Κόσμος|22.12.2022 07:55

Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο: «Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί ποτέ» - Ο Μπάιντεν δεν βλέπει πρόθεση από τον Πούτιν

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο (AP Photo)
Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο (AP Photo)
Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο (AP Photo)
Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο (AP Photo)
Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο (AP Photo)
Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο (AP Photo)
Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο (AP Photo)
Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο (AP Photo)
Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο (AP Photo)
Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο (AP Photo)

Σε μία ιστορική ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους νομοθέτες να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να «αφήσουν τους τρομοκράτες να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την επιθετικότητα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε για τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της χώρας του, δίνοντας παράλληλα ένα μήνυμα ελπίδας στους Ουκρανούς που βρίσκονται στην πατρίδα τους.

5 βασικά αποσπάσματα από την ομιλία Ζελένσκι

Ακολουθούν πέντε βασικά αποσπάσματα από την ιστορική ομιλία του στο Καπιτώλιο, όπως τα παρουσιάζει το CNN:

  • Ο Ζελένσκι ζήτησε συνεχή οικονομική στήριξη από τις ΗΠΑ, λέγοντας στο Κογκρέσο: «Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι μια επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και τη δημοκρατία που χειριζόμαστε με τον πιο υπεύθυνο τρόπο».
  • Ο Ζελένσκι κάλεσε τους νομοθέτες να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και «να αφήσουν τους τρομοκράτες να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την επιθετικότητα». Σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων, αλλά πρόσθεσε πως κάθε μέλος του Κογκρέσου μπορεί να βοηθήσει στην εφαρμογή του.
  • Οι Ρώσοι «χρησιμοποιούν τα πάντα» εναντίον ουκρανικών πόλεων, όπως το Μπαχμούτ, αλλά η Ουκρανία «κρατάει τις γραμμές της και δεν θα παραδοθεί ποτέ», είπε ο Ζελένσκι υπό έντονα χειροκροτήματα. «Πέρυσι, 70.000 άνθρωποι ζούσαν εκεί, στο Μπαχμούτ... Τώρα μένουν μόνο λίγοι πολίτες. Κάθε σπιθαμή αυτής της γης είναι ποτισμένη με αίμα... Το Ντονμπάς άλλαξε χέρια αρκετές φορές σε σκληρές μάχες, ακόμα και σε μάχες με τα χέρια. Αλλά το ουκρανικό Ντονμπάς παραμένει», είπε.
  • Ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι Ουκρανοί θα γιορτάσουν φέτος τα Χριστούγεννα, παρά τις φρικαλεότητες του πολέμου, λέγοντας στο Κογκρέσο: «Ακόμη και αν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, το φως της πίστης μας στον εαυτό μας δεν θα σβήσει».
  • Ο Ζελένσκι έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι η Ουκρανία θα επιτύχει «απόλυτη νίκη», επαναλαμβάνοντας τα έντονα εισαγωγικά του σχόλια, τα οποία έλεγαν «η Ουκρανία ζει και βασιλεύει».

Η στρατιωτική βοήθεια «δεν είναι ελεημοσύνη, είναι επένδυση»

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία δεν είναι «ελεημοσύνη» αλλά «επένδυση», είπε την Τετάρτη ενώπιον του Κογκρέσου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, όπου κυριαρχούσαν τα ουκρανικά εθνικά χρώματα.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, να σας ευχαριστήσω πολύ για την οικονομική βοήθεια που μας χορηγήσατε και αυτή μπορεί να αποφασίσετε», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους. «Τα χρήματά σας δεν είναι ελεημοσύνη, είναι επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και στη δημοκρατία, την οποία διαχειριζόμαστε με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο».

Η Ουκρανία «δεν θα παραδοθεί ποτέ»

Η Ουκρανία «κρατάει τις θέσεις της και δεν θα παραδοθεί ποτέ», είπε ακόμη σε άλλο σημείο της ομιλίας του στο Κογκρέσο, καθώς ο πόλεμος στη χώρα που άρχισε με την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου οδεύει να συμπληρώσει δέκα μήνες.

Ο κ. Ζελένσκι προσέφερε στο Κογκρέσο ουκρανική σημαία από την Μπαχμούτ, ένα από τα μέτωπα όπου εκτυλίσσονται οι πιο σφοδρές συγκρούσεις. Είπε ότι του την έδωσαν «οι ήρωές μας» όταν βρισκόταν την προηγουμένη στο μέτωπο.

«Όταν ήμουν στην Μπαχμούτ χθες, οι ήρωές μας μου έδωσαν τη σημαία, τη σημαία τους, το λάβαρο αυτών που υπερασπίζονται την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο με τίμημα τη ζωή τους», είπε προτού παραδώσει το ουκρανικό εθνικό σύμβολο με τις υπογραφές στρατιωτών στην απερχόμενη πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ως εκ του αξιώματός της πρόεδρο της αμερικανικής Γερουσίας.

«Ο Πούτιν νόμιζε πως θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ»

Το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που θα παραδώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία θα ενισχύσει σημαντικά την άμυνα της χώρας απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις, τόνισε επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς εναέριου χώρου», είπε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας πως χάρη στο σύστημα αυτό θα αποτραπούν πλήγματα «σε πόλεις μας» και σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε ότι «δεν ανησυχεί καθόλου» για την ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Ποτέ δεν έχω δει το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ τόσο ενωμένη», υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν προτού σημειώσει ότι «ο Πούτιν νόμιζε πως θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, αλλά αντιθέτως το ισχυροποίησε».

Μπάιντεν: Ο Ζελένσκι ανοικτός σε μία ειρηνευτική συμφωνία, καμία πρόθεση από Πούτιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε, μεταξύ άλλων, πως αποκόμισε την αίσθηση ότι ο Ουκρανός ομόλογός του είναι ανοικτός στην επιδίωξη μιας «δίκαιης» ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, συμπληρώνοντας ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο.

«Είστε ανοικτός στην επιδίωξη μιας δίκαιης ειρηνευτικής συμφωνίας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Ζελένσκι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει αυτόν τον βάναυσο πόλεμο», συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Τέλος, από την πλευρά του ο Ζελένσκι διευκρίνισε πως «δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία σημαίνει κανένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

ΗΠΑΛευκός ΟίκοςΤζο ΜπάιντενΟυκρανίαΒλαντίμιρ ΠούτινπόλεμοςΒολοντιμίρ Ζελένσκι