Κόσμος|26.02.2019 15:57

«Καλαμάρι βαμπίρ από την κόλαση»: Υπάρχει και τρομάζει τα πλήθη (vid)

Newsroom

Το Vampyroteuthis infernalis ή πιο απλά «καλαμάρι βαμπίρ από την κόλαση» είναι μια σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη ωκεανογράφων και πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο είδος καλαμαριού. 

Μπορεί να το ονόμασαν βαμπίρ, όμως εκείνο τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με νεκρά πλάσματα της θάλασσας, δεν κάνει κακό σε κανένα. Πιο συγκεκριμένα, από τη μελέτη του στομάχου του, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω είδος συλλέγει οργανικά υπολείμματα που βυθίζονται κάτω από την επιφάνεια του νερού, στη βαθιά θάλασσα όπου ζει.

Σε αντίθεση με τους στενούς συγγενείς του -τα χταπόδια και τα καλαμάρια, τα οποία τρώνε ζωντανό το θήραμά τους-, το «καλαμάρι βαμπίρ» χρησιμοποιεί δύο νηματώδεις ίνες που υπάρχουν στο σώμα του για να συλλάβει την τροφή του.

Ο Bruce Robison από το Bay Aquarium στο Μοντερέι δηλώνει σχετικά με το καλαμάρι: «Είναι ένα... ζωντανό απολίθωμα το οποίο έχει και μία επιπλέον ικανότητα που δεν συναντάται σε κανένα άλλο πλάσμα: όταν απειλείται βγάζει όλα τα εσωτερικά του όργανα προς τα έξω, τρομοκρατώντας με τον τρόπο αυτό τους επίδοξους θηρευτές του». 

Δείτε το σχετικό βίντεο: 

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

βαμπίρκόλασηθάλασσακαλαμάρι