Κόσμος|23.12.2022 21:30

Οργή στο Παρίσι μετά την ένοπλη επίθεση κατά κουρδικού πολιτιστικού κέντρου: Υπόνοιες για ρατσιστικό έγκλημα – Είχε όπλα στο σπίτι του ο δράστης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo

Νέες πληροφορίες «έρχονται στο φως» για τον δράστη του μακελειού σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο του Παρισιού, και συγκεκριμένα στο 10ο διαμέρισμα. Ο 69χρονος φέρεται ότι είχε όπλα στο σπίτι του και ότι ήταν σκοπευτής σε αθλητικό κέντρο ενώ ήταν γνωστός για πράξεις βίας.

Σημειώνεται ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, και τρεις νοσηλεύονται σοβαρά τραυματισμένοι. Για ειδεχθή επίθεση έκανε λόγο ο Μακρόν.

Είχε όπλα σπίτι του

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών G. Darmanin, ο 69χρονος δράστης ήταν συνταξιούχος σιδηροδρόμων William M, κάτοχος όπλων και σκοπευτής σε αθλητικό κέντρο. Ο 69χρονος συνελήφθη από την αστυνομία που πιστεύεται ότι έδρασε μόνος του ενώ «δεν έχει ανακριθεί ακόμα γιατί νοσηλεύεται. Η ανάκριση θα γίνει σε λίγες ώρες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας σημείωσε πως η αστυνομία πήγε «σε λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά» στο σημείο, προκειμένου να συλλάβει τον δράστη, ο οποίος «προφανώς έδρασε μόνος του». Παρά το δικαστικό του παρελθόν, ο τελευταίος «δεν ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες», ούτε «φακελώθηκε ως κάποιος ακροδεξιός», πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι ο 69χρονος συλληφθείς ήταν «σκοπευτής» σε αθλητικό σύλλογο και είχε «δηλώσει πολλά όπλα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν είναι «βέβαιο (...) ότι [ο σκοπευτής] το έκανε ειδικά για να [στοχεύσει] τους Κούρδους», αλλά μάλλον για να στοχεύσει «ξένους». Το κίνητρό του μπορεί να προσδιοριστεί μετά την ακρόασή του, «σε λίγες ώρες», επειδή αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε νοσοκομείο για τραυματισμούς, πρόσθεσε ο υπουργός.

Γνώριμος για ρατσιστικές επιθέσεις ο δράστης

Σημειώνεται πως ο φερόμενος δράστης που συνελήφθη από τις αρχές ήταν υπεύθυνος και για προηγούμενη εγκληματική επίθεση και μάλιστα με ρατσιστικά κίνητρα. Μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα, με την οποία επικοινώνησε η «Le Monde», ανέφερε ότι ο ύποπτος William M., 69 ετών, είναι γνωστός στα δικαστήρια «για πράξεις βίας που διαπράχθηκαν το 2016 και για απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε καταυλισμό μεταναστών στο 12ο διαμέρισμα του Παρισιού στις 8 Δεκεμβρίου 2021».

Μακρόν: «Ειδεχθής επίθεση»

Οι Κούρδοι της Γαλλίας έγιναν στόχος μιας ειδεχθούς επίθεσης σήμερα, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε ανάρτησή του στο Twitter, αφού λίγες ώρες νωρίτερα ένας ένοπλος σκότωσε τρεις ανθρώπους σε ένα κουρδικό κοινοτικό κέντρο στο κέντρο του Παρισιού.

«Οι Κούρδοι της Γαλλίας έγιναν στόχος μιας ειδεχθούς επίθεσης στην καρδιά του Παρισιού. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, τους ανθρώπους που δίνουν μάχη για τη ζωή τους, τις οικογένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα» ανέφερε ο Μακρόν στην ανάρτησή του.

Επεισόδια στο Παρίσι μετά τις δηλώσεις του Υπουργού

Εντωμεταξύ, εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στο Παρίσι, λίγη ώρα μετά την άφιξη του υπουργού Εσωτερικών στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η ένοπλη επίθεση. Αιτία η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ότι δεν ήταν στόχο οι Κούρδοι. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, τουλάχιστον 11 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα σε διαδηλωτές, οι οποίοι με τη σειρά τους πέταξαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση τους, έκαψαν κάδους σκουπιδιών και έστησαν οδοφράγματα.

«Στόχος ήταν Κούρδοι», δήλωσε ο Ζουάν-Γκολάν Ελιμπέρ, καλλιτέχνης που εργάζεται στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο.

Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για «φόνο, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και διακεκριμένη βία» και οι έρευνες έχουν προς το παρόν ανατεθεί στην 2η διεύθυνση της δικαστικής αστυνομίας.

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει ενδεχόμενα ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την επίθεση.

Στην οδό Ανγκιέν και στην γύρω περιοχή λειτουργούν πολλά εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα και τα πεζοδρόμια είναι συνήθως γεμάτα κόσμο.

Το Κέντρο Ahmet Kaya, προς τιμήν του διάσημου ομώνυμου Κούρδου τραγουδιστή, είναι ένωση (του γαλλικού νόμου 1901) με στόχο την «προοδευτική ενσωμάτωση» του κουρδικού πληθυσμού που ζει στην Γαλλία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓαλλίαΚούρδοιένοπλη επίθεσηΕμανουέλ ΜακρόνΠαρίσι