Κόσμος|18.12.2022 18:22

Το μυστήριο με τους στραγγαλισμένους Καναδούς δισεκατομμυριούχους σε νέα σελίδα - Τα παιδιά τους δίνουν 35 εκατ. για τον δράστη

Newsroom

Πριν από πέντε χρόνια, στις 15 Δεκεμβρίου του 2017, το ζεύγος των δισεκατομμυριούχων Μπάρι και Χάνεϊ Σέρμαν βρέθηκε στραγγαλισμένο στην έπαυλή του στο Τορόντο του Καναδά. Μέχρι σήμερα, τη δολοφονία τους εξακολουθεί να καλύπτει πέπλο μυστηρίου.

Σχεδόν μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα του 2017, στην έπαυλη του ζεύγους Σέρμαν, ένας μεσίτης ξεναγούσε υποψήφιους αγοραστές του ακινήτου, όταν, δίπλα στην εσωτερική πισίνα του υπογείου τους, ανακάλυψε τα ντυμένα πτώματα των ιδιοκτητών. Οι σοροί των Μπάρι και Χάνεϊ ήταν ημικαθισμένες δίπλα – δίπλα, ενώ στους λαιμούς τους είχαν δεμένες ζώνες οι οποίες, σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, ήταν στερεωμένες στα κάγκελα της πισίνας.

Ο Μπάρι Σέρμαν ήταν 75 ετών και η Χάνεϊ 70. Τις τελευταίες δύο ημέρες πριν βρεθούν στραγγαλισμένοι, κανείς από τους φίλους ή τους συνεργάτες τους δεν είχαν νέα τους. Στο πολυτελές σπίτι δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης. Όπως ήταν αναμενόμενο, το μυστηριώδες τέλος τους έγινε πρωτοσέλιδο στα μέσα όλου του κόσμου, ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, οι θάνατοί τους χαρακτηρίστηκαν ύποπτοι. Επρόκειτο για ένα από τα πλουσιότερα ζευγάρια του Καναδά αφού ο Μπάρι υπήρξε ο ιδρυτής της εταιρείας – κολοσσού γενόσημων φαρμάκων Apotex, ενώ η Χάνεϊ ασχολούνταν με το φιλανθρωπικό έργο της.

Πέντε χρόνια μετά, με την υπόθεση ακόμα ανοιχτή και χωρίς να έχει γίνει καμία σύλληψη σχετικά, τα παιδιά του ζευγαριού προσφέρουν 35 εκατομμύρια δολάρια σε όποιον τους δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στους δράστες. Ο γιος των Σέρμαν αυτή την εβδομάδα, όταν ήταν και η επέτειες της δολοφονίας τους, προσέφερε επιπλέον 25 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη.

«Αυτή την εβδομάδα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που οι γονείς μου δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους. Κάθε μέρα από τότε ήταν ένας εφιάλτης. Με κατακλύζει πόνος, απώλεια και θλίψη και τα συναισθήματα αυτά συνεχώς επιδεινώνονται», υπογράμμισε ο Τζόναθαν Σέρμαν στο καναδικό CBC News, όπου και ανακοίνωσε την αμοιβή. «Η ιστορία δεν θα κλείσει έως ότου οι υπεύθυνοι γι’ αυτή τη διαβολική πράξη προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Ελπίζω για την ημέρα που θα γίνει η πληρωμή, καθώς θα επιτρέψει επιτέλους την επούλωση», πρόσθεσε.

Σε αυτοκτονία απέδωσε τους θανάτους η αστυνομία αρχικά

Για θάνατο από «συμπίεση λαιμού με περίδεση» ή στραγγαλισμού έκανε λόγο η νεκροψία μετά τη ζοφερή ανακάλυψη και, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζε τότε η αστυνομία, οι θάνατοι του ζευγαριού δεν αντιμετωπίζονταν ως ανθρωποκτονίες. «Ο τρόπος ήταν απροσδιόριστος, με τις μόνες επιλογές που παρουσιάστηκαν να είναι διπλή αυτοκτονία, δολοφονία / αυτοκτονία ή διπλή ανθρωποκτονία», δήλωνε τότε σχετικά η αρχιφύλακας – ντετέκτιβ, Σούζαν Γκόμες.

Έξι εβδομάδες μετά την εύρεση των σορών των Σέρμαν, ανακοίνωση της αστυνομίας του Τορόντο έκανε λόγο για ανθρωποκτονία, μετά την εξέταση των στοιχείων, σημειώνοντας ότι, κατά τις εκτιμήσεις της, το ζευγάρι αποτελούσε στόχο. Έδωσαν, ακόμη, τις εξηγήσεις τους για την καθυστέρηση στην εξαγωγή συμπερασμάτων, αποδίδοντάς την σε επιπλέον χρόνο που χρειάστηκαν για τη διεξαγωγή της έρευνας στην τεράστια έπαυλη του ζευγαριού.

«Οι νομικές πολυπλοκότητες σε ορισμένες εκτελέσεις αποτέλεσαν πρόκληση, δεδομένης της δικαστικής φύσης των επιχειρήσεων του Μπάρι Σέρμαν, ιδίως όσον αφορά την έρευνα και την κατάσχεση των ηλεκτρονικών συσκευών και του χώρου εργασίας του Μπάρι Σέρμαν στην Apotex», σημείωνε η Γκόμεζ ένα χρόνο μετά τη δολοφονία, τον Ιανουάριο του 2018.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CBC, η έπαυλη του ζευγαριού δεν διέθετε κάμερες ασφαλείας, ενώ δεν βρέθηκαν σημάδια παραβίαση, γεγονός που οδηγεί τις Αρχές να εικάζουν ότι οι δράστες είχαν πιθανότατα κλειδί, ή ήταν γνωστοί του ζευγαριού.

Η ανακοίνωση του 2021 - Το βίντεο που δείχνει τον δολοφόνο (;)

Στην τέταρτη επέτειο του θανάτου του ζευγαριού, πέρυσι, η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, αφότου οι αρχές δημοσίευσαν ένα βίντεο που κατέγραψε ένα σκιώδες πρόσωπο να περπατά στη γειτονιά του ζευγαριού. Η αστυνομία χαρακτήρισε ύποπτο το εν λόγω πρόσωπο και ζήτησε την βοήθεια των πολιτών προκειμένου αυτό να ταυτοποιηθεί και προσαχθεί.

Το ύποπτο πρόσωπο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είχε καλυμμένο το κεφάλι του, ενώ φαινόταν να έχει ύψος μεταξύ 1,80 μ. και 1,90 μ. Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα, ενώ δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ηλικία του προσώπου, το βάρος ή το χρώμα του δέρματός του. Το μοναδικό στοιχείο το οποίο μπόρεσαν να εντοπίσουν, ήταν το ιδιαίτερο βάδισμά του, καθώς, το ύποπτο πρόσωπο, φαινόταν να «κλωτσάει» τη δεξιά φτέρνα του κατά το περπάτημα.

«Μέσω της έρευνάς μας, δεν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε ποιος ήταν ο σκοπός αυτού του ατόμου στη γειτονιά. Η χρονική στιγμή της εμφάνισης του ατόμου αυτού ταιριάζει με την ώρα που πιστεύουμε ότι έγιναν οι δολοφονίες. Με βάση αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουμε το άτομο αυτό ως ύποπτο», υπογράμμισε, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο ντετέκτιβ Μπράντον Πράις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

στραγγαλισμόςδολοφονίαζευγάριδισεκατομμυριούχοςΚαναδάςειδήσεις τώρα