Κόσμος|15.12.2022 18:36

Εκρέμ Ιμάμογλου: Οργή πολιτών και αντιπολίτευσης για την καταδίκη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης - Νέος γύρος έντασης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ένταση επικρατεί για ακόμα μία ημέρα στην Κωνσταντινούπολη μετά την καταδίκη και τον πολιτικό «αποκλεισμό» του Εκρέμ Ιμάμογλου που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομάκρυνση του δημάρχου της πόλης από το αξίωμά του και να του απαγορευτεί να κατέβει στις εκλογές του επόμενου έτους.  Χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν κατά της καταδίκης του Ιμάμογλου κατακρίνοντας την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για την πολιτική αυτή τομή που συμβαίνει λίγους μόνο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές οι οποίες έχουν φέρει στα σχοινιά τον πρόεδρο Ερντογάν.

Η καταδίκη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε την Τετάρτη τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης για προσβολή των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών και του επέβαλε πολιτική απαγόρευση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία έχουν αμφισβητήσει την ανεξαρτησία των δικαστηρίων υπό την ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίζονται ότι η δίωξη και η δίκη του Ιμάμογλου ήταν μια προσπάθεια να εξοντωθεί ένας βασικός αντίπαλος του Τούρκου ηγέτη.

Ο δήμαρχος σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και αναμένεται να παραμείνει στο αξίωμά του όσο η υπόθεση εξετάζεται από ανώτερο δικαστήριο.

Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος, διεκδικεί νέα πενταετή θητεία στο αξίωμα σε προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει εν μέσω οικονομικής αναταραχής και ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού.

Μια συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Ιμάμογλου, δεν έχει ακόμη ορίσει υποψήφιο, αλλά οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο δήμαρχος έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τον Ερντογάν.

Οι ηγέτες ή εκπρόσωποι των έξι κομμάτων συμμετείχαν στη συγκέντρωση της Πέμπτης για την υποστήριξη του Ιμάμογλου, η καταδίκη του οποίου προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις.

«Παρωδία της δικαιοσύνης»

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου παραβίαση των δικαιωμάτων του δημάρχου καθώς και «αδικαιολόγητη και πολιτικά υπολογισμένη επίθεση κατά της πολιτικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας» ενόψει των εκλογών του 2023.

«Η ετυμηγορία κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου αποτελεί παρωδία της δικαιοσύνης και επίθεση στη δημοκρατική διαδικασία, αποδεικνύοντας ότι καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2023,η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει κατάχρηση των δικαστηρίων για να παραμερίσει ή να φιμώσει βασικά στελέχη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Tom Porteous, αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος της ομάδας υπεράσπισης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «βαθιά προβληματισμένο και απογοητευμένο» από την έκβαση της δίκης. «Αυτή η άδικη καταδίκη δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Vedant Patel.

Ο Ιμάμογλου υποστήριξε ότι στοχοποιήθηκε λόγω της επιτυχίας του ως δήμαρχος στην πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας.

«Μερικές φορές στη χώρα μας, καμία επιτυχία δεν μένει ατιμώρητη», δήλωσε κατά τη διάρκεια τελετής για τα εγκαίνια ενός κέντρου φροντίδας για ηλικιωμένους. «Ως εκ τούτου, θεωρώ αυτή την ανούσια και παράνομη τιμωρία που μου επιβλήθηκε ως ανταμοιβή για την επιτυχία μου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