Κόσμος|24.12.2022 15:42

Δυστύχημα στο Βουκουρέστι: «Πάρε ανάσες» - Συγκλονιστικό ντοκουμέντο μετά το τροχαίο - Σοκάρουν οι περιγραφές επιβατών

Newsroom

Ένα σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο από τις πρώτες στιγμές που βίωσαν οι Έλληνες ταξιδιώτες στο τροχαίο δυστύχημα με το λεωφορείο, στο Βουκουρέστι φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Open.

Στο βίντεο φαίνονται οι στιγμές αγωνίες και χάους που επικράτησαν λίγα δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση του λεωφορείου με την αψίδα, πριν καν φτάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Ένας άνδρας φαίνεται στο πάτωμα του οχήματος προσπαθώντας να βοηθήσει ανθρώπους που είχαν καταπλακωθεί από την οροφή. Φωνάζει μάλιστα σε κάποια στιγμή «πάρε ανάσες».

Οι εργασίες αποκατάστασης, όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Αντώνης Τσολναράς ολοκληρώθηκαν στο σημείο. 

Η κατάσταση των τραυματιών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του είναι ένας άνδρας 58 ετών με καταγωγή από τη Λάρισα, ενώ ευχάριστα είναι τα νέα για μια Ελληνίδα που ήταν σοβαρά τραυματισμένη. Σήμερα, Σάββατο, το πρωί αποσωληνώθηκε, έχει επαφή με το περιβάλλον και την επισκέφτηκε η Ελληνίδα πρέσβης στη Ρουμανία.

Επίσης, 13 άνθρωποι νοσηλεύονται σε 3 διαφορετικά νοσοκομεία, οι περισσότεροι με ελαφρά τραύματα. Δύο εξ αυτών είναι έφηβοι που συνοδεύουν τον πατέρα τους ο οποίος έχει τραυματιστεί πιο σοβαρά και είναι σε πιο κρίσιμη κατάσταση.

Κάποιοι Έλληνες έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα με αεροπλάνο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έχει ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τους συγγενείς των ταξιδιωτών.

Τι είπε στις ρουμάνικες Αρχές ο οδηγός

Ο οδηγός του λεωφορείου, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του OPEN ανέφερε πως έκανε λάθος το GPS και πήγε από έναν δρόμο που κανονικά δεν περνάνε τα λεωφορεία. Επίσης, έριξε το φταίξιμο και στο γεγονός πως ήταν κουρασμένος επειδή οδηγούσε 16 σερί ώρες το λεωφορείο.

Υπάρχουν πάντως αναφορές για πολλά δυστυχήματα στο συγκεκριμένο σημείο και όλα αυτά είναι υπό διερεύνηση από τις ρουμανικές Αρχές.

Οι αρμόδιες Αρχές μάλιστα έχουν ενημερώσει τους Έλληνες ταξιδιώτες ότι μπορούν να προσφύγουν κατά του ρουμανικού δημοσίου για το δυστύχημα.

«Γλιτώσαμε από θαύμα»

Μια επιβάτιδα του λεωφορείου μίλησε επίσης στο OPEN περιγράφοντας πως από το δυστύχημα «επηρεάστηκαν κυρίως από τις μπροστινές θέσεις μέχρι και τη μέση του λεωφορείου. Περίπου τη δεύτερη πόρτα. Εμείς καθόμασταν στην δεύτερη θέση από τον άνθρωπο που είναι απών αυτή τη στιγμή. Ναι, γλιτώσαμε από θαύμα».

Η σύζυγος του θύματος θέλει να γυρίσει στα παιδιά της

Η αδερφή του άνδρα που σκοτώθηκε μίλησε στο Open, περιγράφοντας πως μετά το δυστύχημα «ξεκίνησε ένας γολγοθάς. Παίρναμε τηλέφωνο, εγώ έπαιρνα τηλέφωνο στα κινητά τους. Δεν μου το σήκωνε κανένας. Δεν ήξερα όμως το γραφείο. Παίρνω τηλέφωνο την κόρη του αδερφού μου, είναι μικρή κοπέλα βέβαια 23 χρονών. Και πήρε τηλέφωνο στο γραφείο».

Όπως είπε η σύζυγος του θύματος έμαθε τα δυσάρεστα. «Το έμαθε, πριν λίγο μιλήσαμε, το έχει μάθει το γεγονός και θέλει να βάλει υπογραφή να φύγει, να έρθει εδώ στα παιδιά της. Δεν ξέρω όμως αν μπορεί να μεταφερθεί και με τον τρόπο που γίνεται να μεταφερθεί».

Η Σοφία Γραμματά, η Ελληνίδα πρέσβης είπε για το θύμα πως «κατέληξε με την έννοια της μη λειτουργίας της καρδιάς αλλά απ΄ ότι μας είπε ο υφ. Εσωτερικών της Ρουμανίας, ο οποίος ήταν από την αρχή στο περιστατικό και είναι χειρουργός ο ίδιος, με το που τον είδε να τον απεγκλωβίζουν από το λεωφορείο, η εκτίμησή του κατ΄ιδίαν στην πρεσβεία ήταν ότι δεν επρόκειτο να επιβιώσει». 

«Φώναζα δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ακόμη μια επιβάτιδα μίλησε στην κάμερα του Alpha περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που έζησε.

«Με το που πήραμε τη στροφή ξαφνικά νιώθω ένα μπαμ κάτι να με πλακώνει, νιώθω ένα βάρος στην πλάτη μου, είχε σφηνωθεί το κεφάλι μου μπροστά στο κάθισμα. Ένιωθα το βάρος από πάνω. Άρχισα να φωνάζω δε μπορώ να αναπνεύσω…» λέει η νεαρή που είναι καλά στην υγεία της.

«Ήταν σαν μακελειό. Να βλέπεις παντού αίματα, να κλαίει ο κόσμος, να μην ξέρει ο κόσμος τι γίνεται...», σημείωσε η ίδια. 

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εννέα επιβάτες που είναι καλά στην υγεία τους επέστρεψαν ήδη αεροπορικώς στην Ελλάδα με πτήση Βουκουρέστι-Αθήνα στις 10:45, ενώ ακόμη εννέα θα επιστρέψουν αργότερα εντός της ημέρας.

Συνολικά μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας αναμένεται να έχουν επαναπατρισθεί 18 άτομα.

Από τους υπόλοιπους, 16 άνθρωποι παραμένουν σε νοσοκομεία, ενώ οι υπόλοιποι 12 βρίσκονται σε ξενοδοχεία του Βουκουρεστίου, στην πλειοψηφία τους συγγενείς των τραυματιών. Πλην τριών περιπτώσεων, οι υπόλοιποι τραυματίες δεν φέρουν σοβαρά τραύματα.

Από τους νοσηλευόμενους, πλέον δεν βρίσκεται κανένας σε καταστολή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραθάνατοςλεωφορείοΡουμανίατροχαίοτροχαίο δυστύχημαΒουκουρέστι