Κόσμος|28.12.2022 07:50

Financial Times: Ποιες είναι οι 25 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή το 2022

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Oleksandra Matviichuk (AP Photo)
Ketanji Brown Jackson (AP Photo)
Francesca Bellettini (AP Photo)
Jane Fraser (AP Photo)
Karen Lynch (AP Photo)
Sanna Marin (AP Photo)
Francia Elena Marquez Mina (AP Photo)
Mia Mottley (AP Photo)
Sherry Rehman (AP Photo)
Serena Williams (AP Photo)
Amanda Blanc (Youtube/Screenshot)
Jamie Fiore Higgins (Instagram)
Rebecca Gomperts (AP Photo)
Rina Gonoi (AP Photo)
Οι γυναίκες του Ιράν (AP Photo)
Paula Kahumbu (AP Photo)
MacKenzie Scott (AP Photo)
Sarina Wiegman (AP Photo)
Michelle Yeoh (AP Photo)
Tsitsi Dangarembga (AP Photo)
Billie Eilish (AP Photo)
Annie Ernaux (AP Photo)
Anne Imhof (Instagram)
Meghan Markle (AP Photo)
Domee Shi στα δεξιά (AP Photo)

Η επιρροή έχει πολλές μορφές. Το τεύχος «Γυναίκες της Χρονιάς» των Financial Times το επιβεβαιώνει αυτό -για άλλη μια χρονιά- υπογραμμίζοντας τα επιτεύγματα γυναικών σε διάφορους πολιτισμούς και κλάδους.

Μέγκαν Μαρκλ, Σάνα Μάριν, Μπίλι Άιλις είναι μεταξύ των 25 προσωπικοτήτων που, με τον τρόπο τους, επηρεάσαν και ίσως άλλαξαν λίγο τον κόσμο φέτος.

Οι 25 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή φέτος

Oleksandra Matviichuk: Δικηγόρος - Χρονικογράφος εγκλημάτων πολέμου

Η Oleksandra Matviichuk, μια 39χρονη δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει συγκεντρώσει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μέσω του Κέντρου Πολιτικών Ελευθεριών, του οποίου ηγείται.

Ketanji Brown Jackson: Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

H αξιότιμη Ketanji Onyika Brown Jackson έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που ανέβηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Francesca Bellettini: Διευθύνων Σύμβουλος, Saint Laurent

Η Francesca Bellettini, εν μέσω μιας δύσκολης χρονιάς, συνέχισε να οδηγεί τον οίκο Saint Laurent, όπου είναι διευθύνουσα σύμβουλος από το 2013, προς μια εξαιρετική ανάπτυξη. Η Saint Laurent πέτυχε ένα εξαιρετικό τρίτο τρίμηνο με έσοδα ύψους 916 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 40% και το έκανε... χωρίς να βγάλει άχνα.

Jane Fraser: Διευθύνων Σύμβουλος, Citigroup

Η Jane Fraser έγινε διευθύνουσα σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου και το έκανε... με χρώμα! Από τότε που ανέλαβε την κορυφαία θέση το 2021, συνεχίζει να φορά ροζ κοστούμια και φλοράλ φορέματα και να υποστηρίζει το ηγετικό στυλ που την ξεχώριζε εδώ και καιρό ανάμεσα σε μια ομάδα γυναικών που προσπαθούσαν να μιμηθούν τους άνδρες αντιπάλους τους.

Karen Lynch: CEO, CVS Health

Το πρόσωπο που επαναπροσδιορίζει την υγειονομική περίθαλψη στην Αμερική δεν είναι γιατρός, αλλά μια γυναίκα που έχει περιηγηθεί στο σύστημα ως ασθενής, φροντιστής και διευθύνων σύμβουλος. Τον Φεβρουάριο του 2021, εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας, η Karen Lynch έγινε CEO της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης, της CVS. 

Sanna Marin: Πρωθυπουργός, Φινλανδία

Από τότε που έγινε η νεότερη εκλεγμένη ηγέτιδα στον κόσμο, σε ηλικία μόλις 34 ετών, η πολιτική εμπειρία της Marin ως πρώην επικεφαλής δημοτικού συμβουλίου και υπουργού μεταφορών και επικοινωνιών ήταν σαφής στην αποφασιστική διακυβέρνηση που ασκεί. Φέτος ηγήθηκε των εκκλήσεων για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, πίεσε για την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, διαπραγματεύτηκε επιδέξια τις πολιτικές συνασπισμού και συνέχισε να ηγείται μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης της  Covid-19.

