Κόσμος|27.12.2022 16:28

Τουρκία: Στα τέλη Μαρτίου το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας στα νοικοκυριά, είπε ο Ντονμέζ

Μαρία Ζαχαράκη

Στα τέλη Μαρτίου του 2023 θα δοθεί στους Τούρκους καταναλωτές το πρώτο φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. Δύο μήνες δηλαδή από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, ο Ντονμέζ είπε ότι το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν ολοκλήρωσε τις εργασίες του στην περιοχή Γιορουκλέρ-1 και συνεχίζει το έργο του στη 2η τοποθεσία στα ανοιχτά της ακτής Τασουτζού της Μερσίνης.

«Όλοι όσοι ζουν στην Κύπρο έχουν δικαίωμα επί των υδρογονανθράκων»

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας σχολίασε επίσης και την ανακάλυψη του κοιτάσματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Υπενθύμισε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος έχουν προβεί στις απαραίτητες δηλώσεις ως προς αυτό, δηλ. ότι όλοι στο νησί πρέπει να επωφεληθούν από αυτούς τους ενεργειακούς πόρους.

«Όλοι όσοι ζουν στο νησί της Κύπρου έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν από αυτούς τους πόρους. Θεωρούμε ότι οι ενέργειες που γίνονται, αγνοώντας την άλλη πλευρά δεν είναι δίκαιες. Το υπουργείο Εξωτερικών μας έχει σε δηλώσεις του έχει τονίσει ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ομογενών μας που ζουν στη βόρεια Κύπρο πρέπει να προστατευθούν».

Τι κρύβεται πίσω από την αναγγελία του Ερντογάν για μεγάλο κοίτασμα

Την ίδια ώρα, οι αντίπαλοι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λένε πως η αναγγελία για μεγάλη ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί ακόμη ένα «προεκλογικό πυροτέχνημα» καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εκλογές στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του OPEN και του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη στο μεσημεριανό δελτίο του σταθμού: «Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε άλλη μια πομπώδη ανακοίνωση προκειμένου να κερδίσει περισσότερους ψηφοφόρους. Ανακοίνωσε πως ανακάλυψαν μεγάλο κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα, το γεωτρύπανο Φατίχ. Είναι το πρώτο που απέκτησε η Τουρκία και αυτό που έκανε την ανακάλυψη. Το κοίτασμα είναι 58 δισ. κυβικά μέτρα και βρίσκεται 3.023 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, όπως ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Επόμενος στόχος η Ανατολική Μεσόγειος

Και ενώ όλα τα γεωτρύπανα έχουν συγκεντρωθεί στη Μαύρη Θάλασσα της Τουρκίας, εκεί που φέρεται να έχει ανακαλυφθεί αυτός ο πλούτος, ο Τούρκος πρόεδρος δεν αφήνει απ΄ έξω την Ανατολική Μεσόγειο. Είπε ότι θα επικεντρωθεί και στις έρευνες στη Μεσόγειο με το Αμπντουλχαμίντ Χαν». 

Η τουρκική πολιτική σκηνή προβάλλει ως μεγάλο αυτό το γεγονός, όπως σημειώνει Μαρία Ζαχαράκη με στόχο να πει στους πολίτες εν μέσω οικονομικής κρίσης πως η κυβέρνηση Ερντογάν φέρνει αποτελέσματα και έσοδα στον λαό.

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε πως αυτό το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας που έχει βρεθεί θα δοθεί στον Τούρκο καταναλωτή στα τέλη του Μαρτίου του 2023, δηλαδή δύο μήνες πριν τις προγραμματισμένες εκλογές στην Τουρκία. «Όλα για τις εκλογές και την αύξηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος και με το βλέμμα στην Ανατολική Μεσόγειο», σχολιάζει η ανταποκρίτρια. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραφυσικό αέριοΤουρκίαΦατίχ Ντονμέζ