Κόσμος|18.12.2022 11:21

Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών: Πάνω από 280 εκατ. άνθρωποι άφησαν τη ζωή τους για «μία καλύτερη» - Θάνατοι, εξαφανίσεις και ανάγκη για δράση

Newsroom

18 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών: Περισσότεροι από 280 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους για να αναζητήσουν «ευκαιρίες, αξιοπρέπεια, ελευθερία και μια καλύτερη ζωή».

Πάνω από 80% των ατόμων που διασχίζουν τα σύνορα με ασφάλεια και τάξη είναι ισχυροί μοχλοί «οικονομικής ανάπτυξης, δυναμισμού και κατανόησης», τονίζει φέτος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Αλλά η ανεξέλεγκτη μετανάστευση κατά μήκος όλο και πιο επικίνδυνων διαδρομών -το σκληρό βασίλειο των διακινητών- συνεχίζει να αποσπά ένα τρομερό κόστος», υπογράμμισε στο μήνυμά του για την ημέρα.

Θάνατοι και εξαφανίσεις

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, τουλάχιστον 51.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι εξαφανίστηκαν, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Πίσω από κάθε αριθμό κρύβεται ένας άνθρωπος -μια αδελφή, ένας αδελφός, μια κόρη, ένας γιος, μια μητέρα ή ένας πατέρας», είπε, υπενθυμίζοντας πως «τα δικαιώματα των μεταναστών είναι ανθρώπινα δικαιώματα» και «πρέπει να γίνονται σεβαστά χωρίς διακρίσεις -και ανεξάρτητα από το αν η μετακίνησή τους είναι αναγκαστική, εθελοντική ή επίσημα εγκεκριμένη».

Να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τον κόσμο να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να αποτρέψει την απώλεια της ζωής τους -ως επιτακτική ανάγκη και ως ηθική και νομική υποχρέωση.

Παράλληλα, πίεσε για προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, ιατρική περίθαλψη, διευρυμένες και διαφοροποιημένες διαδρομές μετανάστευσης με βάση τα δικαιώματα και μεγαλύτερες διεθνείς επενδύσεις στις χώρες προέλευσης «για να διασφαλιστεί ότι η μετανάστευση αποτελεί επιλογή και όχι αναγκαιότητα».

«Δεν υπάρχει μεταναστευτική κρίση -υπάρχει κρίση αλληλεγγύης», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας. «Σήμερα και κάθε μέρα, ας διαφυλάξουμε την κοινή μας ανθρωπιά και ας διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕμετανάστεςειδήσεις τώραπρόσφυγες μετανάστεςΑντόνιο Γκουτέρες