Francia Elena Marquez Mina: Αντιπρόεδρος, Κολομβία

Δικηγόρος, περιβαλλοντολόγος, αντιπρόεδρος, η Francia εκπροσωπεί όλους τους ανθρώπους που αποσιωπήθηκαν κατά τη διάρκεια των πέντε αιώνων κατά τους οποίους η ιστορία της Αμερικής γράφτηκε με το αίμα των μαύρων και των ιθαγενών.

Mia Mottley: Πρωθυπουργός, Μπαρμπάντος

Η Mottley, δικηγόρος που εκπαιδεύτηκε στο London School of Economics, κέρδισε την πρώτη της πολιτική έδρα σε ηλικία 28 ετών. Στην COP26 κατέστησε σαφές ότι η αποτυχία των βιομηχανικών κρατών να επενδύσουν ουσιαστικά για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής ήταν καταστροφική για τον πλανήτη. Η ομιλία της ήταν συγκλονιστική.

Sherry Rehman: Υπουργός για το κλίμα, Πακιστάν

Στην COP27 τον περασμένο μήνα, η Sherry Rehman έδωσε μια δυνατή περιγραφή των καταστροφικών πλημμυρών στο Πακιστάν, υπογραμμίζοντας την αδικία που βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής. «Το παζάρι που έγινε μεταξύ του παγκόσμιου βορρά και του παγκόσμιου νότου δεν λειτουργεί», μας είπε. Με τη δύναμη του επιχειρήματός της, ανάγκασε τις ανεπτυγμένες χώρες να την ακούσουν.

Serena Williams: Παίκτρια και πρωταθλήτρια του τένις

Η Σερένα, μετά από μία μεγάλη και σημαντική πορεία, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το τένις για να επικεντρωθεί στην οικογένειά της. 

Amanda Blanc: Διευθύνουσα Σύμβουλος, Aviva

Ως μία από τις ελάχιστες γυναίκες διευθύνουσες σύμβουλοι στον FTSE 100, η Amanda ζήτησε πρόσφατα να συμπεριληφθούν οι στόχοι για την ισότητα των φύλων στις δεσμεύσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την κλιματική αλλαγή, ζητώντας επείγουσα δράση στην COP27.

Jamie Fiore Higgins: Συγγραφέας

Η Jamie Fiore Higgins ήταν μία από τις πιο υψηλόβαθμες τραπεζίτισσες της Goldman Sachs πριν παραιτηθεί το 2016, μετά από 17 χρόνια. Είναι σπάνιο για κάποιον του είδους της να αποκαλύψει την εταιρική κουλτούρα ενός τόσο ισχυρού ιδρύματος όπως η Goldman. Αλλά στα απομνημονεύματά της «Bully Market», που δημοσιεύτηκαν φέτος, η Fiore Higgins λέει ότι όταν εντάχθηκε στην τράπεζα, βρήκε ένα «ρατσιστικό, σεξιστικό και μισαλλόδοξο περιβάλλον».

Rebecca Gomperts: Γιατρός

Η Rebecca Gomperts γνωρίζει κάτι που οι υπόλοιποι ίσως αργήσαμε πολύ να καταλάβουμε: δεν σώζουμε τις ζωές μας εκλιπαρώντας, παρακαλώντας, συζητώντας ή διαδηλώνοντας. Σώζουμε τις ζωές μας αγωνιζόμενοι με όλα όσα διαθέτουμε. Μετά την ανατροπή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που διασφαλίζει το δικαίωμα στην άμβλωση, η υπηρεσία τηλεϊατρικής Aid Access της Gomperts προσφέρει στις γυναίκες τη βασική υγειονομική περίθαλψη που τους αρνούνται πολιτείες όπως το Τέξας, παρέχοντας ιατρικά χάπια άμβλωσης μέσω ταχυδρομείου.

