Κόσμος|30.12.2022 15:05

Η Βρετανία στέλνει πίσω στα Τίρανα καταδικασμένους Αλβανούς κρατούμενους – Τι προβλέπει η συμφωνία

Newsroom

Πενήντα Αλβανοί υπήκοοι, που κρατούνται στις φυλακές του Ηνωμένου Βασιλείου θα σταλούν στις αλβανικές φυλακές για να εκτίσουν τις ποινές τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail».

Η μεταφορά τους θα γίνει στα πλαίσια νέας συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Τιράνων, με τους κρατούμενους να έχουν προσφερθεί εθελοντικά να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. 

Πηγή της αλβανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι τα υπουργεία Δικαιοσύνης της Αλβανίας και της Βρετανίας κατέληξαν σε συμφωνία για τις πρώτες δέκα μεταγωγές μετά από συνομιλίες. «Έχουμε περιορισμένη χωρητικότητα στις φυλακές μας. Αλλά για να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας προς το Ηνωμένο Βασίλειο, συμφωνήσαμε να δεχτούμε 50 Αλβανούς που έχουν εκφράσει οι ίδιοι την προθυμία να επιστρέψουν», πρόσθεσε η πηγή.

Οι Αλβανοί υπήκοοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% των ξένων υπηκόων που βρίσκονται στις βρετανικές φυλακές. Η μεταγωγή των πρώτων 10 θα γίνει με πτήση τσάρτερ τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου. 

Αν και η πρώτη ομάδα έχει εθελοντικά συμφωνήσει να επιστρέψει, η συμφωνία Αλβανίας-Βρετανίας αναφέρει ότι οι κρατούμενοι μπορούν, στο μέλλον, να μεταφερθούν χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

OΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλβανίακρατούμενοιειδήσεις τώραΒρετανίααπέλαση