Κόσμος|22.12.2022 20:15

Διευρύνει την παρουσία της σε διαφιλονικούμενα χωρικά ύδατα η Κίνα: Κατασκευάζει τεχνητό νησί – Τι απαντά το Πεκίνο

Newsroom

Διευρύνει την παρουσία της σε αμφισβητούμενα ύδατα η Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο κάνει λόγο για την κατασκευή τεχνητού νησιού σε μη κατεχόμενα τμήματα των νησιών Σπράτλι, ανοιχτά των Φιλιππίνων. Σύμφωνα με το μέσο, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να εδραιώσει την παρουσία της χώρας στην περιοχή.

Η δορυφορική εικόνα που έφερε στη δημοσιότητα το Bloomberg προέρχεται, σύμφωνα με το πρακτορείο, από Αμερικανούς αξιωματούχους, και δείχνει την Κίνα να ανακτά μη κατεχόμενα τμήματα των νησιών Σπράτλι. Από την πλευρά τους οι Φιλιππίνες δηλώνουν ότι «ανησυχούν σοβαρά» για τις εξελίξεις. Όπως επισημαίνεται, γύρω από τα αμφισβητούμενα νησιά αναδύθηκαν νέοι σχηματισμοί ξηράς. Στην περιοχή τα τελευταία χρόνια εργάζεται και ένα κινεζικό σκάφος με υδραυλικό εκσκαφέα.

«Ανησυχούμε σοβαρά, καθώς τέτοιες δραστηριότητες αντιβαίνουν στους Κώδικες Συμπεριφοράς σχετικά με τη δέσμευση της Θάλασσας της Νότιας Κίνας για αυτοσυγκράτηση και τη Διαιτητική Απόφαση του 2016», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων και πρόσθεσε ότι ζήτησε από άλλες υπηρεσίες να διερευνήσουν την έκθεση.

Τα τελευταία χρόνια η κινεζική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει τεχνητά νησιά σε υφάλους στα αμφισβητούμενα ύδατα. Παράλληλα, έχει προχωρήσει και στην κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων και αεροδιαδρόμων. Επανειλημμένα η κινεζική ακτοφυλακή και ναυτική πολιτοφυλακή έχουν κατηγορηθεί από τις Φιλιππίνες για παρενόχληση και επίθεση σε αλιευτικά και άλλα σκάφη γύρω από τα νησιά.

Τα νησιά Σπράτλι διεκδικούν πολλές χώρες, όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Ταϊβάν και η Μαλαισία, καθώς είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μέχρι σήμερα οι διαμάχες και οι εδαφικές διεκδικήσεις για το νησιωτικό σύμπλεγμα δεν έχουν επιλυθεί.

Διαψεύδει η Κίνα – Κάνει λόγο για «αβάσιμη έκθεση»

Την έκθεση του Bloomberg κλήθηκε να σχολιάσει η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η μη ανάληψη δράσης σε ακατοίκητα νησιά και υφάλους της Θάλασσας της Νότιας Κίνας είναι μια επίσημη συναίνεση που επιτεύχθηκε από την Κίνα και τις χώρες της ASEAN μέσω ενεργειών και δηλώσεων από κάθε μέρος», σημείωσε. «Η ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας - Φιλιππίνων έχει επί του παρόντος καλή δυναμική και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να χειρίζονται κατάλληλα τα θαλάσσια ζητήματα μέσω φιλικών διαβουλεύσεων», κατέληξε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΗΣΕΙΣ

ΚίνανησιάBloombergΦιλιππίνεςειδήσεις τώρα