Rina Gonoi: Πρώην στρατιώτης

Σε μια χώρα όπου πολλές γυναίκες υφίστανται σιωπηλά τη σεξουαλική παρενόχληση, η Rina Gonoi έκανε μια διαφορετική επιλογή. Με θάρρος και στωική αποφασιστικότητα, η 23χρονη ξεκίνησε μια δημόσια εκστρατεία αυτό το καλοκαίρι, απαιτώντας την αλήθεια και μια επίσημη συγγνώμη από τον ιαπωνικό στρατό, αφού δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από μεθυσμένους άνδρες αξιωματικούς κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης πέρυσι. Αφού αντιμετώπισε μήνες κωλυσιεργίας, υπεκφυγών και ανώνυμων απειλών, οι χερσαίες δυνάμεις αυτοάμυνας αναγνώρισαν τον Σεπτέμβριο ότι οι ισχυρισμοί της Ρίνα ήταν ακριβείς και τέσσερις άνδρες αξιωματικοί της ζήτησαν προσωπικά συγγνώμη.

Γυναίκες του Ιράν

Τον Σεπτέμβριο, μια 22χρονη από τη βορειοδυτική κουρδική περιοχή του Ιράν έφτασε στην Τεχεράνη με την οικογένειά της. Την άρπαξε από το δρόμο η Αστυνομία Ηθών επειδή δήθεν δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ. Την επόμενη φορά που την είδαν οι γονείς της, βρισκόταν σε κώμα. Ο θάνατός της στις 16 Σεπτεμβρίου οδήγησε σε πανεθνικές διαμαρτυρίες. Η Mahsa Amini είναι η σπίθα που άναψε φωτιά στο Ιράν και το όνομά της θα συνεχίσει να ζει μέσα από το κίνημα που ενέπνευσε. Κορίτσια, νεαρές γυναίκες και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών, πήραν αυτή την τραγωδία και τη μετέτρεψαν σε κάτι πρωτοφανές. Διαμαρτύρονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που οι Ιρανές γυναίκες έχουν στερηθεί για πάρα πολύ καιρό.

Paula Kahumbu: Υπερασπίστρια της προστασίας της άγριας ζωής

Η Paula Kahumbu είναι φωνή υπέρ της διατήρησης της φύσης για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει κάνει σημαντικό έργο. Η εκστρατεία της «Κάτω τα χέρια από τους ελέφαντες μας» επέστησε την προσοχή στην απειλή της εξαφάνισής τους στην Κένυα και έπεισε ανθρώπους σε ένα πολύ ευρύ φάσμα, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων πολιτικών επιπέδων, να υποστηρίξουν τη διατήρηση. Οι προσπάθειές της, μαζί με τις προσπάθειες άλλων, είχαν άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση του αριθμού των ελεφάντων.

MacKenzie Scott: Φιλάνθρωπος

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα, έχει μοιράσει χρήματα που οποιοσδήποτε άλλος θα χρειαζόταν μια ζωή για να βγάλει. Στην πορεία της, η Scott έχει χρησιμοποιήσει το συγγραφικό της έργο για να προωθήσει ένα όραμα για την κοινωνία που απαιτεί κάτι καλύτερο από όλους μας. Το δοκίμιό της με το οποίο ανακοίνωσε την πρώτη σειρά δώρων της, αναγνώρισε ότι η συσσώρευση πλούτου δεν είναι ένα ατομικό αλλά ένα συλλογικό επίτευγμα και ότι η εξουσία, ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να αποδίδεται μόνο σε εκείνους που επωφελούνται από αυτήν.

Sarina Wiegman: Επικεφαλής προπονήτρια της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου της

Η Sarina έπαιξε πάνω από 100 φορές για την Ολλανδία στην καριέρα της και ήταν η προπονήτριά της όταν κατέκτησε το Euro το 2017. Είναι στοργική και καταλαβαίνει ακριβώς τι χρειάζονται οι παίκτες της.

Η επίδραση που είχε στο ποδόσφαιρο αυτής της χώρας είναι απίστευτη. Ανέλαβε την ομάδα μόλις εννέα μήνες πριν από το Euro. Είναι ένας δυνατός άνθρωπος που είχε τεράστια επιρροή στις γυναίκες. Είναι μοναδική ικανότητα να έχει τέτοια επίδραση σε τόσους πολλούς ανθρώπους.

Michelle Yeoh: Ηθοποιός

Η Michelle Yeoh έχει σούπερ δυνάμεις! Όχι τις ψεύτικες της Marvel, αλλά τις βαθιά ανθρώπινες. Είναι μικρή σε μέγεθος αλλά μεγάλη σε ταλέντο. Είναι μια περίπλοκα λεπτομερής ερμηνεύτρια, απίστευτα καλά προετοιμασμένη. Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι είναι γενναιόδωρη, ευγενική και αγαπά τα παιδιά της, τους φίλους της και την οικογένειά της με την ίδια ένταση με την οποία παίζει. Δίνει σε όλους, παντού, ταυτόχρονα το 100% του πνεύματος και της αγάπης της.

