Κόσμος|15.12.2022 13:12

Μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος ο Εκρέμ Ιμάμογλου μετά την καταδίκη του; Το πολιτικό του μέλλον και το ενδεχόμενο φυλάκισης

Μαρία Ζαχαράκη

Τι μέλλει γενέσθαι με τον Ιμάμογλου; Μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος; Παύεται από δήμαρχος; Φυλακίζεται; Τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν σχεδόν αστραπιαία μετά την ανακοίνωση της απόφασης της πολιτικής απαγόρευσης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στις 14 Δεκεμβρίου 2022.

Η ποινή φυλάκισης 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών καθώς και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης αφορά κατηγορία προσβολής δημοσίων λειτουργών λόγω απαξιωτικών σχολίων του (είναι ‘ανόητοι’) για τα μέλη της εκλογικής επιτροπής, επειδή ακύρωσαν τις πρώτες εκλογές που είχε κερδίσει ο Ιμάμογλου το Μάρτιο του 2019.

Σύμφωνα με Τούρκους νομικούς, η ποινή αυτή που του επιβλήθηκε δεν σημαίνει ότι παύονται άμεσα τα πολιτικά δικαιώματα του Ιμάμογλου. Ούτε εκπίπτει από το αξίωμα του δήμαρχου, ούτε απαγορεύεται να είναι υποψήφιος για την προεδρία προς το παρόν... Η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων θα του επιβληθεί μόνο αν τελεσιδικήσει η απόφαση, σε περίπτωση που προσφύγει στο Εφετείο και έπειτα στον Άρειο Πάγο.

Αν η δικαιοσύνη ακολουθήσει τους συνήθεις ρυθμούς της, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δεν θα χάσει τα πολιτικά του δικαιώματα πριν από το καλοκαίρι ή ακόμα και το φθινόπωρο του 2023. Σε κανονικές συνθήκες, η διαδικασία της εκδίκασης της έφεσης διαρκεί από 3 μήνες έως ένα χρόνο,  άρα, θεωρητικά τουλάχιστον, ο Ιμάμογλου μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για προεδρικός υποψήφιος για τις εκλογές τον Ιούνιο του 2023. Μέχρι τότε δεν προβλέπεται -κανονικά- να έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση και από τον Άρειο Πάγο.

Ωστόσο, όπως έχει φανεί πολλές φορές, η τουρκική κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να επισπεύσει τη δικαστική διαδικασία και οι εφέσεις να εκδικαστούν πολύ νωρίτερα, άρα να του στερήσει τη δυνατότητα θέσης υποψηφιότητας.

Παύση από το υπουργείο Εσωτερικών;

Παράλληλα, σήμερα προβλήθηκε κι ένα άλλο χαρτί που φαίνεται να έχει η κυβέρνηση, αν θέλει να βγάλει εκτός πολιτικού στίβου τον Ιμάμογλου.

Tο υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή της αντιπολιτευόμενης ιστοσελίδας T24 Τολγκά Σαρντάν, έχει την εξουσία να αποπέμψει τον Ιμάμογλου με βάση την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Όπως συζητείται στα παρασκήνια, εάν ο Εκρέμ Ιμάμογλου παυθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, θα διεξαχθούν νέες εκλογές εντός του δημοτικού συμβουλίου για να καθορίσουν το όνομα που θα αντικαταστήσει τον Ιμάμογλου.

Τα κόμματα θα προτείνουν υποψηφίους για να αντικαταστήσουν τον Ιμάμογλου και θα διεξαχθεί ψηφοφορία. Εάν ο υποψήφιος που προτείνεται δεν βγει στους δύο πρώτους γύρους, αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στον τρίτο γύρο θα είναι ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Η πλειοψηφία της Συνέλευσης όμως στον μητροπολιτικό δήμο βρίσκεται στα χέρια της κυβερνητικής Λαϊκής Συμμαχίας, η οποία αποτελείται από το AKP και το MHP. Σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται να επιλεγεί ένας υποψήφιος που θα προταθεί από το ΑΚΡ και η διοίκηση του δήμου θα μεταπηδήσει στο Κόμμα ΑΚ μετά 3,5 χρόνια.

Μάλιστα, ως πιθανό όνομα να αντικαταστήσει τον Ιμάμογλου θεωρείται ο δήμαρχος της συνοικίας Ουμράνιγε, Ισμέτ Γιλντιρίμ, πρόσκειται στο ΑΚΡ.

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία

Ακόμη κι αν τα αποτελέσματα της δικαστικής απόφασης δεν γίνουν άμεσα ορατά, η απόφαση αυτή ωστόσο της τουρκικής δικαιοσύνης αλλάζει άρδην πολλά δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.

Νικητές- θύματα

Ανεξάρτητα πάντως από το μέλλον του Ιμάμογλου, χθες οι μεγάλοι νικητές της ημέρας ήταν αναμφισβήτητα ο Ιμάμογλου, αλλά και η Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος, που έσπευσε από την Άγκυρα να στηρίξει το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, μαζί με χιλιάδες οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στο δημαρχείο.

