Κόσμος|24.12.2022 22:05

Δυστύχημα στο Βουκουρέστι: Οδηγός χωρίς εμπειρία οδηγούσε για 18ώρες σε δρόμο καρμανιόλα - Τα αναπάντητα ερωτήματα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Νέες μαρτυρίες για τα αίτια της τραγωδίας με ένα θύμα και περισσότερους από 10 τραυματίες που εκτυλίχθηκε στην άσφαλτο στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας έρχονται στο φως της δημοσιότητας και μέσα από το φακό της τηλεόρασης του OPEN.

Οι18 ώρες σερί που βρισκόταν στο τιμόνι ο οδηγός του λεωφορείου, η ελάχιστη εμπειρία που είχε σε ανάλογα ταξίδια, η απουσία δεύτερου οδηγού για να τον ξεκουράζει αλλά και το ίδιο το σημείο που θεωρείται «καρμανιόλα» για τα αυτοκίνητα είναι μερικές από τις βασικές αιτίες - σύμφωνα με τις μαρτυρίες - που οδήγησαν στο ατύχημα που στοίχισε τη ζωή σε ένα 57χρονο Λαρισαίο

«Δεν ήταν μόνο οι 18ώρες που οδηγούσε συνεχόμενα, ακόμα και τις ταχύτητες δυσκολευόταν να αλλάξει. Δηλαδή ήτανε...απορώ πως αυτός ο άνθρωπος ήταν επαγγελματίας. Καλός, χρυσός άνθρωπος, αλλά σαν επαγγελματίας δεν έκανε» δήλωσε στην τηλεόραση του OPEN,  Έλληνας επιβάτης του μοιραίου λεωφορείου, ο οποίος τραυματίστηκε.

«Ταξιδεύαμε όλο το βράδυ και όταν φτάσαμε στο Βουκουρέστι, ο οδηγός δεν ήξερε πώς να πάει προς την Βουλή από τον κεντρικό δρόμο» είπε άλλη μάρτυρας.

Οι μαρτυρίες επιβεβαιώνονται για την ελλειπή γνώση και εμπειρία του οδηγού επιβεβαιώνονται και από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του τουριστικού πρακτορείου στο οποίο άνηκε το λεωφορείο, ο οποίος δήλωσε πως ο οδηγός δεν είχε μεγάλη εμπειρία καθώς είχε πραγματοποιήσει μόνο δυο ταξίδια στο Βουκουρέστι. Ο Γιάννης Μπατζιόλας επιβεβαίωσε κιόλας πως ο οδηγός ήταν μόνος του και εξήγησε τους λόγους που δεν υπήρχε δεύτερος οδηγός. 

Μιλώντας στο onlarissa.gr υποστήριξε πως ένα έκτακτο γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν δύο οδηγοί, ωστόσο το λεωφορείο κινήθηκε από Βόλο έως Θεσσαλονίκη με άλλον οδηγό και με άλλο συνέχισε για το Βουκουρέστι.

«Το δρομολόγιο, είχε προγραμματιστεί κανονικά με δύο οδηγούς γιατί είναι 16 ώρες. Ο δεύτερος οδηγός μία ώρα πριν την αναχώρηση του ταξιδιού λόγω γαστρεντερίτιδας δηλώνει κώλυμα και δε μπορεί να ξεκινήσει. Τότε αντικαταστάθηκε με άλλο οδηγό που πήγε το λεωφορείο μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη παρέλαβε το λεωφορείο ο οδηγός που πήγε στο Βουκουρέστι. Ήτανε μόνος του και γενικά δεν έτρεχε καθόλου, έχω μιλήσει με πελάτες, πήγαινε σε όλη τη διαδρομή πολύ προσεκτικά… Οπότε σίγουρα δεν έφταιγε η ταχύτητα για το συμβάν που έγινε… Περιμένουμε και εμείς τους ειδικούς για τα αίτια της τραγωδίας για να μπορούμε να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα», δήλωσε.

7 ατυχήματα σε 4 μήνες - Το OPEN στο σημείο της τραγωδίας

Εντωμεταξύ για δρόμο καρμανιόλα όπου ήδη έχουν γίνει 7 ατυχήματα με λεωφορεία και φορτηγά μέσα σε 4 μήνες με το πρώτο να σημειώνεται δυο μήνες μετά τις εργασίες που έγιναν σε αυτή. Οι Αρχές εξετάζουν αν αυξήθηκε το ύψος του οδοστρώματος μετά τις εργασίες.