Tsitsi Dangarembga: Συγγραφέας και ακτιβιστής

Η μυθιστοριογράφος, θεατρική συγγραφέας και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Tsitsi Dangarembga είναι μια γενναία και εμπνευσμένη φωνή στη λογοτεχνία. Είναι η συγγραφέας του πρώτου βιβλίου μιας μαύρης γυναίκας από τη Ζιμπάμπουε που εκδόθηκε στα αγγλικά και το τελευταίο της μυθιστόρημα, This Mournable Body, ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker το 2020. Η γραφή της ενσωματώνει μια αμείλικτη εξέταση δύσκολων θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της αποικιοκρατίας και της πατριαρχίας.

Φέτος, η Dangarembga καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή επειδή συμμετείχε σε ειρηνική διαμαρτυρία στη Χαράρε με αίτημα την πολιτική μεταρρύθμιση.

Billie Eilish: Μουσικός

Φέτος, δύο από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ του κόσμου είχαν ως headline μια γυναίκα, και μάλιστα η νεότερη που το έκανε ποτέ και στα δύο. Η Billie Eilish έγινε headline του Glastonbury και του Coachella και επτά φορές νικήτρια του Grammy -μεταξύ άλλων- προτού συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ στις ΗΠΑ. Όταν η Eilish βγήκε στην κεντρική σκηνή του Glastonbury, ήταν μικροσκοπική απέναντι στο τεράστιο σκηνικό, ντυμένη με φαρδιά ρούχα. Άγρια και πληθωρική, τραγούδησε για τους άντρες που την κακομεταχειρίζονται.

Annie Ernaux: Συγγραφέας

Το θέμα της στα περισσότερα από τα περίπου 20 βιβλία της είναι πράγματα από τη ζωή της. Έχει γράψει οξείς, συγκλονιστικούς τόμους για τους γονείς της (Η θέση ενός άνδρα, Η ιστορία μιας γυναίκας), για την άμβλωση που έκανε παράνομα το 1963 (Happening, ένα βιβλίο που κάποιοι πίστευαν ότι βρισκόταν πίσω από την απόφαση της επιτροπής Νόμπελ να της δώσει το βραβείο λογοτεχνίας φέτος, τη χρονιά της ανατροπής της απόφασης Roe vs Wade).

Anne Imhof: Καλλιτέχνης

Στις ζωντανές παραστάσεις της Imhof, η ίδια στρέφεται κυρίως στον χορό και όχι στην κοινότητα της παραστατικής τέχνης. Όμορφα, γυμνασμένα σώματα με δυνατές, χαρισματικές ταυτότητες.

Meghan Markle

Η Μέγκαν Μαρκλ έχει γίνει σύμβολο ψυχολογικής ανθεκτικότητας για πολλές αποσιωπημένες γυναίκες. Συγκεκριμένα μιλώντας, για τις έγχρωμες γυναίκες και, ακόμη πιο συγκεκριμένα, για τις μεικτής φυλής και τις μαύρες γυναίκες. Η εμπειρία της μέσα στη βασιλική οικογένεια βρήκε απήχηση σε όσες έπρεπε να περιηγηθούν σε ιστορικά λευκούς, ελιτίστικους θεσμούς που, στην καλύτερη περίπτωση, δεν έχουν φτιαχτεί με γνώμονα αυτές και, στη χειρότερη, είναι εχθρικοί.

Domee Shi: Σκηνοθέτης

Η Domee είναι ένα τόσο τολμηρό και γενναίο άτομο. Ξεκίνησε στην Pixar ως ασκούμενη το 2011 και μέχρι το 2018 είχε σκηνοθετήσει μια μικρού μήκους ταινία, το Bao, που κέρδισε Όσκαρ. Με το Turning Red το 2022 έφτιαξε μια ταινία που εξερευνά πώς είναι να περνάς περίοδο και εφηβεία -θέματα για τα οποία πολλοί ακόμα φοβούνται να μιλήσουν.

γυναίκεςFinancial Timesεπιρροή