιβύη