Κόσμος|16.12.2022 07:25

Καζάνι που «βράζει» η Κωνσταντινούπολη για τον Ιμάμογλου: Άκρα του τάφου σιωπή από Ερντογάν - Για «λάθος» του μιλούν οι αναλυτές

Μαρία Ζαχαράκη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

«Βράζει» η αντιπολίτευση στην Τουρκία, ενώ οι αντιδράσεις φουντώνουν όλο και πιο πολύ, μετά τη δικαστική απόφαση για τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, που μεταξύ άλλων, του στερεί τα πολιτικά δικαιώματα. Εδώ και πάνω από ένα 24ωρο η Κωνσταντινούπολη έχει σηκωθεί στο πόδι.

Ο κ. Ιμάμογλου κατέβασε για δεύτερο βράδυ χθες τον κόσμο στους δρόμους, ενώ την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μία μεγαλειώδης συγκέντρωση έξω από το δημαρχιακό μέγαρο με δεκάδες χιλιάδες πολίτες που βγήκαν να υποστηρίξουν τον δήμαρχό τους.

Αυτό είναι άλλωστε και το στοιχείο που τονίζει ο κ. Ιμάμογλου, ότι δηλαδή «φυλακίζουν τον δήμαρχο που εσείς εκλέξατε». Έτσι, φαίνεται ως ένας πολιτικός ήρωας που διώκεται και με τον τρόπο αυτό ξεσηκώνει το λαϊκό αίσθημα εναντίον της κυβέρνησης.

Αιχμές πως ευθύνεται ο Ερντογάν

Όλοι οι ηγέτες που μίλησαν χθες στο συλλαλητήριο άφησαν ξεκάθαρες αιχμές ότι πίσω από την απόφαση του δικαστηρίου, βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, που χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη ως όπλο για να εξουδετερώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Μάλιστα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δεν μάσησε τα λόγια του και χαρακτήρισε την σημερινή εξουσία «άρρωστη». Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έκανε την Πέμπτη μία ηγετική εμφάνιση, ουσιαστικά φάνηκε να προετοιμάζει την υποψηφιότητά του.

Γενική καταδίκη

Οι περισσότεροι χθες στην Τουρκία, ακόμη και οι φίλα προσκείμενοι αναλυτές, κάνουν λόγο για «λάθος» του Ερντογάν, γιατί τώρα η αντιπολίτευση ηρωποιείται. Μάλιστα, από προχθές το βράδυ, γίνεται λόγος για παρόμοια αγωγή και κατά του δημάρχου της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, κάτι που ερμηνεύεται ότι ο Ερντογάν πάει να μπλοκάρει όλους τους δυνατούς υποψηφίους και ότι θέλει να έχει απέναντί του τον πιο αδύναμο πολιτικά Κιλιτσντάρογλου.

Οι Αμερικανοί πάντως φαίνεται να θέλουν τον Ιμάμογλου. Πληροφορίες του Τύπου, θέλουν τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα, να ασκεί λόμπι υπέρ της υποψηφιότητας του Ιμάμογλου και τώρα, μετά από αυτό που έγινε ο δήμαρχος φαντάζει το ιδανικό χαρτί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάντως δεν έχει πει λέξη ακόμη για το θέμα που έχει σηκώσει τη χώρα του στο πόδι. Μόνο ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού βγήκε σκληρά και πάλι, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση της δικαιοσύνης. Τα σενάρια πάντως για το τι μέλλει γενέσθαι είναι πάρα πολλά. Η πόλωση οξύνεται και υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα.

Το μόνο σίγουρο θεωρείται ότι ο Ερντογάν θα μπλοκάρει τελικά με τον ένα ή άλλο τρόπο την υποψηφιότητα Ιμάμογλου. Αλλά και η αντιπολίτευση από την άλλη, φέρεται αποφασισμένη να μην κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να ληφθούν από τους 6 ηγέτες σημαντικές αποφάσεις για το πώς αντιμετωπίζουν τη νέα κατάσταση.

Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΕκρέμ ΙμάμογλουΚωνσταντινούπολη