Κόσμος|21.12.2022 11:46

Επιθετικό άρθρο στη Μιλιέτ για τον πρέσβη των ΗΠΑ: «Να ξυπνήσει και να παραπονεθεί για την Ελλάδα»

Μαρία Ζαχαράκη

Λάβρος κατά του πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, ο δημοσιογράφος Οζάι Σεντίρ, ο οποίος σε άρθρο-λίβελλο στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ, καλεί τον Αμερικανό διπλωμάτη να 'ξυπνήσει', αντί να κάνει διακοπές στην Τουρκία, και να παραπονεθεί για την Ελλάδα, όπως κάνει αντίστοιχα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κατά της Τουρκίας.

«Κοιτάζοντας τις ενέργειες του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, απευθύνομαι στον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα, ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται σε διακοπές στην Τουρκία: Θα διαταράξω την άνεσή σας για μισή ώρα. Με βάση τα όσα συνέβησαν στις 15 και 19 Δεκεμβρίου, θα σας δώσω το φάκελο των μαζικών παραβιάσεων της Ελλάδας για το 2022. Θα σας δώσω επίσης τους αριθμούς των παραβιάσεων για το 2021 για να μην δυσκολευτείτε να καταλάβετε. Δεν μπορείτε να μου πείτε ‘τι με αφορά’, γιατί γνωρίζουμε ότι η αιτία για αυτή την κλιμάκωση είναι η Ουάσιγκτον και όχι η Αθήνα», αναφέρει, εξηγώντας στη συνέχεια το τουρκικό αφήγημα περί της παρενόχλησης.

«Τη Δευτέρα, 18 αεροσκάφη F-16, 1 τάνκερ KC-135, 1 αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης CASA και 1 αεροσκάφος HIK που συμμετείχαν στην αποστολή Nexus Ace του ΝΑΤΟ πετούσαν σε ομαδικό σχηματισμό στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου με ένα αεροσκάφος AWACS του ΝΑΤΟ. Δεν επρόκειτο για αιφνιδιαστική πτήση- είχε εκδοθεί εκ των προτέρων διαταγή αεροπορικής αποστολής σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ και όλοι είχαν ενημερωθεί. Επιπλέον, η εκπαιδευτική πτήση ήταν άοπλη. Τα ελληνικά αεροσκάφη, από την άλλη πλευρά, πραγματοποιούν τις παρενοχλήσεις τους οπλισμένα. Στον αντίποδα, η Ελλάδα εξαπέλυσε F-16 από πέντε διαφορετικές αεροπορικές βάσεις και παρενόχλησε τα αεροπλάνα μας εξαπολύοντας κλειδώματα ραντάρ. Νόμιζαν ότι η Τουρκία θα εγκατέλειπε την αποστολή της στο ΝΑΤΟ. Σε απάντηση, τα F-16 μας από το Νταλαμάν και το Ακχισάρ πραγματοποίησαν αποστολές αναχαίτισης και οι Έλληνες επέστρεψαν με άδεια χέρια. Στις 15 Δεκεμβρίου, η παρενόχληση είχε υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη. Τα F-16 μας, και πάλι σε αποστολές περιπολίας Nexus Ace του ΝΑΤΟ και Nexus Ace , παρενοχλήθηκαν για λεπτά σε έξι διαφορετικές περιπτώσεις. Επιπλέον, σε αυτή την παρενόχληση, όχι μόνο εξαπέλυσαν κλείδωμα ραντάρ, αλλά πλησίασαν πιο κοντά από τον διεθνή κανόνα των 1.000 ποδιών απόστασης αναγνώρισης και δεν τήρησαν την κάθετη υψομετρική διαφορά των 2.000 ποδιών. Επιτρέψτε μου τώρα να δώσω τα συνολικά στοιχεία: Το 2021 είχαν πραγματοποιηθεί 190 παρενοχλήσεις της Ελλάδας στον διεθνή εναέριο χώρο, το 2022 286. Ο αριθμός των παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου έχει επίσης αυξηθεί».