Μετά το ατύχημα, η ρουμανική τροχαία κάνει συστάσεις στα λεωφορεία που περνούν από τη γέφυρα στο μοιραίο σημείο του ατυχήματος. Το OPEN βρέθηκε στο σημείο -παγίδα θανάτου και έδειξε πως στο δρόμο υπάρχουν δυο μεγάλες σημάνσεις τις οποίες δεν είδε ο οδηγός ο οποίος άλλαξε λωρίδα και 40 μέτρα μετά συγκρούστηκε στην κολώνα.

Νέο βίντεο ντοκουμέντο, που μετέδωσε το τηλεοπτικό μέσο ενημέρωσης «Digi 24» της Ρουμανίας, φαίνεται να ξεκαθαρίζει ότι ο οδηγός άλλαξε την τελευταία στιγμή λωρίδα και χτύπησε στην Κολώνα.

Δεν είδε τη σήμανση

Στο βίντεο το οποίο τραβήχτηκε ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το δυστύχημα και από διερχόμενο αυτοκίνητο που κινούνταν πίσω από το μοιραίο λεωφορείο  φαίνεται ότι ο οδηγός άλλαξε λωρίδα την τελευταία στιγμή. Δεν είδε την σήμανση και προσκρούσει στην κολώνα.

Η κατάσταση των τραυματιών

Ευχάριστα είναι τα νέα για μια Ελληνίδα που ήταν σοβαρά τραυματισμένη από την σύγκρουση. Σήμερα, Σάββατο, το πρωί αποσωληνώθηκε, έχει επαφή με το περιβάλλον και την επισκέφτηκε η Ελληνίδα πρέσβης στη Ρουμανία.

Επίσης, 13 άνθρωποι νοσηλεύονται σε 3 διαφορετικά νοσοκομεία, οι περισσότεροι με ελαφρά τραύματα. Δύο εξ αυτών είναι έφηβοι που συνοδεύουν τον πατέρα τους ο οποίος έχει τραυματιστεί πιο σοβαρά και είναι σε πιο κρίσιμη κατάσταση.

Κάποιοι Έλληνες έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα με αεροπλάνο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έχει ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τους συγγενείς των ταξιδιωτών.

«Από θαύμα γλίτωσα» - Τι είπε ο δεύτερος οδηγός

Μια... τυρόπιτα κυριολεκτικά έσωσε τον δεύτερο οδηγό του μοιραίου λεωφορείου που ακύρωσε το ταξίδι του λίγες ώρες πριν την αναχώρηση, καθώς του συνέβη ένα απίστευτο περιστατικό, το οποίο του έσωσε τη ζωή μίλησε στο thenewspaper.gr και εξήγησε τι ακριβώς έγινε. Ο δεύτερος οδηγός αναμένεται να καταθέσει κι αυτός.

Ειδικότερα, όπως εξομολογείται ο ίδιος έπαθε τροφική δηλητηρίαση από μία τυρόπιτα και έτσι τηλεφώνησε στο τουριστικό πρακτορείο για να ακυρώσει τη συμμετοχή του στην εκδρομή. Ο ίδιος δε μπορεί να πιστέψει το κακό που έγινε μέσα σε λίγα λεπτά, σε έναν πολύ γνωστό προορισμό για τους περισσότερους επαγγελματίες οδηγούς τουριστικών λεωφορείων.

«Από θαύμα γλίτωσα. Που να ήξερα, μία ατυχία που έπαθα, η δηλητηρίαση, ότι μπορούσε να μου σώσει τη ζωή» λέει σοκαρισμένος από το δυστύχημα.

και από βίντεο ντοκουμέντα, τα οποία δείχνουν πως ο οδηγός άλλαξε λωρίδα τελευταία στιγμή και συνέχισε την πορεία του παρά το γεγονός ότι υπήρχε σήμανση.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον οδηγό το GPS ήταν αυτό που τον κατεύθυνε στο δρόμο και τον μπέρδεψε οδηγώντας τον κάτω από τη μοιραία γέφυρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουκουρέστιτροχαίο δυστύχημαΡουμανίαειδήσεις τώρα