Κόσμος|15.12.2022 19:44

Κόντρα Τσαβούσογλου - Βελγίδας ΥΠΕΞ: «Το βρίσκω περίεργο να μας προειδοποιείτε για τις επερχόμενες εκλογές»

Μαρία Ζαχαράκη

Αυστηρό ήταν το σχόλιο του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αφορμή δηλώσεις της Βελγίδας υπουργού, Hadja Lahbib για τις εκλογές στην Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, η προσκεκλημένη υπουργός Hadja Lahbib σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκε μια ειλικρινής συνάντηση και δήλωσε: «Περισσότερο από ποτέ, το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι μαζί. Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ συμμάχων. Μας προβληματίζουν τα γεγονότα στο Αιγαίο Πέλαγος. Όπως δήλωσα στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ο διάλογος είναι απαραίτητος για την επίλυση όλων των προβλημάτων εδώ. Πρέπει να καθίσουμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα θέματα των εξωτερικών σχέσεων του Βελγίου. Στο πλαίσιο αυτό, η ελευθερία της έκφρασης και η σημασία της δικαιοσύνης αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία ενός κράτους δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, αναφερθήκαμε επίσης και στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έλλειψη δικαιοσύνης στην Τουρκία. Κύριε Mevlut, περιμένουμε πολλά. Περιμένουμε πολλά από την Τουρκία, η οποία θα γιορτάσει την εκατονταετηρίδα της το επόμενο έτος. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε οι εκλογές να διεξαχθούν με τρόπο που θα αντανακλά την επιλογή του τουρκικού λαού».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με τις δηλώσεις της Βελγίδας υπουργού Lahbib για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία, είπε: «Το βρίσκω πολύ περίεργο να προειδοποιείτε για τις επερχόμενες εκλογές. Οι εκλογές στην Τουρκία είναι δημοκρατικές και διαφανείς. Η βούληση του λαού αντανακλάται πάντα, οι κυβερνήσεις στην Τουρκία έρχονται πάντα στην εξουσία με τις ψήφους και τις προτιμήσεις του λαού, και όταν υπάρχει αλλαγή, αυτή γίνεται με τη λαϊκή ψήφο.

Υπήρξε μια απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον μας εδώ, είχατε κι εσείς δεχτεί μέλη της FETO. Στεκόμαστε πάντα δυναμικά ενάντια σε αντιδημοκρατικά πράγματα.

Δεύτερον, εκφράζετε την "αλληλεγγύη" σας προς την Τουρκία, αλλά είστε εναντίον μας που δεν πολεμάμε την τρομοκρατία. Ποτέ δεν βλάπτουμε αμάχους στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Δεν στοχεύουμε πολιτικές υποδομές, στοχεύουμε άμεσα τους τρομοκράτες.

Στη Συρία, εύχομαι οι ΗΠΑ και η Ρωσία να είχαν τηρήσει τις υποσχέσεις τους στη συμφωνία του 2019, ώστε να μπορέσουν να καθαριστούν αυτές οι περιοχές. Εντάξει, ας καταδικάζουμε, όταν υπάρχει επίθεση, αλλά εν τω μεταξύ, η Τουρκία δεν πρέπει να κάνει τίποτα, και αν υπάρξει ξανά επίθεση, θα καταδικάζουμε ξανά, θα δείχνουμε αλληλεγγύη. Δεν είναι έτσι. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, χρησιμοποιώντας τα διεθνή μας δικαιώματα, χερσαία και εναέρια».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκίαειδήσεις τώρα