Η άμεση και πλήρης στήριξη που του παρείχε η Ακσενέρ χθες θεωρήθηκε ενδεικτική της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους δυο πολιτικούς απέναντι στον Κιλιτσντάρογλου.

Η χαρά Ιμάμογλου και Ακσενέρ αντικατοπτρίζεται άλλωστε και σε αυτή τη φωτογραφία, που έχει γίνει θέμα συζήτησης από χθες το βράδυ.

Ο μεγάλος ηττημένος

Η μεγάλη απουσία, αντίστοιχα, που προκάλεσε ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια ακόμα και από το ίδιο το κόμμα CHP, ήταν αυτή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος, ενώ είχε προειδοποιηθεί – όπως λέγεται- από τους δικηγόρους του Ιμάμογλου ότι χθες θα υπήρχε απόφαση, εκείνος βρίσκονταν σε επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο.

Διέκοψε βέβαια το ταξίδι του και ήρθε εκτάκτως χθες τη νύχτα από τη Γερμανία και συναντήθηκε με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά τις εντυπώσεις τις είχε ήδη κερδίσει η Ακσενέρ, που δεν έχει κρύψει ποτέ την προτίμησή τους απέναντι στην προεδρική υποψηφιότητα του Τούρκου δημάρχου. 

Μαζί με τον Ιμάμογλου, η Ακσενέρ θα κληθεί τώρα να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή, ενώ τα άλλα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης των έξι, μετά την χθεσινή απόφαση, εκτιμάται ότι θα στηρίξουν χωρίς αντιρρήσεις μία υποψηφιότητα Ιμάμογλου.

Η συμμαχία αποφασίζει...

Το όνομα του υποψηφίου, αλλά και η πορεία που θα ακολουθήσει η αντιπολίτευση ενάντια στην κυβέρνηση μετά από αυτή την ιστορική δικαστική απόφαση εναντίον της, αναμένεται να καθοριστεί εν πολλοίς σήμερα, που θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη και οι 6 ηγέτες της στρογγυλής τραπέζης, όπως αποκαλείται η συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Στήριξη στον Ιμάμογλου από Ελλάδα, ΗΠΑ και Γερμανία

Ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, ήταν από τους πρώτους που έστειλαν μήνυμα συμπαράστασης στον Εκρέμ Ιμάμογλου, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή του για «σκοτεινή ημέρα για την Τουρκία». Το μήνυμα του Έλληνα δημάρχου έτυχε ευρείας κάλυψης από τον τουρκικό τύπο.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι η απόφαση προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση. Ο Vedant Patel, εκπρόσωπος του υπουργείου, δήλωσε ότι «αυτή η άδικη ετυμηγορία είναι μια απόφαση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου. Συνεχίζουμε να ανησυχούμε πολύ για μηνύσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία».

Αντίδραση υπήρξε και από τη Γερμανία για την απόφαση. Στη δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίσει την απόφαση «μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία».

«Η ελευθερία της έκφρασης είναι ένας σημαντικός οδηγός του θεμιτού συναγωνισμού, ειδικά σε προεκλογικές εκστρατείες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ιμάμογλου: «Η τιμωρία μου αποτελεί ανταμοιβή της επιτυχίας μου»

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίστηκε σήμερα στις κάμερες, μιλώντας στην τελετή έναρξης του Κέντρου Φροντίδας και Αποκατάστασης Ηλικιωμένων στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε και ο αρχηγός του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ιμάμογλου απέδωσε τη δίωξή στο γεγονός ότι περιόρισε τις σπατάλες των κυβερνώντων στο δήμο.

«Στη χώρα μας, μερικές φορές καμία επιτυχία δεν μένει ατιμώρητη. Υπάρχει μια τέτοια αντίληψη. Βλέπω αυτή την παράλογη και παράνομη τιμωρία που μου επιβλήθηκε ως ανταμοιβή για την επιτυχία μου. Ξέρω πως ότι έβαλα τέλος στις σπατάλες τους τούς εξόργισε πολύ».

Δήλωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να παραβιαστούν τα δικαιώματά του, ενώ στη συζήτηση για το αν θα θέσει υποψηφιότητα, δήλωσε σιβυλλικά ότι θα συνεχίσει τη δουλειά του ως δήμαρχος Κων/λης.

«Δεν σφετερίστηκα ποτέ το δικαίωμα κανενός και δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψω να παραβιαστούν ούτε τα δικά μου δικαιώματα. Σήμερα, όπως λέω από την πρώτη μέρα, δηλώνω με το κεφάλι ψηλά, το μέτωπο καθαρό και το στήθος μου γυμνό, παρουσία όλων σας, δηλώνω αυτό: Το 2023 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά, θα δουλέψουμε σκληρά, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας από την Κωνσταντινούπολη».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔικαιοσύνηδικαστήριοΤουρκίαΕκρέμ ΙμάμογλουΚωνσταντινούπολη