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει σιωπήσει από φόβο μπροστά στα ελληνικά ΜΜΕ και ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων και οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ στο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων στο Torreon της Ισπανίας σιωπούν. Είναι σαν να βρίσκονται σε χειμερία νάρκη. Η στάση της Ουάσιγκτον κλείνει τα μάτια στην πονηριά της Ελλάδας έχει προφανώς επεκταθεί και στο ΝΑΤΟ. Από τότε που η Αθήνα ενθαρρύνθηκε να παραβιάζει τα χωρικά μας ύδατα, ο αριθμός τους [σσ. ενν. παραβιάσεων] αυξήθηκε από 41 το 2021 σε 54 το 2022. Ο αριθμός των περιστατικών παρενόχλησης στα χωρικά μας ύδατα έχει επίσης αυξηθεί και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Το ΝΑΤΟ σιωπά και σε αυτό το θέμα, καθώς η Αθήνα χρησιμοποιεί την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ σε βαθμό υστερικών παραπόνων. Πρέσβη των ΗΠΑ, στείλτε πρώτα αυτά τα στοιχεία στο Πεντάγωνο καθώς τα γνωρίζει και τα αγνοεί. Στη συνέχεια στείλτε τα στον γερουσιαστή Μενέντεζ, ο οποίος, όπως γνωρίζουμε από το σκάνδαλο του Κουβανού γιατρού το 2015 και την τρέχουσα έρευνα διαφθοράς, αγαπά τις δωρεάν διακοπές και τα χρήματα. Εδώ και αρκετό καιρό, ο Μενέντεζ, γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ, δεν ενδιαφέρεται για τις ΗΠΑ, αλλά για την Κύπρο, τη Συρία και το Αζερμπαϊτζάν. Περισσότερο από ό,τι οι Έλληνες αξιωματικοί, στοχοποιεί τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, τον εγγυητή της ειρήνης και της ηρεμίας για ολόκληρη την περιοχή. Αν δεν το κάνει αυτό για τα χρήματα, όπως έκανε με το πιστοποιητικό πώλησης κρέατος χαλάλ στην Αίγυπτο, θα πρέπει τουλάχιστον να μάθει την αλήθεια. Πρέσβη των ΗΠΑ, στην πραγματικότητα, τα έγγραφα που θα στείλουμε δεν έχουν καμία σημασία για εμάς. Θα σας κάνουν να συνειδητοποιήσετε ότι ίσως θα έπρεπε να ανησυχείτε τόσο για τα στρατεύματά σας στην Ελλάδα όσο και για τα στρατεύματά σας στη Συρία με τους τρομοκράτες, αντί να ενεργείτε μαζί με τον πραγματικό σύμμαχο, την Τουρκία. Ενημερώστε την πρωτεύουσά σας ότι οι προειδοποιήσεις του Τ/ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ "Άντε τράβα παιδάκι μου" προς τον ΥΕΘΑ της επεκτατικής Ελλάδα με τις ατελείωτες παρενοχλήσεις θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και έπειτα μπορείτε να συνεχίσετε τις διακοπές σας στην Τουρκία με ηρεμία, πρέσβη Flake...».

Σημειώνεται ότι από χθες, πολλοί χρήστες στο twitter με το #hashtag «ΝΑΤΟ Ξύπνα» βάλλουν κατά της Βορειο-ατλαντικής Συμμαχίας για το γεγονός ότι δεν καταδικάζει την Ελλάδα για τις φερόμενες παρενοχλήσεις στο Αιγαίο κατά τουρκικών αεροσκαφών.

«Πρόκληση ΥΦΕΘΑ σε ελληνικά νησιά»

Την ίδια ώρα, με τίτλο «Επίσκεψη πρόκληση από τον Έλληνα υφυπουργό» δημοσιεύεται στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοζτζού ρεπορτάζ, όπου καταγγέλλει την περιοδεία του Νίκου Χαρδαλιά σε 24 νησιά του Αιγαίου.

«Ο Έλληνας ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε 24 νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου. Ο Χαρδαλιάς, ο οποίος επισκέφθηκε επίσης τα νησιά, των οποίων το καθεστώς που έγκειται στις διεθνείς συμφωνίες παραβιάζεται, παρακολούθησε με κιάλια τις βραχονησίδες Ίμια και το νησί Ψέριμο απέναντι από την Αλικαρνασσό. Ο Χαρδαλιάς επισκέφθηκε τη στρατιωτική μονάδα στο νησί Αγαθονήσι στα ανοικτά του Ακιαρλάρ και πόζαρε με στρατιώτες μπροστά από γιγαντιαία ελληνική σημαία».

Τουρκικά πρωτοσέλιδα: Παραβάτης ο Έλληνας, ένοχα σιωπηλό το ΝΑΤΟ

Παράλληλα, ο τουρκικός Τύπος σήμερα γράφει τα εξής: 

Η Ακσάμ, αναφέρει μεταξύ άλλων

«Σιωπηλό το ΝΑΤΟ στην παραβάτη Έλληνα. Για δεύτερη φορά επιχείρησαν τα ελληνικά μαχητικά να εμποδίσουν άσκηση στο πλαίσιο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έδωσε αναγκαία απάντηση με F-16. Η Ελλάδα μέσα σε 11 μήνες προέβη σε 331 παραβιάσεις και 299 παρενοχλήσεις. Οι 11 παρενοχλήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ μένει συνεχώς σιωπηλό απέναντι στην Αθήνα. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ χθες είπε «τα προβλήματα να λυθούν μέσω διπλωματίας».

 

Μιλιέτ:

«Και πάλι ένταση από την Αθήνα. Η μια παρενόχληση μετά την άλλη από Ελλάδα. Η Ελλάδα παίζει και πάλι επικίνδυνα παιχνίδια με δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και προκαλεί ένταση».

 

Τουρκιγέ: Μαζική παραγωγή Ταϊφούν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τουρκική προκλητικότηταΤουρκίαειδήσεις τώραΝΑΤΟ